Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2021, 12:30
Čas čítania 6:15
Viktor Kniš

Zbohatol na zbraniach, investoval do módy pre mladých a so synom milujú Ferrari. Toto je obvinený Miroslav Výboh

Zbohatol na zbraniach, investoval do módy pre mladých a so synom milujú Ferrari. Toto je obvinený Miroslav Výboh
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS PETER PELLEGRINI ROBERT FICO
Uložiť Uložené

V rámci akcie Mýtnik III Národná kriminálna agentúra obvinila celkovo 8 osôb, medzi nimi aj vplyvného podnikateľa Miroslava Výboha. Príbeh milionára mal vždy veľmi blízko k politikom.

Predsedovi Smeru Robertovi Ficovi robil Miroslav Výboh pobočníka, resp. „vybavovača“, povedal v roku 2014 odsúdený český lobista Marek Dalík. V tom čase Fico ako premiér pod tlakom priznal, že oligarcha Výboh je jeho osobným priateľom, poznajú sa už viac ako 25 rokov. „Ja si vyhradzujem právo na súkromné priateľské stretnutia s ľuďmi, kde sa cítim príjemne a kde si veľmi rád dám pohár vína,“ povedal. 

Fico a Výboh boli spolu napríklad za diktátorom Muammarom Kaddáfím v Líbyi v roku 2007, podľa bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha sa však vraj stretávali aj nedávno – na súkromnom poschodí hotela Hilton. 

Aj preto, keď v stredu Miroslava Výboha obvinili, médiá publikovali titulky o tom, ako Národná kriminálna agentúra zaťala tak vysoko, že to má k najvyšším politickým poschodiam už len na jeden krok. Zatiaľ verejnosti nie je známe, čo kladú oligarchovi za vinu, zdržiava sa totiž v zahraničí a na výsluch sa zatiaľ nedostavil. Vinu popiera a ponúka súčinnosť. 

Výboha obvinili v rámci akcie Mýtnik III. Pôvodná kauza sa týka zákaziek za desiatky miliónov eur pri elektronizácii systému. Okrem podnikateľa obvinili aj sedem ďalších osôb.

Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu:

„Obvinenie M. Výboha vrhá tieň na Smer, Hlas, s ktorými bol spájaný. Po Jozefovi Brhelovi je to ďalšia ‚veľká ryba‘ slovenského biznisu, ktoré slovenská polícia v súvislosti s korupciou obvinila...“

Miroslav Výboh.
Miroslav Výboh. Zdroj: Middlecap.com
V tomto článku si prečítaš:
  • V akých oblastiach Miroslav Výboh podniká a na akej prestížnej diplomatickej pozícii pôsobí.
  • Čo o vplyvnom oligarchovi písal v Threeme Marian Kočner.
  • Na aké prepojenia medzi Ficom či Pellegrinim a Výbohom upozorňujú Marek Vagovič z portálu Aktuality.sk a Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.
  • V akej kauze Výboha obvinili a ako zareagoval on aj Fico.
  • Čo o milionárovi prezradil polícii bývalý šéf finančnej správy František Imrecze, ktorý spolupracuje s políciou.
  • Ako údajne zobral Pellegrini úplatok 150-tisíc eur a čo s tým má Výboh.
  • Ako mal byť Výboh Ficovým „vybavovačom“.

Móda pre mladých a štátne zákazky

Miroslav Výboh v minulosti investoval do realít či technologických spoločností, pôvodne však zbohatol na zbrojárskom priemysle. V roku 2014 takmer skončil s obvinením na krku.

Odporúčané
Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána 19. marca 2024, 12:30

Denník SME vtedy informoval, že pôvodne si oligarcha pýtal za vybavenie zákazky až 18 miliónov eur. „Za úplatok bol odsúdený český lobista Marek Dalík, ktorý tvrdil, že províziu si vypýtal Miroslav Výboh, ktorý mal zariadiť obchod na slovenskej strane. Súd mu však neuveril a Výboh bol len v pozícii svedka, nikdy nebol obvinený,“ upozorňuje pre Refresher Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. Výboh bol podľa Petkovej minimálne v Česku vnímaný ako človek Roberta Fica, ktorý vie vybaviť veci v slovenskej vláde.

Podľa Aktualít sa majetok Miroslava Výboha na konci roka 2019 pohyboval vo výške necelých 300 miliónov eur. Stojí na čele investičnej spoločnosti Middlecap, kde sa spoločne s ďalšími partnermi sústreďujú najmä na developerské projekty.

Denník E vlani informoval, že Výboh sa púšťa aj do oblasti módy. Cez Middlecap vstúpil do firmy, ktorá predáva luxusné oblečenie pre mužov s názvom Nahmias. Mladá značka si popularitu získava vďaka Justinovi Bieberovi, LeBronovi Jamesovi, P. Diddymu či Usherovi. 

Časť ziskov tohto podnikateľa pochádza zo štátnych biznisov, ktoré však podľa svojich slov vždy získal legálne cez súťaže. Šéf investigatívneho tímu Aktuality.sk Marek Vagovič však Refresheru načrtol iný kontext, pre ktorý Výboha označujú za údajného mecenáša alebo sponzora strany Smer-SD.

 „Ako je známe, tzv. utajení sponzori Smeru si delili miesta na kandidátke, dosadzovali svoje kone na ministerské posty aj do orgánov štátnych podnikov. Za peniaze, ktoré investovali do Smeru, si neskôr vybrali dividendy aj v podobe lukratívnych verejných zákaziek,“ povedal Vagovič. 

Fico
Zdroj: TASR/Martin Baumann

„Pelle ďakuje“

Podľa Mareka Vagoviča mal Miroslav Výboh blízko nielen k Ficovi, ale aj k Petrovi Pellegrinimu. „Keby nemal v politike bábky ako Peter Pellegrini, vo férovej konkurencii by sa zrejme nepresadil. Z doterajšieho vyšetrovania však vyplýva, že problémy nemusí mať len Výboh, ale aj Pellegrini, ktorý mal byť konečným prijímateľom úplatku. Kruh sa uzatvára,“ konštatuje šéf investigatívcov Aktualít. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

O vzťahu medzi Výbohom a Pellegrinim rozprávajú vyšetrovateľom dvaja spolupracujúci obvinení z kauzy Mýtnik – bývalý šéf finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba. Obaja sú stíhaní na slobode a pomáhajú NAKA odhaľovať trestnú činnosť. Ich svedecké výpovede operatívne verifikujú aj ďalšími dôkazmi, Imreczeho pustili len pred pár dňami na pokyn Daniela Lipšica. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101590 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo o Výbohovi a Ficovi písal v Threeme Kočner.
  • Čo spája oligarchu a Pellegriniho.
  • Ako na obvinenia zareagoval Robert Fico.
  • Aké vzácne Ferrari vlastnia Výbohovci.
Domov
Zdieľať
Diskusia