Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2021 o 13:46
Čas čítania 1:20
Tímea Krauszová

V Bratislave môžeš v lete očakávať aj teploty nad 40 stupňov. Ktoré mestské časti sú najhorúcejšie?

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA POČASIE
Uložiť Uložené

Klimatické zmeny sa už podpisujú na zmene v kvalite života. Najviac postihnuté sú a budú oblasti, ktoré sú najmenej adaptované na dôsledky týchto zmien.

V Bratislave môžeme očakávať ešte vyššie tropické teploty. Na niektorých miestach zaznamenali v minulosti aj teploty nad štyridsiatkou, vyplýva to zo satelitných snímok, ktoré spracovalo mesto. Podľa Nového Času otepľovanie na Slovensku pokračuje rýchlejšie, než je celosvetový trend a teploty stúpli takmer o 2 °C. Bratislavský magistrát identifikoval najrizikovejšie oblasti v hlavnom meste, letné extrémy sú bežné najmä v zastavaných mestských častiach.

Štyridsiatky v Bratislave

V Ružinove boli namerané teploty dosahujúce až 44 °C, v Starom Meste 37 °C a v Petržalke 38 °C, informuje Nový Čas. Pre slovenský denník sa vyjadril aj Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Podľa jeho slov sú najhorúcejšie oblasti, kde je najviac neprirodzených povrchov, teda betón alebo veľmi hustá koncentrácia stavieb. Oproti týmto oblastiam je v lesoch v okolí hlavného mesta zhruba 25 °C a „chladnejšie“ je aj v mestských častiach Karlova Ves či Dúbravka.

„Najviac postihnuté sú a budú oblasti, ktoré sú najmenej adaptované na dôsledky zmeny klímy. Satelitné snímky ukazujú, že extrémne letné horúčavy predstavujú najväčšie riziko v Trnávke, Starom Meste a čiastočne v Petržalke a Novom Meste,“ informuje magistrát.

Odporúčané
Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor) Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor) 25. júna 2024 o 14:30

Extrémne teploty spolu s výkyvmi zrážok najviac ovplyvňujú kvalitu života ľudí. Nadpriemerné denné teploty nad 30 °C či horúce noci s teplotou nad 20 °C majú aj dlhodobé nepriaznivé následky: ľudské telo sa v horúčavách vyčerpáva a nemá si kedy oddýchnuť.

„V prípade maximálnej dennej teploty dochádza k prehrievaniu organizmu. Keď je v noci veľmi teplo, organizmus neoddychuje a z toho vyplýva jeho postupné zaťažovanie,“ povedal Faško. Vlny horúčav sa na ľuďoch prejavujú podľa magistrátu vyčerpanosťou a horšie ich znášajú seniori, ľudia s respiračnými a kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Najviac postihnuté sú a budú podľa magistrátu oblasti, ktoré sú najmenej adaptované na dôsledky zmeny klímy.
Najviac postihnuté sú a budú podľa magistrátu oblasti, ktoré sú najmenej adaptované na dôsledky zmeny klímy. Zdroj: opendata.bratislava.sk/page/people

Pomôžu stromy?

„Bratislava má v súvislosti s klimatickou zmenou vypracovaný akčný plán adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy a budeme pracovať na jeho pokračovaní. Pribúdajú nové zelené plochy. V rámci starostlivosti o zeleň mesto pristúpilo k okamžitým opatreniam formou samozavlažovacích nádob pri výsadbe,“ reagovala pre Nový Čas hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Globálny teplotný priemer stúpol o 1 °C za posledné storočie. Slovensko za rovnaké obdobie zaznamenalo oteplenie dokonca o 1,7 – 2 °C, čo sa odrazí na úrode, vode či kvalite života počas horúcich mesiacov.

Odporúčané
Aj muži nosia mejkap a používajú kozmetiku. Povedali nám, aké produkty si kupujú a či sa stretávajú s hejtom Aj muži nosia mejkap a používajú kozmetiku. Povedali nám, aké produkty si kupujú a či sa stretávajú s hejtom 17. júna 2021 o 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia