Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2021, 13:10
Čas čítania 4:16
Dominik Vetrák

Recenzia: Army of the Dead

Recenzia: Army of the Dead
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY ARMY OF THE DEAD
Uložiť Uložené

Zack Snyder natočil fajn akčné scény. Je však Army of the Dead aj niečím viac ako len priemerným akčným zombie filmom?

Zack Snyder pre štúdio Warner Bros. už asi nič nenatočí. Ako sám prezradil, myslí si, že ho tam nemajú radi a odmietli viacero jeho nápadov na ďalšie filmy. Fiasko s Justice League a celým DC filmovým univerzom však už má za sebou a na Netflixe mu vyšiel obrovský zombie blockbuster Army of the Dead. Nekoná sa však ďalší Dawn of the Dead (Úsvit mŕtvych), teda skvelý zombie film, ktorým Snyder naštartoval svoju režijnú kariéru.

Army of the Dead je lepším filmom azda len v jednej komplexnej veci – v kvalite, množstve a spôsobe natočenia akcie. Aj tak si však myslíme, že film stojí za videnie, obzvlášť v čase, keď sa veľkých blockbusterov dočkáme tak raz za pol roka.

V tomto konkrétnom filme sa dostaneme do súčasnosti, v ktorej sa pokazí transport zombíka. Ten následne zamorí celé Las Vegas. Štátu Nevada sa zázrakom podarí zombíkov izolovať a vytvoriť okolo mesta bariéru, takže z neho nedokážu uniknúť. 

Odporúčané
Mel Gibson nenávidel Židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy Mel Gibson nenávidel Židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy 20. mája 2021, 14:30

Hovoríme však o Las Vegas. V kasínach a trezoroch teda ostali miliardy dolárov. Majiteľ jedného z týchto kasín ich chce získať späť, a tak do zombíkmi zamoreného Vegas pošle partiu žoldnierov, pričom potrebujú špecialistu na trezory, bez ktorého peniaze nezískajú. Dôvod, prečo majiteľ kasína nepozná heslo k vlastnému trezoru, ti už film neprezradí.

Rovnako ti neprezradí, prečo scenáristi vymysleli desiatky scén a dialógov, ktoré absolútne nedávajú zmysel. Samotný dej a jeho konštrukcia sú nezmyselné, ale o tom sa môžeme pobaviť v spoilerovej diskusii pod článkom. Aj bez toho je však Army of the Dead presne tým typom filmu, pri ktorom si ťukáš na čelo alebo gúľaš očami. 

Niekedy za to môžu gýčovité dialógy a postavy, inokedy ich naozaj zlé a nepochopiteľné rozhodnutia v krízových situáciách (maj na mysli, že ide o špeciálnych vojakov, ktorí boli v zamorenom meste už veľakrát, takže sa niet na čo vyhovoriť). Niekedy zase nedáva zmysel ani základná logika niektorých dejových línií, ako napríklad samotný útek zombíka, na ktorého spôsob úniku sa pozeráš takto:

Recenzia: Army of the Dead
Zdroj: New Line Cinema

Bohužiaľ, divák, ktorý sa zamýšľa nad tým, čo sa deje na obrazovke, bude na film podobne civieť viackrát. V Hollywoode sa pravdepodobne v scenáristických školách učí, že v zombie filmoch musia absentovať akékoľvek známky racionálneho správania postáv.

Trochu však naštve, že film sa nedrží ani vlastných fyzikálnych zákonov. Ľudia sa premenia na zombíkov pár sekúnd po uhryznutí, no niektoré postavy majú pred premenou čas ešte aspoň pol dňa. Vo filme to nie je nijako vysvetlené, a tak ti je jasné, že scenáristi boli príliš leniví na to, aby jednotlivé scény vyskladali inteligentnejšie. 


Ak necháš svoj mozog niekde na záchode, čaká ťa bláznivá a skvelá akčná jazda plná krásne a efektne natočených scén. Filmu trvá príliš dlho, než sa rozbehne, a to aj napriek tomu, že sa z dramatického a hlbšieho príbehového hľadiska venuje len jednej postave – protagonistovi Scottovi s tvárou herca Dava Bautistu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98685 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia