Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. júna 2021, 10:08
Čas čítania 2:45
Dominik Vetrák

Recenzia: Wrath of Man

Recenzia: Wrath of Man
Zdroj: Miramax/MGM
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NOVÉ FILMY WRATH OF MAN
Uložiť Uložené

Guy Ritchie natočil ďalší skvelý film a opäť sa pri ňom spojil s Jasonom Stathamom.

Guy Ritchie točí posledné roky jednu pecku za druhou. Ťažko sa tomu verí, ale za posledné štyri roky mal v kinách štyri filmy, z toho dva blockbustery. Nedocenený a geniálny Kráľ Artuš, „štúdiový“, ale štýlový Aladdin, návrat k britským gangsterkám v podobe Gentlemanov a teraz tu máme Wrath of Man. Ide o rýdzo akčný film s vynikajúco natočenými scénami a autentickým príbehom. 

H (Jason Statham) sa zamestná v bezpečnostnej firme, ktorá preváža peniaze v transportéroch. V Los Angeles sa nachádza viacero zločineckých skupín, ktoré ich vykrádajú, a tak bude potrebovať pevnú ruku, chladnú hlavu a poriadnu dávku šťastia. Lenže H nevsádza na šťastie.

Ukáže sa, že je to ostrieľaný mafiánsky bos, ktorý chladnokrvne zabíja svoje ciele. Vo firme je len z jediného dôvodu – chce nájsť ľudí, ktorí mu pri prepadnutí jedného takéhoto vozidla zabili syna a takmer pripravili o život aj jeho. 

Odporúčané
5 dôvodov, prečo sa musíme vrátiť do kín a vo veľkom podporiť filmy 5 dôvodov, prečo sa musíme vrátiť do kín a vo veľkom podporiť filmy 27. mája 2021, 15:28

Wrath of Man má priamočiary, veľmi jednoduchý dej. Nesnaží sa ho vetviť na nekonečné dejové línie a nezaoberá sa množstvom vedľajších postáv. Režisér Guy Ritchie pracuje s niekoľkými postavami, ktoré majú presne toľko dialógov, koľko potrebujú na to, aby divák pochopil ich motivácie a charakter. Viac než dramatickým filmom je teda Wrath of Man akýmsi pohľadom na život v podsvetí a na chlapov, ktorí sa držia pri zemi. Nie sú to žiadni hrdinovia a neohrození pištoľníci. Z tohto hľadiska sa nám dej páčil a trochu pripomínal aj akčný triler Widows od Steva McQueena.

Wrath of Man je však omnoho jednoduchší film s menšou dejovou výstavbou a absenciou dramatických či emotívnych scén. Guy Ritchie natočil poctivý akčný film, ktorý sa zameriava výhradne na akciu. Väčšina postáv ti totiž bude ukradnutá.

Ak ti na nich záleží, tak len preto, že pôsobia autenticky, ľudsky a nie ako filmové karikatúry. Väčšinou sú to chlapi, ktorí sa rozhodnú pozrieť smrti do očí, pretože to je presne to, čomu sa upísali. Tam sa však ich sympatické prejavy končia.

Wrath of Man
Zdroj: Miramax/MGM

Film sa vôbec nesnaží dostať divákovi pod kožu a ani s vedľajšími postavami nepracuje viac, než koľko je potrebné na to, aby o nich divák získal dostatok informácií. Tie príbehy, dráma a emócie tam niekde sú, no režiséra v tomto prípade nezaujímali. Dokazuje to aj hlavná postava v podaní Jasona Stathama. H je nezaujímavý, emočne prázdny charakter, ktorého najsilnejšia zbraň spočíva v jeho zručnostiach so zbraňou a „cool faktore“.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

H je nepochybne majster zabijak, pôsobí odhodlane, necúvne a zabije všetko, čo sa pohne. Chýba mu však niečo, čo by z neho spravilo viac než „jednorozmernú“ postavu. Nakoniec, sám Statham toho vo filme nahovorí len minimum. Na absenciu dramatického faktora však zabudneš, len čo sa začne akcia. A tej je v tomto filme neúrekom. Je skvelo natočená, pomáha jej úžasný soundtrack a dokáže byť poriadne napínavá. 

Finálna sekvencia mi pripomenula film Nobody, ktorý totálne pokazilo finále, v ktorom traja chlapi takmer bez zranení pozabíjali hádam 50 ruských mafiánov. Wrath of Man sa nesnaží ohúriť efektnými, no nereálnymi scénami. Drží sa pri zemi a pravidla, že náboje zabíjajú. Nikto teda nie je v bezpečí a akčné scény pôsobia viac autenticky než v bežných filmoch. 

Wrath of Man
Zdroj: Miramax/MGM

Ritchie je jednoducho zručný režisér, ktorý dokáže aj z priemernej látky vyžmýkať skvelý film. Do filmu pridal slušnú dávku napätia, podarilo sa mu vytvoriť jeden slušný dejový zvrat a vydarilo sa mu aj finále. Množstvo skvelých akčných filmov záver jednoducho nezvládne a tvorcovia si povedia, že v ňom musia umierať mafiáni po desiatkach.

Wrath of Man na to ide inak a veľmi mu to svedčí. Nesmierne sme si užili najmä posledné scény a repliky v podaní Jasona Stathama. Máloktorý herec by to dokázal podať a zahrať tak skvele, obzvlášť v prípade postavy, ktorá toho veľa nenahovorí a nesnaží sa o hlbší pohľad do vlastnej duše. Guy Ritchie presne vedel, koho do tejto roly musí obsadiť. 

Wrath of Man
Zdroj: Miramax

Wrath of Man je vynikajúci akčný film, pri ktorom sa nebudeš vôbec nudiť a tvorcom sa poďakuješ za to, že v trailerovej kampani toho veľa neukázali. Film ťa teda dokáže mnohým prekvapiť a potešiť. Guy Ritchie a Jason Statham si od nás zaslúžia osem bodov z desiatich. Keby to natáčal menej zručný režisér, ktorý nedokáže vybudovať perfektnú gradáciu v akýchkoľvek scénach, hodnotenie by šlo nižšie. Našťastie, nový Ritchie nesklamal. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia