Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. júna 2021, 9:35
Čas čítania 4:51
Lukáš Čelka

Krvavé nehnuteľnosti: Ako sa predávajú byty a domy, kde došlo k vražde. Musí ti o tom maklér povedať a sú výrazne lacnejšie?

ZAUJÍMAVOSTI NEHNUTEĽNOSTI VRAŽDY
Uložiť Uložené

Po tragédii zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa udialo niečo strašné?

Krv bola všade po zemi aj po stenách. Z bytu vyniesli telo zavraždeného, pozostalí dali upratať, vymaľovať a teraz je na predaj. Ako funguje trh s nehnuteľnosťami, v ktorých sa odohrala tragédia, vražda, prípadne samovražda? 

Lukratívny dom, dobrá lokalita, bezproblémoví susedia, a predsa je jeho cena podozrivo nízka. Kupujúci veľakrát ani netuší, že má záujem o nehnuteľnosť spojenú s temnou minulosťou.

Majitelia sa už ďalej nedokážu pozerať na izby, v ktorých ich blízki zažili krvavé peklo, a tak sú nútení svoje príbytky predať a odsťahovať sa čo najďalej, aby na zažité nočné mory čo najrýchlejšie zabudli.

Na predaj takýchto nehnuteľností sme sa pýtali odborníkov, ktorí sa vo svete realít pohybujú už dlhé roky. Prezradili nám, či byty, kde sa stala vražda, strácajú na cene a či je ich povinnosťou svojich klientov o takýchto skutočnostiach vôbec informovať.

Odporúčané
Krvavé Šenky sa považujú za jedno z najdesivejších miest Slovenska. Zisťovali sme, či sú strašidelné príbehy naozaj pravdivé Krvavé Šenky sa považujú za jedno z najdesivejších miest Slovenska. Zisťovali sme, či sú strašidelné príbehy naozaj pravdivé 18. apríla 2021, 14:35
V tomto článku si prečítaš:
  • Či realitní makléri vedia vždy o tragických udalostiach.
  • Či ti musia o temnej histórii bytu alebo domu povedať.
  • Aký vplyv má medializácia na predaj „krvavej“ nehnuteľnosti.
  • S akými tragickými príbehmi sa realitní makléri stretli.
  • Čoho sa bála klientka jedného z realitných maklérov.

Netušíš, do čoho ideš

Začali sme pátranie po tom, ako sa predávajú nehnuteľnosti, v ktorých sa odohrala tragédia, a neprekvapujúco sme zistili, že pre väčšinu realitných maklérov je táto téma mimoriadne citlivá a nechcú sa k nej vyjadrovať.

Väčšina z nich nám povedala, že takýto predaj buď za svoju kariéru ani nesprostredkovali, prípadne ak aj áno, ani o tom nevedia.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@Jason M Ramos

Jednoduchým príkladom je aj byt v Žiline, v ktorom sa odohrala krvavá dráma, keď iba šestnásť ročná Judita uštedrila svojmu spolužiakovi Tomášovi 51 bodných rán. Rodina odsúdenej sa pre zlé spomienky rozhodla nehnuteľnosť predať v krátkom čase od tragédie.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Lukáš Čelka/Refresher

Redaktor portálu Nový Čas vtedy anonymne kontaktoval realitného makléra a spýtal sa ho na dôvod predaja bytu. Ten novinárovi stručne odvetil, že majitelia sa odsťahovali z mesta.

Napriek tomu, že redaktor pritvrdil a spýtal sa priamo, či ide o byt, v ktorom prišiel o život Tomáš, akékoľvek spojenie bytu s vraždou poprel a po ďalších otázkach odkázal redaktora na majiteľov. Inkriminovaný byt sa krátko po zverejnení inzerátu predal, a to napriek tragédii aj masívnej medializácii prípadu.

Ide len o česť makléra

Len za posledný rok sa podľa štatistiky polície odohralo na Slovensku 63 vrážd. Toto číslo bolo v porovnaní s minulým rokom o 13 prípadov nižšie. Samovrážd bolo výrazne viac, podľa aktuálnych štatistík NCZI si za rok 2020 zobralo život až 489 ľudí, 409 mužov a 80 žien.

Dá sa teda predpokladať, že nehnuteľností na predaj, v ktorých sa odohralo niečo strašné, sú každoročne desiatky až stovky. Napriek tomu sa nám podarilo nájsť len dvoch maklérov, ktorí otvorene priznali, že za svoju prax mali s takýmto predajom skúsenosti.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@Geoffrey Fairchild

Jedným z nich je aj realitný poradca Lukáš Sopko zo spoločnosti Diamond Reality, podľa ktorého neexistuje zákonná povinnosť informovať kupujúceho o takejto skutočnosti. Hoci tvrdí, že svojim klientom vždy povie, čo je vo veci, robí tak na základe vlastnej maklérskej cti.

„Ctím si kupujúceho, koniec koncov on platí moju províziu, čiže mu mám potrebu vysvetliť všetko detailne. S tým súvisí aj to, že svojich klientov dopredu upozorním, ak sa v nehnuteľnosti, o ktorú javia záujem, stala tragédia,“ povedal nám Sopko s tým, že ide naozaj o nepríjemné záležitosti, keďže niekedy to musel vysvetľovať aj pred samotnými majiteľmi.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr.com/@Corey Balazowich

Podobný názor má aj Radmila Fogadová z Tekovskej realitnej kancelárie, ktorá taktiež tvrdí, že ide skôr o etickú a morálnu vec než o právnu povinnosť makléra. Podľa jej slov by však maklér mal informovať aj o takýchto negatívnych skutočnostiach, pričom by z vlastnej skúsenosti mal vyselektovať tých ľudí, ktorí na miesto prišli len zo zvedavosti. Fogadová podotkla, že sa stretla aj s takými prípadmi.

„Ak klienti zvažujú kúpu takejto nehnuteľnosti, napríklad preto, že má výhodnejšiu cenu, radíme im, aby si vzali so sebou nejakú osobu, ktorá sa špecializuje na negatívnu energiu a nejakými pomôckami vie takýto dom – nehnuteľnosť, zlej energie zbaviť alebo ju eliminovať,“ prezradila nám Radmila Fogadová.

Advokát z kancelárie Bpv Braun Partners Martin Provazník pre Refresher vysvetlil, že z právnej stránky má nehnuteľnosť chybu vtedy, ak jej faktický alebo právny stav bráni v riadnom alebo zmluvne dohodnutom užívaní.

„Zákon uvádza, že ak dodatočne vyjde najavo chyba, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, kupujúci má právo na primeranú zľavu z dohodnutej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu chyby. V prípade, ak ide o chybu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má takisto právo od zmluvy odstúpiť. Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne chyby, a toto ubezpečenie sa ukáže ako nepravdivé,“ tvrdí Martin Provazník s tým, že nemá vedomosť o tom, že by slovenské súdy kvalifikovali tragédiu, ktorá sa stala v nehnuteľnosti, ako chybu brániacu v jej riadnom užívaní.

Dodal však, že si dokáže predstaviť uvedenie podmienky v kúpnej zmluve na nehnuteľnosť, že tam nedošlo k „tragédii“, pričom v prípade, ak by sa takáto skutočnosť ukázala ako nepravdivá, tak by kupujúci mohol od zmluvy odstúpiť. No podstatné by bolo zadefinovať, čo sa považuje za „tragédiu“.
Odporúčané
Navštívili sme strašidelný dom v Štiavnických Baniach. Majiteľ 500-ročnej stavby priznáva, že tam panuje „zvláštna energia“ Navštívili sme strašidelný dom v Štiavnických Baniach. Majiteľ 500-ročnej stavby priznáva, že tam panuje „zvláštna energia“ 16. mája 2021, 14:25

Predávajú sa ťažko

Realitný poradca Lukáš Sopko nám prezradil, že počas svojej kariéry sa štyrikrát stretol s predajom nehnuteľností spájaných s tragédiou. Buď išlo o to, že dom v minulosti vyhorel, alebo sa v ňom stala násilná vražda. Vo všetkých štyroch prípadoch bol ich predaj náročnejší než zvyčajne.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@Maarten Van Damme

„Klienti, ktorým som nehnuteľnosti ponúkol a povedal im, čo sa v nich udialo, mi väčšinou ušli. Samozrejme, vždy sa aj pri takomto type nehnuteľností nakoniec našiel človek, ktorý ich kúpil. Pravda však je, že vo dvoch zo štyroch prípadov sme museli znižovať cenu,“ prezradil nám Lukáš Sopko s tým, že napríklad pri dome, v ktorom sa stala násilná vražda, musel pre nízky záujem znížiť trhovú cenu až o približne 10 %.

Podobné skúsenosti má aj Radmila Fogadová, ktorá počas svojej maklérskej kariéry predávala dve nehnuteľnosti opradené negatívnou minulosťou. Ako nám sama prezradila, v jednej sa obesil majiteľ a v druhej sa strieľalo.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@Brandon Crowe

Podľa jej slov sa klienti vyslovene vyhýbajú kúpe takýchto nehnuteľností a už len preto musí byť ich cena nastavená tak, aby zaujala. Ako poznamenala, žijeme v malej krajine a ľudia sa o tragédiách skoro vždy dozvedia.

„Stretávam sa dokonca s klientmi, ktorí sa ma priamo pýtajú, či v starom dome alebo chalupe nikto nezomrel. Tvrdia, že sú senzitívni, a niektorí až natoľko, že majú zlý pocit už pri obhliadke,“ povedala nám Fogadová s tým, že predaj niektorých takýchto nehnuteľností sa natiahol aj o niekoľko rokov.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@Alan Cleaver

Realitnej maklérky sme sa spýtali aj na to, či nemá skúsenosť alebo informáciu od kolegov, že na Slovensku by nejakí noví majitelia našli na nedávno kúpenom pozemku ľudské pozostatky alebo iné nezvyčajné predmety. S takým prípadom sa však vo svojom regióne (pozn. red. Nitriansky kraj) doposiaľ nestretla a ani o ňom nepočula.

Medializácia nemusí uškodiť

Ako už načrtla Radmila Fogadová, nehnuteľnosti spájané s trestným činom, tragédiou či násilnou vraždou niektorých jedincov priťahujú a chcú si miesto obzrieť. Práve vďaka medializácií sa takéto domy dostanú do povedomia podobných zvedavcov po celom Slovensku.

Lukáš Sopko nám prezradil, že okrem iného sa venuje aj výkupu nehnuteľností a sám má skúsenosť, že nedopatrením kúpil budovu, v ktorej sa mali v minulosti vo veľkom počte nachádzať drogy.

Jej múry boli svedkom krvavej drámy, neskôr zostala na predaj. Ako zistíš, že kupuješ nehnuteľnosť, v ktorej sa stala tragédia?
Zdroj: Flickr/@West Midlands Police

„Hoci to bolo aj medializované, priznám sa, ja som o tom nevedel. Zistil som to až v momente, keď som sa stal jej vlastníkom. Zaujímavé je však to, že všetci ľudia, ktorí sa zaoberajú nehnuteľnosťami, to vedeli, dokonca aj klientka, ktorá budovu odo mňa kupovala,“ poznamenal. Objekt vraj nakoniec predal za veľmi dobrú cenu aj napriek tomu, že prvá záujemkyňa kúpu odmietla práve pre spomínané drogy.

„Trochu sa bála, že by tam ešte niekto prišiel, ale ten dom bol celý vyrabovaný, vyčistený a ostali tam iba steny. Nebol dôvod na strach,“ dodal Lukáš Sopko s tým, že iným záujemcom spojenie budovy s trestným činom neprekážalo.

Odporúčané
Opustené sanatórium, kde liečili ľudí s tuberou aj partizánov. Boli sme sa pozrieť v Borovej hore, či tam naozaj straší Opustené sanatórium, kde liečili ľudí s tuberou aj partizánov. Boli sme sa pozrieť v Borovej hore, či tam naozaj straší 16. júna 2021, 9:36
Domov
Zdieľať
Diskusia