Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
10. júla 2021, 11:25
Čas čítania 0:57
Daniel Mikolášik

VIDEO: V Kalifornii vzniklo ohnivé tornádo. Sever štátu pustošia ničivé lesné požiare

VIDEO: V Kalifornii vzniklo ohnivé tornádo. Sever štátu pustošia ničivé lesné požiare
Zdroj: Unsplash/Matt Howard/na voľné použitie (ilustračné foto)
NEWS POŽIAR TORNÁDO
Uložiť Uložené

Požiare ničia lesy aj obydlia.

Sever amerického štátu Kalifornia posledné dni pustošia ničivé lesné požiare. Západ Spojených štátov bojuje s extrémne suchým počasím a rekordnými teplotami. Požiare ničia rozsiahle lesné plochy či obydlia, úrady nariaďujú evakuácie a uzávierky. Ohnivé tornádo sa vyskytlo aj v usadlosti Tennant v okrese Siskiyou, informuje BBC.

Odporúčané
Takto vyzerajú ničivé požiare v Kalifornii. Obloha sa sfarbila do oranžova a ulice pohltil hustý dym Takto vyzerajú ničivé požiare v Kalifornii. Obloha sa sfarbila do oranžova a ulice pohltil hustý dym 10. septembra 2020, 14:22

Tornádo vytvorené extrémnymi poveternostnými podmienkami v požiarom zasiahnutých oblastiach zachytili aj na video. Videozáznam sa podaril americkej lesnej službe v národnom lese Klamath neďaleko hraníc s Oregonom. Tá ho opísala ako rotujúci vír s horúcim vzduchom a plynom zo stúpajúceho ohňa. Podľa Los Angeles Times bolo takýchto tornád na území severnej Kalifornie viac.

Tornáda so sebou okrem dymu a ohňa prenášali aj trosky zničených budov a stromov. Podľa slov meteorológa Charlesa Smitha z Medfordu bolo tornádo také veľké a silné, že ho dokázali zachytiť aj na radare Národnej meteorologickej služby. Meteorológom sa podarilo zaznamenať až 30 minút rotácie. 

„Ohnivé tornáda nie sú úplne výnimočné, tak často sa s nimi však nestretávame,“ povedal Smith. Lesné požiare v Kalifornii sú čoraz častejším prírodným javom, každým rokom pretrvávajú dlhšie a sú intenzívnejšie. Tento rok sa prvé začali objavovať vplyvom extrémneho sucha a horúčav už v júni.

Aktuálne s požiarmi na severe štátu bojujú stovky hasičov. Okrem Kalifornie majú toto leto problém s lesnými požiarmi aj ďalšie západné štáty ako Arizona, Montana, Utah alebo Wyoming. V inej časti krajiny zasa bojujú so záplavami.

kalifornia
požiarekalifornia
požiarekalifornia
požiarekalifornia
požiare
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia