Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2021, 18:31
Čas čítania 4:26
Dominik Vetrák

Recenzia: Je druhá séria Love, Death & Robots rovnako kvalitná ako prvá alebo ide o sklamanie?

FILMY A SERIÁLY LOVE DEATH & ROBOTS
Uložiť Uložené

Druhá dávka skvelých animovaných kraťasov nám miestami vyrážala dych.

V roku 2019 sme sa rozplývali nad 18 krátkymi animovanými filmami od rôznych tvorcov a režisérov seriálu Love, Death & Robots. Ten natočili ako antologický, čo znamená, že jednotlivé epizódy na seba nenadväzujú a každá z nich tvorí samostatný príbeh.

Vzhľadom na počet originálnych a unikátnych príbehov, ktoré rozprávali, sme boli prekvapení, koľko z nich sa nám páčilo. Väčšine sme dali palec hore, pričom niektoré nás doslova ohúrili. Boli sme teda zvedaví, ako na tom bude druhá séria, ktorá vznikala počas pandémie. To priamo ovplyvnilo možnosti animátorov a štúdií, no minimálne z hľadiska kvality animácie sme sa obávali zbytočne.  

Odporúčané
Originálny seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajúcich animovaných kraťasov s presahom (Recenzia) Originálny seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajúcich animovaných kraťasov s presahom (Recenzia) 23. marca 2019, 15:23

Druhá séria je totiž, pokiaľ ide o animáciu, opäť špičkovým seriálom. Hneď niekoľko epizód pracuje s tzv. fotorealistickou animáciou. Tá funguje tak, že ak by sme nevedeli, že ide o animáciu, v niektorých scénach by sme naozaj nedokázali odhadnúť, či nejde o skutočne natočené scény. Vo väčšine prípadov je jasné, že ide o animáciu, no aj tá vyzerá absolútne špičkovo. 

Seriál pôsobí sviežim dojmom aj vďaka tomu, že sa striedajú typy animácie. Fotorealistickú animáciu vystrieda stop-motion animácia, tú zase vystrieda japonský štýl animácie a dizajnu postáv, následne sa pozeráme na klasickú animáciu ako z tradičných animákov.

Odporúčané
Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana 11. mája 2021, 9:30

Na rozdiel od prvej série a jej 18 epizód je teraz epizód len 8. Dokopy majú niečo okolo dvoch hodín a kvalitou kolíšu od priemerných k úžasným. Každú jednu zhodnotíme osobitne jednoduchým systémom. Palec dole znázorní priemernú či ničím výnimočnú epizódu a palec hore zase úžasnú či unikátnu epizódu. Vedz, že aj tie slabšie stoja za pozornosť, akurát ťa neohúria. 

Prvý diel sa volá Automated Customer Service a zachytáva mesto plné dôchodcov, ktorí sa spoliehajú na automatizované počítačové a elektronické systémy. Jedného dňa však „preskočí“ vysávaču, ktorý začne ohrozovať paniu na dôchodku. Nasleduje tak odľahčená situácia à la Skynet z Terminátora, keď sa babka pokúša prežiť apokalypsu robotov.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Nápad to nie je originálny a stvárnenie ujde. Nejde o nič špeciálne a rýchlo na túto epizódu zabudneš, čo je presný opak toho, čo diváci v Love, Death & Robots vyhľadávajú. V každom prípade ide o priemerný animovaný kraťas, takže ťa neurazí. Akurát by sme v rámci prvej epizódy po 2 rokoch očakávali niečo údernejšie. Palec dole.

Druhá epizóda s názvom Ice sa zameriava na dvojicu bratov žijúcich na akejsi ťažobnej zamrznutej planéte. Starší brat Sledge nemá oproti svojim rovesníkom nijako vylepšené telo a cíti sa preto odstrčený. Jednej noci sa rozhodne vydať na nebezpečný výlet, ktorý overí nielen jeho odvahu.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Príbehovo opäť nejde o nič výnimočné, no animácia to vynahrádza, keď sa hneď v niekoľkých scénach dočkáš úžasných momentov, ktoré ti nebudeme spoilovať. Animácia a niektoré zábery sú ozaj nádherné, ale Love, Death & Robots nemá byť len o pozoruhodnej animácii. Palec dole.

Odporúčané
10 najlepších epizód seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 10 najlepších epizód seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 24. mája 2022, 16:30

Tretia časť s názvom Pop Squad sa už naplno rozbehla. Zameriava sa na policajného detektíva v budúcnosti, keď je plodenie detí zakázané. Ľudia sú nesmrteľní, no deti mať nemôžu. Ide o prvú skvelú epizódu s hlbším presahom a animáciou, ktorá povoľuje postavám ukázať divákovi emócie. Navyše atmosférou a dejovým zasadením pripomína Blada Runnera.

Domov
Zdieľať
Diskusia