Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2021, 10:30
Čas čítania 2:20
Tímea Krauszová

Podarilo sa ti dostať počas pandémie do formy? Ako zmenil naše telá a motiváciu cvičiť rok strávený doma?

Podarilo sa ti dostať počas pandémie do formy? Ako zmenil naše telá a motiváciu cvičiť rok strávený doma?
Zdroj: Pexels/Andres Ayrton
REFRESHER ČO BUDE PO KORONE?
Uložiť Uložené

Budeme vôbec po korone cvičiť? V ďalšom zo série článkov o tom, aký bude náš nový normál, zisťujeme, ako bude vyzerať fitnesová kultúra.

Nikdy v živote by som nebola povedala, že mi bude chýbať fitko.

Takúto vetu som si do denníka zapísala začiatkom druhej vlny koronavírusu. Istú časť pandémie sa mi darilo cvičiť vonku aj v časoch, keď boli fitká zatvorené. Tréner „ma odcvičil“ s rúškom, s odstupom, no s rovnakým entuziazmom (No poďme, makaj, ešte desať sekúnd!). Dokonca som párkrát zvládla kompletný workout aj doma.

No nebolo to ono. Len čo sa teda fitnescentrá opäť otvorili, nahrnula som sa do nich namotivovaná instagramovými príspevkami. Vyzerá to tak, že som o svoj návyk cvičiť napriek komplikáciám neprišla.

Odborníci sa však zhodujú, že ak niekto necvičil pred koronou, po nej to bude mať ešte horšie.

Ako sa blížime ku koncu druhej vlny, zamýšľame sa nad tým, čo môžeme očakávať po konci pandémie. V sérii textov s názvom Čo bude po korone nájdeš pohľad na budúcnosť kultúry, športu či randenia po viac ako rok trvajúcej pandémii.
cvičenie, workout, postava, fitness, doma
Zdroj: Pexels/Tim Samuel

Odcvičíš ma?

„Úloha trénera je nezastupiteľná a myslím si, že ľudia budú vyhľadávať trénera, možno aj výživového poradcu,“ povedal pre Refresher docent Milan Sedliak z Fakulty telesnej výchovy a športu UK. Z vlastnej skúsenosti viem, že nebyť osobného trénera, tak sa pokusov o zdravšiu životosprávu vzdám oveľa skôr.

Odporúčané
V práci len pozerám do laptopu a premýšľam, kedy pôjdem domov spať. Zastihla aj teba po návrate do officeu spoločenská únava? V práci len pozerám do laptopu a premýšľam, kedy pôjdem domov spať. Zastihla aj teba po návrate do officeu spoločenská únava? 11. júna 2021, 9:34

Počas korony mi chýbalo všetko, čo robí fitko fitkom. Mentálny oddych, pretože na cvičenie mi stačí myslieť až tam a zároveň počas tréningu na iné veci nemyslím. Nenahraditeľná atmosféra, ktorú si doma nenasimuluješ. Nepretržitý posun vpred – malými krokmi, ktoré si možno sama z týždňa na týždeň ani neuvedomujem, no keď sa obzriem späť, vidím vyššiu kondičku, väčšiu silu, menej fňukania a väčšie sebavedomie.

Ušetrený čas a peniaze síce znejú lákavo, no mne by vôbec nepomohli udržať si návyk cvičiť. Som rada, že na esemesky s textom: „Odcvičíš ma?“ vždy príde odpoveď: „Kedy môžeš?“ A mám chuť v tom pokračovať. Podľa Sedliaka to tak majú takmer všetci. A to môže byť problém.

chudnutie, cvičenie, bruško, postava
Zdroj: Pexels/Andres Ayrton
Odporúčané
Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky 24. júla 2020, 14:51

Teraz alebo možno radšej niekedy neskôr

„Veľa ľudí pribralo, to je fakt, ktorý vnímam zo svojej praxe,“ vraví odborník na výživu a šport. Sedliak pracoval v rámci medzinárodného tímu na prieskume o postoji ľudí k silovému cvičeniu a sledoval práve to, ako sa im darí pokračovať vo svojej klasickej predkoronovej tréningovej rutine.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98965 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa darilo ľuďom, ktorí cvičili už pred koronou.
  • V čom to budú mať ľudia, ktorí predtým necvičili, ťažšie.
  • Či pandémia pomohla ľuďom dostať sa do formy.
Domov
Zdieľať
Diskusia