Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2015, 13:15
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Mercedes-Maybach Pullman: Dvanásťvalec, 530 koní, 6,5 metra a maximálny luxus!

TECH MERCEDES-MAYBACH
Uložiť Uložené

Vrchol v ponuke automobilky Mercedes-Benz a "podznačky" Maybach už nie je tajomstvom.

Po včerajšej premiére vlajkovej lode od Škody a následného teaseru na novú brutalitku od Mercedesu, nám nemecká automobilka posiela i ďalší nemenej zaujímavý materiál, tentokrát k ďalšej ženevskej premiére, konkrétne svojej novej vlajkovej lodi. Novodobý Maybach, teda aby to bolo kóšer, nový Mercedes-Maybach, svet spoznal ako "natiahnutú" triedu S v ešte luxusnejšom poňatí už minulý rok. Už od počiatku najnovšej generácie S-ka pritom nebolo žiadnym tajomstvom, že skôr či neskôr príde na trh aj extra dlhé vyhotovenie pod zaužívaným názvom Pullman. Ten čas krátko pred švajčiarským autosalónom, na ktorý bol tento longáč ohlásený, práve nastal a hneď v úvode si môžeme všimnúť pravdepodobne najdôležitejšou zmenu. Tá nastáva v samotnej hierarchii. Doteraz vyhotovenie Pullman vychádzalo z "klasickej" triedy S a nie Maybachu. Najnovší a zrejme posledný počin týkajúci sa S-kovej limuzíny je však odvodený od Maybachu, čiže od limuzíny Mercedes-Maybach S. 

Posledný menovaný exemplár po novom narástol na dĺžku až 6499 milimetrov (+1053 mm), zároveň sa pochopiteľne natiahol aj rázvor a to konkrétne na 4418 mm. Základom Pullmanu je dvanásťvalcová verzia S 600, teda 6-liter s dvojicou turbodúchadiel a výsledným výkonom 390 kW / 530 koní a 830 N.m. Samozrejme, najväčšie zmeny sa odohrali za B-stĺpikom, kde sa nasťahovalo ešte jedno okno, zároveň i C-stĺpik narástol do dĺžky, najmä ak hovoríme o poslednom okne v rade. Vozidlo narástlo následne aj do výšky, a to približne o 10 centimetrov. Tým sme všetky podstatné exteriérové zmeny vyčerpali, ako celok nám je novinka už viac-menej známa, celú tu noblesu a prestíž podčiarkuje početné chrómovanie, najmä to okolo okien. Predná mriežka chladiča sa opäť od zvyšných modelov vizuálne odlišuje zdvojeným rebrovaním, rovnako vzadu nájdeme dvojicu rozdelených koncoviek výfukov. Čerešničkou na torte sú samotné disky, ktoré síce verejnosť prijala pomerne rozporuplne, AMG-čkové exempláre by sa však k danému vozidlu jednoducho nehodili.

Mercedes-Maybach Pullman: Dvanásťvalec, 530 koní, 6,5 metra a maximálny luxus!
Mercedes-Maybach Pullman: Dvanásťvalec, 530 koní, 6,5 metra a maximálny luxus!

Pullman bol odjakživa o zadnej posádke a nie je tomu inak ani teraz. Rozloženie 2+2+2 preto ostalo zachované, rovnako i tentokrát je možnosť dvojicu protismerných sedadiel vynechať, respektíve "zložiť". Prioritná je totiž dvojica osobitných a vo veľkej škále elektricky polohovateľných kresiel v poslednom rade, ktoré rozdeľuje robustný stredový tunel ukrývajúci, okrem iného, chladiaci box, priestor schovávajúci  ručne vyrábané strieborné poháre od Robbe & Berking či výsuvné stolčeky a "prestieradlá". Posádke nechýba ani viacero vankúšov, pohodlie počas cestovania spríjemňuje luxusné a upokojujúce osvetlenie s možnosťou zmeny intenzity a odtieňu, či viacero parfémov spolupracujúcich s klimatizáciou. Hudobný systém má na svedomí samozrejme značka Burmester, ponúkajúca High-End zvuk s trojrozmerným zvukovým efektom. Štandardom sú ďalej vyhrievané lakťové opierky, masážne funkcie sedadiel, analógové hodiny od renomovanej značky IWC či panoramatická strecha. Všade kam sa pozriete nájdete prvotriedne spracovanie, mimoriadne kvalitné drevené dekóry, precízne prešívanú kožu a nespočetné množstvo elektroniky či funkcií multimediálneho systému. A v tomto duchu by sme mohli pokračovať podstatne ďalej...

Odporúčané
Mercedes-Maybach predstavil Night Series, ktoré zastupuje doposiaľ najprogresívnejší dizajnový balík Mercedes-Maybach predstavil Night Series, ktoré zastupuje doposiaľ najprogresívnejší dizajnový balík 29. mája 2023, 10:30

Záverom pár informácií. Nemci to všetko pekne načasovali, keďže v rámci autosalónu v Ženeve kompetentní s novým Pullman oslávia 50. výročie od preslávenej limuzíny Mercedes 600 Pullman. Cena verzie Pullman bude minimálne 500-tisíc €, ak by náhodou bol záujem o pancierovanú verziu, okamžite sa bavíme o cenovke presahujúcej 1 milión €.

Mercedes-Maybach Pullman: Dvanásťvalec, 530 koní, 6,5 metra a maximálny luxus!
Mercedes-Maybach Pullman: Dvanásťvalec, 530 koní, 6,5 metra a maximálny luxus!
Domov
Zdieľať
Diskusia