Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 15:24
Čas čítania 1:50
Richard Bonde

Maďarská kniha s homosexuálnym princom a vílami lesbičkami vyjde aj na Slovensku. Viktora Orbána pobúrila, zmenil pre ňu ústavu

Maďarská kniha s homosexuálnym princom a vílami lesbičkami vyjde aj na Slovensku. Viktora Orbána pobúrila, zmenil pre ňu ústavu
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava/volně k užití (ilustrační obrázek)
KULTÚRA ANNA ZÁBORSKÁ LGBT+ MAĎARSKO POLITICI
Uložiť Uložené

Slovenské vydavateľstvo dostalo na preklad a publikáciu aj štátnu dotáciu.

Maďarská lesbická asociácia Labrisz vydala u našich južných susedov kontroverznú knihu. Volá sa Meseország mindenkié (Rozprávkový svet pre každého) a obsahuje zmienky o homosexuálnych princoch a princeznách či postavách z marginalizovaných komunít.

Odporúčané
Lesbická rodina sa musela po účinkovaní v ruskej reklame presťahovať do Španielska. Doma sa im za reklamu vyhrážali smrťou Lesbická rodina sa musela po účinkovaní v ruskej reklame presťahovať do Španielska. Doma sa im za reklamu vyhrážali smrťou 6. augusta 2021, 12:25

Kniha vychádza okrem maďarčiny v šiestich ďalších jazykoch – v angličtine, holandčine, vo švédčine, fínčine, v poľštine a aj v slovenčine. Do slovenských kníhkupectiev by mal jej preklad doraziť už čoskoro. O príchode knihy na Slovensko vo štvrtok informoval Denník N.

Maďari knihu nechcú

Maďarská vláda sa voči knihe vyjadrila ostro. Premiér Viktor Orbán v relácii rádia Kossuth prezradil, že trvá na svojom názore na informovanie maloletých o homosexualite či transrodovosti. „Ak by som to mal zhrnúť do jednej vety – dajte pokoj našim deťom,“ povedal.

Odporúčané
Maďarsko usporiada referendum o ochrane detí pred pedofíliou. Pýtať sa budú na ovplyvňovanie sexuality detí a mladých ľudí Maďarsko usporiada referendum o ochrane detí pred pedofíliou. Pýtať sa budú na ovplyvňovanie sexuality detí a mladých ľudí 21. júla 2021, 13:11

Poslankyňa strany Mi hazánk (Naša vlasť) Dóra Dúróová tiež kritizuje knižku pre deti. „Naša strana sa nebude prizerať, ako deti vystavujú homosexuálnej propagande tým, že abnormálnu životnú formu vpašujú do rozprávkových kníh,“ povedala krátko predtým, ako kópiu knihy verejne skartovala.

Video jej vyjadrenia sa nedávno objavilo aj na Youtube. Bolo však v rozpore s pravidlami komunity a najväčšia sieť online videí na svete ho nekompromisne vymazala pre nenávistné prejavy.

kniha lgbt, madarsko, rozpravkovy svet pre vsetkych
Zdroj: Martón Neményi/NLC

Premiér Maďarska dokonca navrhol zmenu v maďarskej ústave. Do dokumentu po novom patrí aj ustanovenie, že otec je muž a matka žena. Tamojšia vláda zaviedla aj pravidlo, aby si dieťa mohli adoptovať iba manželia. Navyše doplnila vetu, že deti majú právo na identitu zodpovedajúcu ich pôvodnému rodu.

O podobnom probléme sa v marci rokovalo aj na Slovensku. „Rodičia sú otec muž a matka žena. Dnes som podporila zmenu Ústavy Slovenskej republiky tohto znenia. Takto to cítim, takto tomu verím, takto to je. V politike musíme hlasovať podľa svojich hodnôt a hľadať spoločné dobro,“ povedala poslankyňa Anna Záborská z OĽaNO.

Odporúčané
Anti-cenu Homofób roka získala tento rok žena. Homosexuáli podľa nej ohrozujú podstatu toho, čo znamená byť človekom Anti-cenu Homofób roka získala tento rok žena. Homosexuáli podľa nej ohrozujú podstatu toho, čo znamená byť človekom 9. júla 2020, 12:42

Vyjde aj na Slovensku

Kniha Rozprávkový svet pre každého v blízkom čase zavíta aj do slovenských kníhkupectiev. Vydávajú ju organizátori divadelného festivalu Drama Queer na čele s Róbertom Pakanom. Ten povedal, že maďarskú lesbickú asociáciu Labrisz treba podporiť – najmä po tom, čo sa nedávno dialo v Maďarsku.

Odporúčané
Maďarskí zdravotníci sa musia dať do septembra povinne zaočkovať, inak prídu o prácu Maďarskí zdravotníci sa musia dať do septembra povinne zaočkovať, inak prídu o prácu 30. júla 2021, 10:22

„Už minulý rok sme v rámci nášho divadelného festivalu uviedli dramatizované čítanie troch rozprávok z tejto knihy. Knihy – a už vôbec nie detské knihy – by sa nemali žiadnym spôsobom ničiť, skartovať alebo nijako inak znehodnocovať,“ prezradil Pakan. Zároveň sa teší, že asociácia Labrisz im na preklad a publikáciu udelila licenciu.

„Táto kniha pre deti je milým čítaním o rôznych malých inakostiach a nijakým spôsobom nikomu neubližuje, ba naopak, každé dieťa si v nej môže nájsť toho svojho hrdinu alebo hrdinku, s ktorým alebo s ktorou sa môže stotožniť,“ dodáva.

kniha lgbt, madarsko, rozpravkovy svet pre vsetkych
Zdroj: Martón Neményi/NLC

Róbert Pakan kritizuje maďarské referendum o ochrane detí. „Je mi z toho veľmi úzko. Podobné diskriminačné právne normy je potrebné v dnešnom demokratickom civilizovanom svete ostro odsúdiť.“

Slovenskí vydavatelia na knihu Rozprávkový svet pre každého dostali aj štátnu dotáciu, vďaka ktorej ju budú môcť preložiť, publikovať a začať distribuovať. Pre Pakana je to pozitívna správa, ktorá je podľa neho zodpovedným prejavom tolerancie.

Odporúčané
„Boh je transka, homosexuálna revolúcia prichádza!“ Vandali v Bratislave posprejovali kostoly heslami na podporu LGBT+ „Boh je transka, homosexuálna revolúcia prichádza!“ Vandali v Bratislave posprejovali kostoly heslami na podporu LGBT+ 3. augusta 2021, 17:25
Domov
Zdieľať
Diskusia