Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 7:01
Dominik Vetrák

Zabila sa, lebo medzi kolegami kolovali jej nahé fotky. Prečo zamestnanci firiem Ubisoft a Activision protestujú proti vedeniu?

Zabila sa, lebo medzi kolegami kolovali jej nahé fotky. Prečo zamestnanci firiem Ubisoft a Activision protestujú proti vedeniu?
Zdroj: Activision Blizzard/Ubisoft
TECH ACTIVISION/BLIZZARD UBISOFT VÝROBA HIER VÝVOJÁRI HIER
Uložiť Uložené

Svet herného vývoja je neľútostná mašinéria, tisíce zamestnancov toho začínajú mať plné zuby.

Toto je príbeh o tom, ako zamestnankyňa spoločnosti Activision Blizzard, tvorcu hier ako Call of Duty, WoW a Overwatch, údajne spáchala samovraždu preto, že ju jej nadriadený neustále sexuálne obťažoval a nikto z firmy s tým nič nespravil. Takýchto príbehov môže byť oveľa viac, keďže najväčšie a najobľúbenejšie herné firmy podľa svedectiev niektorých ich zamestnancov podporujú kultúru sexuálneho obťažovania, znásilňovania a znevýhodňovania žien.

Pred niekoľkými dňami štát Kalifornia zažaloval firmu Activision Blizzard pre údajnú kultúru „frat boy“. V podstate to znamená, že vo firme je bežné žartovať o znásilneniach a byť sexistický. V žalobe sa píše, že firma znevýhodňuje a zneužíva svoje ženské zamestnankyne, diskriminuje ľudí pre ich pohlavie, dovoľuje svojim zamestnancom sexuálne obťažovať ženské zamestnankyne a vytvára pre ženy platovú nerovnosť len vzhľadom na ich pohlavie.

Muži údajne vyhadzujú ženy z miestností na dojčenie, len aby si tam mohli urobiť stretnutie, a odopierajú ženám povýšenie len preto, že sú ženy. V žalobe sa spomína aj znásilnenie.

Odporúčané
Herná testerka Sabina Bagarová: Len v posledných mesiacoch vývoja remaku Mafie sme opravili tisícky bugov a chýb (Rozhovor) Herná testerka Sabina Bagarová: Len v posledných mesiacoch vývoja remaku Mafie sme opravili tisícky bugov a chýb (Rozhovor) 26. júla 2021, 14:30

Activision Blizzard zneužíva a diskriminuje ženy, ktoré vypláca horšie ako mužov

Jednu zo zamestnankýň spoločnosti vraj takto dohnali až k samovražde. Nemenovaná žena sa zabila počas pracovnej cesty so svojím nadriadeným. Pred smrťou musela znášať výrazné sexuálne obťažovanie a jej nahé fotky kolovali po celej firemnej párty. Activision Blizzard však podľa zamestnancov proti takémuto správaniu a firemnej kultúre nebojuje a nepodniká potrebné kroky. Štát Kalifornia spoločnosť vyšetroval celé 2 roky.

Firma vydala vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že v mnohých prípadoch ide o nepodložené, skreslené tvrdenia a lži. To sa však nepáčilo zamestnancom, ktorí sa konečne rozhodli vyjsť s pravdou na povrch. Viac ako 2 000 bývalých a súčasných pracovníkov spoločnosti podpísalo vyhlásenie, že odpoveď firmy odsudzujú a nestotožňujú sa s ňou. Označili ju za odpornú a urážajúcu všetko, za čo by sa firma svojimi hodnotami mala postaviť. 

Prezident spoločnosti Blizzard Entertainment J. Allen Brack povedal, že tieto obvinenia považuje za znepokojujúce a vraj urobí všetko pre to, aby s pomocou interných a externých vyšetrovateľov odhalili pravdu a pomohli svojim zamestnancom. Lenže v sťažnosti sa spomína aj to, že nedostatočne potrestal dnes už bývalého hlavného kreatívneho režiséra World of Warcraft Alexa Afrasiaba, ktorý bol údajne príliš náklonný k ženským zamestnankyniam. Prezident ho vraj len ústne pokarhal.

Odporúčané
Hru Dwarf Fortress vyvíjali 20 rokov. Teraz z nich za pár dní spravila milionárov Hru Dwarf Fortress vyvíjali 20 rokov. Teraz z nich za pár dní spravila milionárov 19. decembra 2022, 16:00

Viacero zamestnancov sa sťažuje, že samotný prezident firmy neurobil nič pre to, aby sa takéto veci nestávali. Zabrániť tomu však už nebude môcť. Prezident spoločnosti J. Allen Brack totiž niekoľko dní po prepuknutí škandálu odstúpil.

Afrasiab vraj v sexuálnom obťažovaní pokračoval aj po pokarhaní. Podľa svedkov nazývali zamestnankyne jeho izbu Cosby suite podľa Billa Cosbyho usvedčeného zo sexuálneho zneužívania. Takýchto prípadov je viac a týkajú sa aj firmy Activision. Dvadsaťosemročná Steinová podľa jej vlastných slov dostávala menší plat než jej expriateľ na rovnakej pozícii v rovnakom tíme len preto, že je žena.

Sexistické správanie manažmentu možno ilustrovať aj na prípade z konferencie Blizzcon z roku 2010. Odvážna hráčka sa vtedy vývojárov hry World of Warcraft verejne opýtala, či by bolo možné, aby všetky ženské postavy v hre nevyzerali ako modelky z časopisu Victoria’s Secret.

Tvorcovia hry ženu v podstate vysmiali, a to vrátane dnes už bývalého šéfa Blizzardu J. Allena Bracka (vo videu vľavo, napravo je Afrasiab). Na otázke odvážnej ženy sa smiali aj po tom, čo odišla od mikrofónu. Ani jeden z nich neodpovedal korektne a namiesto toho pokračovali v sexistickej rétorike. 

Veľkým problémom je celková diskriminácia žien vo firmách. Údajne nastupujú na rovnaké pozície ako muži s rovnakými skúsenosťami a odbornou vzdelanosťou za nižší plat. Dostávajú menej pracovných a kariérnych možností a neustále vraj musia novým manažérom dokazovať, že svoju prácu dokážu vykonávať kvalitne, zatiaľ čo u mužských zamestnancov sa to nestáva a automaticky s nimi počítajú v ďalších projektoch, pričom ich uprednostňujú pri kariérnych postupoch.

Activision Blizzard prepustil viac ako 1 000 zamestnancov, no CEO berie stámiliónové bonusy 

Krátko po tom, ako Kalifornia zažalovala Blizzard, sa viceprezidentka spoločnosti pre firemné záležitosti Fran Townsendová sťažovala na vynášanie informácií zvnútra firmy. Ide o ženu, ktorá tvrdila, že USA nemajú vo svojich vyšetrovacích praktikách mučenie, takže nás to asi ani neprekvapuje. A navyše si na Twitteri údajne blokuje svojich zamestnancov; pozri tweet nižšie.

Udalosti posledného obdobia zastavili aj väčšinu produkcie na hre World of Warcraft a jej rozšíreniach. Zamestnanci odmietajú pracovať a žiadajú zmeny. Až súd však rozhodne o tom, čo všetko je naozaj pravdou.

Odporúčané
Diablo Immortal: mobilný spin-off legendárnej série, v ktorom môžeš minúť viac ako 100-tisíc eur, spustil vlnu kritiky na Blizzard Diablo Immortal: mobilný spin-off legendárnej série, v ktorom môžeš minúť viac ako 100-tisíc eur, spustil vlnu kritiky na Blizzard 24. júna 2022, 13:30

Niekoľko herných magazínov dokonca na protest odmieta písať články o hrách od tejto spoločnosti, až kým skutočne nezmenia svoju kultúru a nepotrestajú vinníkov. Medzi ne patrí aj magazín The Gamer, ktorý pred niekoľkými mesiacmi priniesol reportáž o zlých pracovných podmienkach v poľskom štúdiu Techland (Dead Island, Dying Light). 

Riaditeľ spoločnosti Activision Blizzard Bobby Kotick medzitým ohlásil spoluprácu s firmou Wilmerhale, ktorá je známa tým, že ničí a blokuje funkciu odborov. Activision Blizzard pritom v roku 2019 prepustil 900 zamestnancov a v nasledujúcich rokoch ďalšie stovky. Riaditeľ Kotick si pritom na účet každoročne pripíše stovky miliónov dolárov.

Ubisoft je na tom možno ešte horšie. K ženám sa správajú ako k dobytku

Activision Blizzard však nie je v hernom priemysle výnimkou. Podobný škandál sa minulý rok dostal na verejnosť vo firme Ubisoft. Niektorí zamestnanci tvrdili, že celofiremná štruktúra spoločnosti, ktorá má štúdiá po celom svete, je postavená na sexuálnom obťažovaní a diskriminácii žien. Z týchto činov obviňovali mnohých členov manažmentu a aj zamestnancov personálneho oddelenia, ktorí mali zamestnancov v prvom rade chrániť. Na Ubisoft sa spustila lavína obvinení a sťažností. 

S príbehmi o sexuálnom obťažovaní sa ozvalo množstvo zamestnankýň. Vraj ich obťažovali ako verbálne, tak aj fyzicky. Často s tým vraj nemohli nič urobiť, ak si svoju prácu chceli udržať. Nadriadení údajne všetko zamietli pod koberec a sexuálni predátori mali v podstate od vedenia zelenú na čokoľvek, čo sa rozhodli podniknúť. Obvinenia siahali až ku kreatívnym režisérom, k manažérom, riaditeľom a hlavným herným dizajnérom.

Odporúčané
Chcel byť nový Bill Gates a prekonať World of Warcraft. Nemal však šajnu, ako sa robia hry, zbankrotoval a stratil 6 rokov života Chcel byť nový Bill Gates a prekonať World of Warcraft. Nemal však šajnu, ako sa robia hry, zbankrotoval a stratil 6 rokov života 31. januára 2022, 16:30

Množstvo členov z exekutívy, ktorých niektorí zamestnanci Ubisoftu nazývajú sexuálnymi predátormi, pritom pracuje v Ubisofte dodnes. Zamestnanci firmy vyhlásili, že Ubisoft aj naďalej ochraňuje a podporuje známych sexuálnych predátorov a ich blízkych. Ubisoft sa nevyhne ďalším súdnym pojednávaniam.

Firma má preto problém udržať si talentovaných vývojárov a s náborom nových. Kvalitní ľudia totiž pre takúto firmu pracovať nechcú. Viacerých riaditeľov Ubisoftu zažalovali aj francúzske odbory Solidaires Informatique vrátane CEO Yvesa Guillermota, ktorý je údajne za množstvo z týchto škandálov priamo zodpovedný.

Každý štvrtý zamestnanec Ubisoftu zažil alebo videl sexuálne obťažovanie v práci

Krátko po prevalení škandálu vykonala externá firma v Ubisofte anketu. Zúčastnilo sa na nej 14-tisíc zamestnancov, z ktorých každý štvrtý priznal, že sexuálne obťažovanie na pracovisku buď videl, alebo zažil na vlastnej koži. Nie je to však iba o sexuálnom obťažovaní. Ubisoft má pravdepodobne problém aj s rasizmom. Keď zamestnanci bulharského štúdia Ubisoftu pozerali trailer k Star Wars: The Force Awakens, zhodli sa podľa reportérov portálu Bloomberg na tom, že Finn (hraný Johnom Boyegom) vyzerá ako opica. 

Herní vývojári zažalovali aj slávne francúzske štúdio Quantic Dream

Tento problém sa však netýka iba Ubisoftu, Activisionu a Blizzardu. Minulý rok sa prevalili obrovské škandály viacerých herných gigantov. Quantic Dream (Detroit: Become Human, Heavy Rain) sa súdia dodnes. Bývalé aj súčasné zamestnankyne zažalovali predstaviteľov za sexuálne obťažovanie a ďalšie neetické správanie v roku 2019 a 2020. 

Šéf štúdia David Cage údajne na verejnosti povedal, že v ich štúdiu nerobia hry pre fags (hanlivý výraz pre homosexuálov) a že všetky ženy v jeho hrách sú ku*vy. Generálny riaditeľ spoločnosti Quantic Dream sa na súde spýtal, či môže klamať, keďže nie je pod prísahou. V štúdiu kolovali upravené fotky zamestnancov v nacistických uniformách alebo na nich boli nahí, respektíve sprevádzali ich rasistické či homofóbne poznámky. Riaditelia na čele s CEO Davidom Cageom o tom vraj vedeli a nič s tým nespravili, až kým sa o týchto skutočnostiach nedozvedela verejnosť.

Tvorcovia Spider-Mana a Ratcheta z Insomniac Games ochraňujú sexuálnych predátorov

Spoločnosť Insomniac Games má obrovské množstvo fanúšikov. Je to tvorca hier Ratchet & Clank, Spyra, Resistance, Sunset Overdrive či skvelých hier o Spider-Manovi. Ani u nich to však nie je také ružové. Bývalý hlavný animátor nového Ratcheta Sol Brennan (transrodová osoba) sa rozhodol prehovoriť. Prvýkrát v živote pre situáciu v Insomniac Games zvažoval samovraždu a mal depresie.

Odporúčané
Slovenský vývojár Jura Jánošíka nám prezradil, koľko ho stálo vytvoriť hru a ako sa dostal na Steam (Rozhovor) Slovenský vývojár Jura Jánošíka nám prezradil, koľko ho stálo vytvoriť hru a ako sa dostal na Steam (Rozhovor) 12. októbra 2021, 9:28

Vedúci personálneho oddelenia ho vraj sexuálne obťažoval a nadriadení ho nepovýšili, lebo bojoval za lepšie podmienky a lepšiu pracovnú kultúru v inkluzívnom prostredí. Potvrdil to jeho bývalý kolega Xavier. Ten tvrdí, že ak v Insomniac Games niekto nie je biely muž, má to nesmierne ťažké a stretáva sa so sexuálnym obťažovaním a s utláčaním. Aj on neskôr Insomniac Games opustil.

Stalo sa to po tom, čo sa spoločne so Solom a s hlavným scenáristom vzopreli hernému režisérovi a výtvarnému režisérovi. Tí totiž chceli, aby mala ženská verzia Ratcheta s menom Rivet bujné poprsie a kyprejšie ženské krivky a tvary. Nakoniec vyhrali vývojári, ktorí argumentovali, že ide o mimozemskú rasu a neexistuje rozumný dôvod, prečo by mali detskú postavičku Rivet sexualizovať a robiť z nej sexuálny objekt.

Spoločnosť Insomniac Games rozhodne nie je miestom, kde by akákoľvek žena túžila pracovať. K Solovi a Xavierovi sa pridali aj ďalší vývojári s podobnými historkami.

Známy je aj prípad spoločnosti Riot Games (League of Legends, Valorant). Tá bude možno musieť ženám, ktoré vraj zneužila, vyplatiť až 400 miliónov dolárov

Keď si nabudúce kúpiš hru od spoločností Activision či Blizzard, mysli na to, ako veľa si toho ich vývojárky vytrpeli. 

Ak ťa tieto príbehy zasiahli a rád by si podporil ľudí, ktorí si niečím takým prešli, zváž podporu charít, ktoré zneužívaným ľuďom pomáhajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia