Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2021, 15:28
Čas čítania 5:56
Dominik Vetrák

5 dôvodov, prečo sa musíme vrátiť do kín a vo veľkom podporiť filmy

FILMY A SERIÁLY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Kiná sa otvárajú a nesmú zívať prázdnotou, inak hrozí, že v nich budú premietať už len marvelovky a podobné blockbustery.

Od marca minulého roku sme v kinách boli len sporadicky. Otvorené boli ešte menej ako posilky či všetko ostatné, čo ti chýba zo života spred pandémie. Začiatkom minulého roka sme netušili, aký vplyv bude mať koronavírus na naše životy, a aj keď prišiel, tak sme si mysleli, že v roku 2021 sa už všetko vráti do normálu. Sme však v polovici roka 2021 a kiná sa začínajú prebúdzať až teraz.

Niekoľko pokusov o ich oživenie tu už bolo, a to najmä v lete minulého roka, keď bol vírus slabší. Tenet od Christophera Nolana však z hľadiska návštevnosti dieru do sveta neurobil a inak tomu nebolo ani na jeseň s Wonder Woman. Hollywoodske štúdiá sa rozhodli svoje očakávané premiéry odložiť aj o rok a viac, no a niektoré menšie filmy rovno predali streamovacím službám ako Netflixu či Amazonu. 

Kiná sa však konečne otvárajú a my si optimisticky myslíme, že otvorené už aj ostanú. Zďaleka sa tým však nekončí trápenie distribútorov, štúdií a prevádzkovateľov kín. Práve naopak, začína sa súboj o diváka a veľká snaha dostať ich späť do kín. V tomto článku sa pozrieme na 10 dôvodov, prečo by si sa do kín mal vrátiť a prečo by to malo byť častejšie ako raz za mesiac. Vysvetlíme ti aj to, čo sa s nimi môže stať, ak tak neurobíš.

Odporúčané
Recenzia: Je druhá séria Love, Death & Robots rovnako kvalitná ako prvá alebo ide o sklamanie? Recenzia: Je druhá séria Love, Death & Robots rovnako kvalitná ako prvá alebo ide o sklamanie? 17. mája 2021, 18:31


1. Nenahraditeľný zážitok

Za posledného vyše roka sme si z pohodlia domova zvykli na to, že sledujeme kinonovinky a menšie či väčšie filmy na monitore či v telke. Je jednoduché zapnúť si film a nezaoberať sa pritom nákupom vstupeniek do kina, otravnými a rušivými divákmi v sále a cestou do kina a z kina. Ušetril si čas a pravdepodobne ťa to aj vyšlo lacnejšie. 

Určite si si však film neužil tak ako v kine. Väčšinu z nich natáčajú štýlom, ktorý je určený do veľkých kinosál. Na docenenie kvality snímky ju potrebuješ vidieť na striebornom plátne s poriadnym zvukom. Niektoré filmy na to boli jednoducho stvorené a sledovať ich doma z gauča uberá nielen zo zážitku, ale aj zo samotnej kvality snímky. 

Zažiť Interstellar spoločne s jeho soundtrackom v IMAX-e považujeme za jeden z najkrajších kultúrnych zážitkov. Je jedno, či sa pozeráš na animák, blockbusterové sci-fi alebo veľkolepé drámy v štýle Revenanta.

Každý jeden film v kinách dosahuje svoj plný potenciál. Formy luxusu, ako napríklad 4D, D-Boxy, 3D či IMAX, sú potom hlavným lákadlom s exkluzívnou pridanou hodnotou, ktorú zažiješ len v kine.

Interstellar
Zdroj: Warner Bros.

2. Skvelá atmosféra sociálnej a kultúrnej udalosti

Nič sa nevyrovná pocitu, keď si sadáš na sedadlo v sále, vypínaš si zvuky na mobile (ak to nerobíš, prosíme, začni) a pohodlne čakáš na prvé upútavky, logá produkčných štúdií a začiatok filmu.

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Kiná majú úžasnú atmosféru sociálnej aj kultúrnej udalosti, keď sa v kruhu „svojich“ socializuješ a užívaš si filmy s podobne naladenými ľuďmi. Príchod aj odchod z kina sú čarovné momenty, ktoré nám tak veľmi chýbajú a ktoré sú nezameniteľnou súčasťou konzumovania nielen hollywoodskej produkcie.

Skorá návšteva kina pomáha aj tomu, aby si sa vyhol spoilerom. V dnešnej dobe prehnaného využívania sociálnych sietí narazíš na spoilery už v deň premiéry. Môže sa tak stať v komentároch či priamo v príspevkoch rôznych médií. Niekto považuje za spoiler aj obrázok kostýmu z komiksovky, a tak bude lepšie, ak ju uvidíš čím skôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia