Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2022, 16:00
Čas čítania 1:40
Peter Vnuk

Hru Dwarf Fortress vyvíjali 20 rokov. Teraz z nich za pár dní spravila milionárov

Hru Dwarf Fortress vyvíjali 20 rokov. Teraz z nich za pár dní spravila milionárov
Zdroj: Steam
TECH HRY NAJLEPŠIE HRY ROKA 2022 NOVÉ HRY (AKÉ HRY VYCHÁDZAJÚ) STEAM TIP NA HRY VÝVOJÁRI HIER
Uložiť Uložené

Zdá sa, že extrémne úsilie občas prináša extrémny úspech, stačí pridať štipku originality.

Titul Dwarf Fortress od kanadského štúdia Kitfox Games po dvoch dekádach vývoja odštartoval svoju púť na Steame na začiatku decembra 2022. Hneď od začiatku bolo vidno, že sa tu rodí čosi výnimočné. Tvorcovia poznamenali, že hra zarobila za prvých 24 hodín viac, než čakali, že zarobí za prvé dva mesiace.

Už po šiestich dňoch sa predalo viac ako 300-tisíc kópií hry, ktorú nazývajú kolonizačno-existenčným simulátorom. Z toho vyše polovica v prvý deň, a keďže jedna kópia stojí 28,99 € a soundtrack ďalších 9,75 €, ľahko si to prepočítaš.

Valve si berie províziu 30 percent, no stále ide o riadnu sumičku. Spoluzakladateľ Kitfox Games Tarn Adams však zdôrazňuje, že si to treba rozpočítať na 20 rokov a vznikne bežný plat v oblasti IT.

O čom je Dwarf Fortress

Vizuál je tu veľmi dôležitý a praví herní veteráni isto získajú predstavu, ak naznačíme, že pixelovým grafickým štýlom titul pripomína čosi medzi Civilizáciou, Dunou a Tunnelerom. Na prvú menovanú hru sa možno trochu ponáša aj základným princípom.

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

V Dwarf Fortress si totiž vytváraš vlastné simulované trpasličie pevnosti či svety s vygenerovanou geometriou, v ktorých zažiješ vzostupy a pády celých civilizácií, ale aj vznik osobností, tvorov či kultúr. Drobní obyvatelia tvojich svetov budú potrebovať pomoc s prežitím, ale aj v boji proti nepriateľom, láve, hladu alebo potopám.

dwarf fortress
Zdroj: Steam

Originálnym prvkom v hre je šialenstvo, ktorému môžu trpaslíci podľahnúť. Najlepšie to opisujú samotní tvorcovia:

„Dwarf Fortress obsahuje textové opisy násilia a statické 2D obrázky, ktoré sa môžu skončiť násilne. Aby bežala trpasličia pevnosť hladko, je nevyhnutná konzumácia alkoholu, ako to opisujeme v texte. Trpaslíci môžu zažiť psychické problémy a v extrémnych prípadoch ich môžu doviesť až k tomu, že ukončia svoj alebo cudzí život.“

Spustíš to aj na práčke a silnejšej kalkulačke

Nie je problém domyslieť si, že pri takomto grafickom vyhotovení hry netreba žiadne herné delo. Postačí ti aj prachom zapadnutý počítač s procesorom Dual Core, 4 GB RAM a Windows XP na povale u tety Agáty.

Hra bola vo vývoji približne od roku 2003 a v podstate umožňuje nekonečné vylepšovanie, pričom rovnako nekonečná má byť aj hrateľnosť. Hodnotenia sú mimoriadne pozitívne a podľa komentárov sa zdá, že väčšina hodnotiacich hrala hru v pôvodných bezplatných verziách celé tie roky a ledva čakala, kedy si ju bude môcť kúpiť a odvďačiť sa tak tvorcom.

dwarf fortress
Zdroj: Steam

Napriek tomu, že niektorí hráči poukázali na zastarané ovládanie a nejasné inštrukcie, v čase vzniku článku mala Dwarf Fortress už takmer 13-tisíc hodnotení a celkovo sú extrémne kladné. Opäť sa teda potvrdilo, že ani najdokonalejšia grafika s ray-tracingom nevyhrá nad chytľavou hrateľnosťou.

Domov
Zdieľať
Diskusia