Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2021, 14:51
Čas čítania 1:18
Viktor Kniš

Na oligarchu Miroslava Výboha vydali medzinárodný zatykač. Ficov kamarát je obvinený z korupcie

NEWS NÁRODNÁ KRIMINÁLNA AGENTÚRA
Uložiť Uložené

Výboh sa momentálne nachádza v zahraničí, pravdepodobne sa zdržiava v Monaku.

Na oligarchu Miroslava Výboha vydali medzinárodný zatykač. Je obvinený z korupcie v súvislosti s akciou Mýtnik III. Informovala o tom TV Markíza.

„Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a dňa 9. augusta 2021 vydal na obvineného z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku príkaz na zatknutie, ako aj európsky a medzinárodný zatýkací rozkaz,“ uviedla hovorkyňa súdu. 

Výboh krátko po obvinení naznačil, že je ochotný spojiť sa so slovenskými vyšetrovateľmi, čo sa nepáčilo napríklad špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi. Obvinený podľa neho nie je v pozícii, aby si kládol takéto podmienky. 

Miroslav Výboh.
Miroslav Výboh. Zdroj: Middlecap.com

Obvinený z úplatku 150-tisíc eur pre Pellegriniho

Oligarchu Miroslava Výboha obvinili ako sprostredkovateľa úplatku pre Petra Pellegriniho. Skutok sa údajne stal ešte v roku 2014. Súčasný šéf politickej strany Hlas-SD bol v tom čase štátnym tajomníkom na ministerstve financií. Pellegrini to popiera, vyšetrovatelia zatiaľ majú dôkazy len v súvislosti s peniazmi, ktoré putovali do rúk Výboha, na obvinenie súčasného opozičného poslanca by potrebovali pravdepodobne aj výpoveď oligarchu. Ten rovnako vinu popiera. 

Odporúčané
Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom Ako polícia od volieb stíha poslancov od Matoviča, Kollára aj Pellegriniho rad-radom 7. mája 2022, 16:30

Podnikateľ Michal Suchoba polícii povedal, že oligarchovi Miroslavovi Výbohovi osobne odniesol 150-tisíc eur v 500-eurových bankovkách v krabici od luxusného šampanského Cristal. Výboh vraj na ďalšom stretnutí povedal, že „Pelle ďakuje“. Suchobova firma následne dostala lukratívnu štátnu zákazku.

O vzťahu medzi Výbohom a Pellegrinim vypovedá aj ďalší spolupracujúci obvinený, exšéf finančnej správy František Imrecze, ktorého taktiež v stredu obvinili. Právny zástupca Imreczeho potvrdil, že aj výpoveď jeho klienta mala za následok vznesenie obvinenia voči oligarchovi Výbohovi. 

Odporúčané
Zbohatol na zbraniach, investoval do módy pre mladých a so synom milujú Ferrari. Toto je obvinený Miroslav Výboh Zbohatol na zbraniach, investoval do módy pre mladých a so synom milujú Ferrari. Toto je obvinený Miroslav Výboh 5. augusta 2021, 12:30

Ficov priateľ 

Robert Fico ako premiér priznal, že oligarcha Výboh je jeho osobným priateľom, poznajú sa už viac ako 25 rokov. „Ja si vyhradzujem právo na súkromné priateľské stretnutia s ľuďmi, kde sa cítim príjemne a kde si veľmi rád dám pohár vína,“ povedal krátko po tom, čo sa na súde v Česku pojednávala kauza Pandúry, v ktorej mal údajne prsty aj Výboh. 

Fico a Výboh boli spolu napríklad za diktátorom Muammarom Kaddáfím v Líbyi v roku 2007, podľa bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha sa však vraj stretávali aj nedávno – na súkromnom poschodí hotela Hilton. 

Domov
Zdieľať
Diskusia