Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2021, 9:30
Čas čítania 4:25
Kamila Šebestová

Športovkyne sú často také podvyživené, že nemajú menštruáciu. Transvzpieračka na olympiáde v tomto nemá výhodu, vysvetľuje vedec

Športovkyne sú často také podvyživené, že nemajú menštruáciu. Transvzpieračka na olympiáde v tomto nemá výhodu, vysvetľuje vedec
Zdroj: Getty Images/Hannah Mullan, s povolením Milana Sedliaka
ŠPORT LGBT+ OLYMPIJSKÉ HRY TRANSHOOD
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Športový výskumník Milan Sedliak nám objasnil, prečo Laurel Hubbardovej dovolili zúčastniť sa na olympijských hrách v ženskej kategórii. Ženská vzpieračka je prvá transrodová športovkyňa, ktorá kedy súťažila na olympiáde.

„Je to zlý vtip,“  tvrdia súperky transrodovej vzpieračky Laurel Hubbardovej o jej účasti na tohtoročných olympijských hrách. Tvrdia, že by v ženskej kategórii súťažiť nemala. Na tú sa však kvalifikovala zdvihom váhy 185 kíl. Okrem toho splnila podmienku dostatočne nízkej hladiny testosterónu. Tá by mala u ženských športovkýň dosahovať menej než 10 nanomolov na liter krvi najmenej 12 mesiacov pred súťažou. 

Napriek tomu však súperky protestujú. Viac než 25-tisíc ľudí podpísalo petíciu proti tomu, aby sa na olympijských hrách zúčastnila Laurel Hubbardová. Sťažujú sa na to, že Laurel predtým súťažila v mužskej kategórii, po tranzícii vo svojich 35 rokoch ju preradili do ženskej sekcie.

Sú iniciátori petície transfóbi? Je férové nútiť športovkyne, ktoré sa cítia ako ženy, aby súťažili v mužskej kategórii? Na komplexnú „trans otázku“ účasti Laurel Hubbardovej na tohtoročnej olympiáde sme sa pýtali odborníka na športový výskum docenta FTVŠ Milana Sedliaka. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Či je férové, aby transrodová vzpieračka súťažila v ženskej kategórii.
  • Či ju môžu súperky poraziť.
  • Aké má Laurel Hubbardová výhody preto, že bola kedysi muž.
  • Prečo nemajú profesionálne športovkyne menštruáciu.
  • Ako na športový výkon vplýva testosterón.
  • Či môže byť žena silnejšia než muž.

Transrodoví športovci a športovkyne tu vždy boli a budú. Nie je to zrejme prvýkrát, čo sa niekto z nich snaží zúčastniť na olympijských hrách. Čo je v prípade Laurel Hubbardovej iné? To, že sa k transrodovej identite priznala? 

Pomerne často dochádza k zmenám pohlavia mimo športu, po tranzícii sa už dosť veľa atlétov profesionálnemu športu nevenuje. Až po kariére sa často priznajú k transrodovej identite. Na olympiáde sa stalo prvýkrát, že chce pretekať žena, ktorá bola predtým mužom.

Transrodová vzpieračka Laurel Hubbardová.
Transrodová vzpieračka Laurel Hubbardová. Zdroj: Getty Images/Hannah Peters

Prečo je to tento rok prvýkrát? 

Účasť Laurel Hubbardovej pravdepodobne ovplyvnil prípad intersexuálnej bežkyne Caster Semenyovej, ktorá sa sťažovala na to, že ju veľmi veľakrát testovali pre jej rodovú identitu. Tvrdila, že jej to psychicky ublížilo. Organizátori olympiády sa teda rozhodli akceptovať Laurel Hubbardovú pravdepodobne aj na základe tohto prípadu. Olympiáda nie je len športová udalosť, má aj sociálny rozmer. Dávajú si pozor na rovnosť, aj preto ju akceptovali. V každom prípade je ťažké dosiahnuť úspechy ako transrodový športovec.


Prečo? 

Dosť záleží na tom, či ste si prešli tranzíciou z muža na ženu alebo naopak, zo ženy na muža.  V tom prvom prípade, podobne ako pri Laurel Hubbardovej, sa očakáva istá výhoda. Pri tranzícii zo ženy na muža zasa nevýhoda. 

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Adam podvádza svoju ženu na Grindri, Jozef má dieťa a zamiloval sa do svojho kolegu v práci Som ženatý a zistil som, že som gay: Adam podvádza svoju ženu na Grindri, Jozef má dieťa a zamiloval sa do svojho kolegu v práci 22. apríla 2024, 12:30

Je to najmä preto, že človek svoj telesný rozvoj prekonal v určitom pohlaví. Transrodová vzpieračka má stále mužskú kostru a takisto vyššiu hladinu testosterónu. Preto sa jej súperky ozývajú a tvrdia, že to nie je fér. 

Laurel Hubbardová však podstúpila testy hladiny testosterónu, na základe ktorých jej povolili, aby sa na hrách zúčastnila. Musela mať menej než  10 nanomolov na liter krvi, aby ju klasifikovali.

Problém je v tom, že aj keď má Laurel napríklad deväť nanomolov, už aj to je výrazný rozdiel oproti iným ženským súperkám. Vtedy je hladina testosterónu takmer na úrovni mužov, ktorí majú od desať viac.

Keď sme organizovali výskum a merali sme hladinu testosterónu u cvičiacich žien, najvyššia bola okolo 2,8. Priemerná hodnota bola okolo 1,7 nanomola na liter.

Laurel Hubbard sa teší z výkonu.
Laurel Hubbard sa teší z výkonu. Zdroj: Getty Images/Dan Mullan

Akú rolu pri výkone zohráva testosterón? Predurčuje mužov na to, aby boli silnejší? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 100399 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je férové, aby transrodová vzpieračka súťažila v ženskej kategórii.
  • Či ju môžu súperky poraziť.
  • Aké má Laurel Hubbardová výhody preto, že bola kedysi muž.
  • Prečo nemajú profesionálne športovkyne menštruáciu.
  • Ako na športový výkon vplýva testosterón.
  • Či môže byť žena silnejšia než muž.
Domov
Zdieľať
Diskusia