Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2021, 9:34
Čas čítania 2:20
Tímea Krauszová

V práci len pozerám do laptopu a premýšľam, kedy pôjdem domov spať. Zastihla aj teba po návrate do officeu spoločenská únava?

V práci len pozerám do laptopu a premýšľam, kedy pôjdem domov spať. Zastihla aj teba po návrate do officeu spoločenská únava?
Zdroj: Pexels/Jessica Ticozzelli
REFRESHER ČO BUDE PO KORONE?
Uložiť Uložené

Prečo je návrat medzi ľudí vyčerpávajúci aj pre extrovertov, ktorí milujú ľudí?

Do redakcie sme sa vrátili pred niekoľkými týždňami. Konečne môžeme veci riešiť z očí do očí, efektívne a najmä ľudsky.

Na ten moment som čakala mesiace. Už nemusím vypisovať správy a dohodovať videohovory, stačí sa nakloniť cez stôl a opýtať sa šéfredaktora. Spoločné obedy, produktívne debaty, nápady a spoločné vymýšľanie sú späť. Rozhovory robím osobne, môžem navštíviť respondentov v ich práci alebo doma, zobrať ich na kávu, socializovať sa. Vrátili sa nám reportáže, fotenia, ankety so živými ľuďmi a nie len s telefónnymi číslami alebo instagramovými účtami.

Je to osviežujúce, veľmi nám to chýbalo a napriek tomu so zármutkom musím priznať: neskutočne ma „návrat do normálu“ vyčerpáva.

S koncom druhej vlny pandémie sa zamýšľame nad tým, čo môžeme očakávať ďalej. V sérii textov s názvom Čo bude po korone nájdeš pohľad na budúcnosť kultúry, športu či randenia po viac ako rok trvajúcej pandémii. 
pexit, únava, rúško
Zdroj: Pexels/Jessica Ticozzelli

Nový normál je strašne hlučný

Porada, rozhovory, otázky na hovorcov a odborníkov, obedná pauza pri počítači, lebo inak nestíham... v posledných týždňoch mi prvá polovica pracovných dní ubehne veľmi rýchlo. Teším sa na kolegov, ešte stále nepoznám všetkých, ktorí sa v priebehu pandémie u nás stihli zamestnať. No po obede prichádza útlm, ktorý nevie zmierniť žiadne množstvo spánku, zeleniny či kofeínu. 

Odporúčané
Podarilo sa ti dostať počas pandémie do formy? Ako zmenil naše telá a motiváciu cvičiť rok strávený doma? Podarilo sa ti dostať počas pandémie do formy? Ako zmenil naše telá a motiváciu cvičiť rok strávený doma? 4. júna 2021, 10:30

Nie som totiž unavená fyzicky, ale psychicky. Hudba je príliš hlučná, každý okolo sa neustále rozpráva a oproti mojej oáze pokoja a kreativity je v redakcii jednoducho príliš rušno. Rok doma ma naučil na svoje tempo a spôsob práce, ktoré nezapadajú do bežných kancelárskych priestorov. Nemôžem si ľahnúť alebo osviežiť sa sprchou. Nemôžem sa vykričať, keď som nervózna, lebo sa mi rúcajú plány. A už vôbec sa nemôžem na kolegov osočiť alebo zatvoriť dvere. Jednoducho sa musím nanovo učiť pracovať v spoločnosti.

„Je to úplne prirodzené. Keď sa na dlhší čas ocitneme v určitom stereotype, mozog si vytvorí návyk,“ povedal nám neuropsychológ Robert Krause.

Návyk je pre mozog dobrý: vytvára pocit istoty, automatizuje rozhodnutia, v prípade cvičenia či iných návykov ťa podrží v dni, keď motiváciu nemáš veľmi vysokú. Najskôr sme si ťažko zvykali na home office, teraz sa niektorí z nás môžu trápiť pri návrate do kancelárie. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99227 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo môžeš cítiť po dlhom čase opäť v kancelárii únavu.
  • Či by nám pomohlo natrvalo ostať doma v izolácii.
  • Ako sa aj na sociálnu únavu pozerať v dobrom.
Domov
Zdieľať
Diskusia