Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2021, 10:33
Čas čítania 1:01
Martin Adam Pavlík

V Anglicku už nemajú takmer žiadne opatrenia. Vedci varujú, môže to mať dosah na celú planétu

POLITIKA
Uložiť Uložené

V Anglicku prestali platiť platiť takmer všetky protipandemické opatrenia. Išlo o dobrý krok alebo je to nezodpovedné a spôsobí to ďalšiu katastrofu?

V Anglicku už nie je povinné nosenie rúšok (treba ho mať jedine v hromadnej doprave) ani dodržiavanie rozstupov. Prestali tam platiť takmer všetky zvyšné protipandemické opatrenia, čo mnohých desí, keďže boj s variantom delta ešte zďaleka nie je zažehnaný. Otvorené budú diskotéky aj divadlá či štadióny. 

Britský premiér Boris Johnson v nedeľu občanov vyzval, aby boli naďalej obozretní a zodpovední. Anglický lekár a epidemiológ, zároveň hlavný lekársky poradca pre vládu Spojeného kráľovstva a hlavný vedecký poradca ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti Chris Whitty však varoval pred bezhlavým uvoľnením.  

Odporúčané
Zdravotný analytik Smatana: Vyše 90 % osôb s pozitívnym testom na koronavírus nemá žiadnu alebo len jednu dávku vakcíny Zdravotný analytik Smatana: Vyše 90 % osôb s pozitívnym testom na koronavírus nemá žiadnu alebo len jednu dávku vakcíny 18. júla 2021, 17:44

Whitty sa vyjadril, že počet hospitalizácií pri covide sa každé tri týždne zdvojnásobuje a v budúcnosti by Anglicko mohlo dosiahnuť strašidelné čísla. Nie je jediný, čo zdvíha varovný prst. Ako ďalej uvádza BBC, vedci z celého sveta sa stretli na virtuálnom samite a kritizovali plány vlády Spojeného kráľovstva na zmiernenie protipandemických obmedzení. 

Konkrétne až  1 200 vedcov podporilo list pre lekársky časopis Lancet, v ktorom boli plány britského premiéra Borisa Johnsona označené za predčasné. Vyjadrili sa, že Británia týmto rozhodnutím smeruje ku katastrofe, a označili ho za neetické a nebezpečné pre celú planétu.

Znepokojenie zo súčasnej situácie v Anglicku vyjadril napríklad aj William Haseltine, americký virológ, predseda a prezident spoločnosti Access Health International. Túto stratégiu vystaviť obyvateľstvo podobnému riziku označil za vražednú a uviedol, že ani vakcíny nemusia pandémiu úplne eliminovať. 

Odporúčané
Jedna z najväčších štúdií o ivermektíne bola plagiát s vymyslenými dátami a chybami, upozornil bojovník s dezinformáciami Goda Jedna z najväčších štúdií o ivermektíne bola plagiát s vymyslenými dátami a chybami, upozornil bojovník s dezinformáciami Goda 18. júla 2021, 11:53


Na jeho slová nadviazal aj Meir Rubin, právnik, ktorý radí izraelskej vláde v oblasti riadenia rizík. Uviedol príklad, že aj napriek tomu, že v jednom izraelskom regióne bolo viac ako 80 % populácie úplne zaočkovaných vakcínou Pfizer-Biontech, došlo tam k opätovnému vážnemu prepuknutiu šírenia koronavírusu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia