Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. mája 2021, 14:30
Čas čítania 7:46
Dominik Vetrák

Mel Gibson nenávidel Židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy

Mel Gibson nenávidel Židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy
Zdroj: Tristan Fewings / Stringer / Getty Images
FILMY A SERIÁLY MEL GIBSON
Uložiť Uložené

Život Mela Gibsona poznačili viaceré škandály a aféry, ktoré mu viackrát takmer zničili hollywoodsku kariéru.

Mel Gibson má 65 rokov a jednu z najturbulentnejších hollywoodskych kariér. Podarilo sa mu dostať z hollyoodskeho zatratenia pre svoje antisemitské vyhlásenia, natočil oscarové drámy a stal sa tvárou akčných klasík, na ktoré kinematografia už nikdy nezabudne. 

Začínal ako väčšina hercov – v divadelnej škole, odkiaľ sa postupne prepracoval k filmom. Už po svojich prvých dvoch projektoch ho režisér George Miller obsadil do postapokalyptického akčného filmu Mad Max, z ktorého sa nakoniec stala kultová záležitosť a jedna z najlepších Gibsonových rol, obzvlášť v prípade druhého dielu s názvom Road Warrior. 

Odporúčané
Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana 11. mája 2021, 9:30

Zaujímavé je, že Gibson na kasting do filmu iba priviezol svojho kamaráta. Namiesto neho však Miller okamžite obsadil Gibsona. Gibson sa stal známym hercom a dostal rolu v skvelej dráme Gallipoli od režiséra Petera Weira. Od roku 1979 do roku 1985 natočil tri diely Mad Maxa a popritom sa objavil v ďalších, niekoľkých podarených a niekoľkých menej skvelých projektoch. Dva roky po poslednej časti Mad Maxa sa zaskvel v akčnom trileri Lethal Weapon, ktorý budeš poznať pod názvom Smrtonosná zbraň. 

Najväčšie životné roly

Gibson stvárnil v Smrtonosnej zbrani osamelého detektíva Riggsa, ktorý mal parťáka Murtaugha (Danny Glover). Film sa stal nečakaným hitom a štúdio Warner Bros. požiadalo režiséra Richarda Donnera, aby pokračovanie natočil do dvoch rokov. Lenže prišli problémy so scenárom. Scenárista jednotky Shane Black totiž chcel v dvojke Rigsa zabiť, čo štúdio nedovolilo.

Namiesto temnejšieho filmu sa séria postupne vyvíjala viac k akčnej komédii než k akčnému trileru. Má to však aj pozitívne stránky. Vznikli totiž ešte tri časti a možno sa dočkáme Lethal Weaponu 5, a to s pôvodným režisérom a hercami. 

Lethal Weapon
Zdroj: Warner Bros.

Pomedzi natáčanie troch pokračovaní natočil Gibson viaceré podarené snímky, ako napríklad filmy Hamlet či Air America. Po tretej časti si však chcel dať pauzu a pôvodne ju aj odmietol natáčať. Namiesto toho si skúsil réžiu vo svojom režijnom debute Muž bez tváre. Dokázal, že sa z neho môže stať aj veľmi dobrý režisér. Vo filme hral aj hlavnú rolu, no réžia sa mu zapáčila. Následne sa s Richardom Donnerom pustil do novej snímky mimo série Lethal Weapon.

Ide o vynikajúci western Maverick, ktorý je plný skvelých hercov a úžasnej atmosféry. Prišiel však zlomový rok 1993. Gibson sa dostal k scenáru historického veľkofilmu Braveheart. Zaujal ho, no sprvu ho odmietal. Nakoniec ponuku prijal, ale len pod podmienkou, že hlavnú rolu stvárni Brad Pitt. Gibson sa však nakoniec podujal aj na obsadenie Williama Wallacea, symbolu oslobodenia Škótska spod nadvlády Anglicka. 

Braveheart takmer nevznikol, no nakoniec získal Oscary

Gibson si v ňom nakoniec zahral hlavnú rolu, režíroval ho a aj produkoval so svojou produkčnou spoločnosťou Icon Productions, ktorú spoluzaložil len štyri roky predtým. Spočiatku bol film vo veľkých problémoch. Producenti naň nevedeli zohnať potrebné peniaze. Warner Bros. sa údajne ponúklo, že rozpočet zaplatí, ak Gibson kývne na ponuku zahrať si v Lethal Weapone 4, čo vraj Gibson odmietol.

Braveheart
Zdroj: Paramount Pictures

O päť rokov však Smrtonosná zbraň 4 nakoniec vznikla, takže nie je jasné, čo presne sa tam vtedy stalo. Rozpočet pre Braveheart zaplatili štúdiá Paramount Pictures a 20th Century Fox výmenou za distribučné práva v zahraničí. Braveheart teda mohli začať natáčať a Gibson si zaň odniesol Oscary za najlepší film a najlepšiu réžiu. Snímka z 12 oscarových nominácií napokon premenila päť. Mel Gibson nielenže potvrdil status skvelého herca, ale Hollywood s ním už musel seriózne počítať aj ako s významným režisérom. 

Do réžie sa však nehrnul. Namiesto toho pokračoval ako herec v snímkach ako Pocahontas, Ransom, Conspiracy Theory, no a nakoniec kývol aj na Lethal Weapon 4. Warner Bros. vtedy súrne potrebovalo hit, a tak režiséra Richarda Donnera donútilo začať s natáčaním čo najskôr. Začalo sa v januári 1998, pričom film sa premiéroval už v júli 1998. 

V čase začiatku natáčania vraj nemali vymyslený ani záver snímky a scenár údajne nikdy úplne nedokončili. Natáčanie sa skončilo mesiac pred premiérou, takže strihač Frank J. Urioste so svojím tímom pracovali nonstop už počas natáčania.

Jet Li bol pre kamery a Mela Gibsona v akčných scénach príliš rýchly

Záporákom snímky mal byť Jackie Chan, no ten nechcel stvárniť negatívnu postavu. Tvorcovia oslovili Jeta Liho (tiež hral záporáka po prvýkrát a prvýkrát hral v americkej produkcii). Jet Li bol údajne taký rýchly, že ho museli požiadať, aby svoje útoky robil pomalšie, keďže kamery ho nestíhali snímať.

Mel Gibson nenávidel židov a bil svoju ženu. Hollywood ho zavrhol, no nakoniec mu odpustil a Mel znovu nakrúca oscarové filmy
Zdroj: Warner Bros.

Od premiéry štvrtého dielu sem-tam počúvame o chystanej päťke a v súčasnosti je podľa slov Richarda Donnera v stave, keď sú už pripravení natáčať. Donner však má už 91 rokov, takže pre neho natočenie akčného blockbusteru určite nebude jednoduché.

Rok po Lethal Weapone 4 sme s Gibsonom videli vynikajúci triler Payback, pre ktorý v roku 2006 vydali režisérsku verziu. Gibson nikdy nebol len akčným hercom a často sme ho mohli vidieť aj v drámach. Nezabudnuteľná je jeho romantická komédia Po čom ženy túžia, kde bol absolútne famózny, no pamätať si ho budeš aj zo sci-fi trileru Signs od M. Nighta Shyamalana. Gibson si skúsil viaceré žánre a dokázal, že jeho herecký register mu dovoľuje excelovať v každom z nich. 

V roku 2004 si dal od namáhavého herectva pauzu a opäť sa začal venovať režírovaniu. Po dlhých prípravách natočil Umučenie Krista (The Passion of the Christ). Snímka sa stala nečakaným hitom a získala aj pozitívne recenzie, hoci z celého sveta sa ozývali ohlasy o kontroverzných prvkoch. 

Passion of the Christ
Zdroj: Icon Productions

Ako Gibson zarobil na Umučení Krista vyše 400 miliónov dolárov

Gibson sa úplne neriadil tým, čo Vatikán považuje za pravdivé a „oficiálne“. Ježiša tak v jeho filme prenasledujú Židia, ktorých Gibson nevykreslil v najkrajšom svetle. Kontroverziu vyvolalo aj množstvo a miera brutálneho násilia, čo nesadlo každému. Tak či onak, snímka zarobila v kinách 611 miliónov dolárov.

Gibsonovi na tento film nechcel dať nikto peniaze, a tak si ho celý financoval sám cez Icon Productions. Natáčanie ho vyšlo na 30 miliónov, pričom ďalších 15 miliónov stála propagácia. 

Po sčítaní všetkých tržieb a výdajov si Gibson a jeho spoločnosť mali odniesť neuveriteľných 400 miliónov dolárov. Koľko z toho reálne dostal herec a aký bol finálny zisk nevieme, ale každému je jasné, že keby Gibson prestal po premiére pracovať, zrejme by mu peniaze nechýbali už do konca života. 

Gibson už o dva roky nato priniesol do kín strhujúci dobrodružný film Apocalypto. Rovnako ako Umučenie Krista a predtým Braveheart, aj Apocalypto malo viacero nominácií na Oscara. Žiadnu však nepremenilo. Na ďalší Gibsonov režijný počin sme museli čakať dlhých desať rokov. A podobne na tom bol aj s herectvom.

Apocalypto
Zdroj: The Walt Disney Company

Po skvelých filmoch Znamenia a Údolie tieňov z roku 2002 vo väčšom filme hral až v roku 2010. Nakoniec sme sa dočkali aj režisérskej verzie trileru Payback, no následne sa Gibson na štyri roky odmlčal. V roku 2006 si totiž pohneval celý Hollywood. Stalo sa to v čase, keď zarábal desiatky miliónov dolárov a radil sa k najväčším hviezdam filmového biznisu. 

Antisemitský škandál a zlom v kariére

V júli 2006 ho zastavila policajná hliadka, keď takmer dvojnásobne prekročil povolenú rýchlosť. Policajti zistili, že pil viac, ako bolo povolené, na čo Gibson z ničoho nič spustil: „Skur**ní Židia. Židia môžu za všetky vojny v histórii. Aj ty si Žid?“

Mnohí sa Gibsonovi otočili chrbtom, no našli sa aj hollywoodske osobnosti, ktoré ho obraňovali. Jeden z najsilnejších hlasov spomedzi jeho podporovateľov patril herečke Jodie Foster. Tá ho aj obsadila do podarenej drámy Beaver, kde Gibson stvárnil hlavnú rolu a zožal značnú chválu. Snímka predznamenala jeho návrat k filmom a do Hollywoodu.

Beaver
Zdroj: Summit Entertainment

Gibsonove alkoholické excesy a občasné nevhodné správanie priblížil pre Vulture aj producent Dean Devlin, ktorý s Gibsonom pracoval na snímke The Patriot okolo roku 2000. Vďaka tomu máme lepší obraz o tom, ako alkohol pôsobil na Gibsona.

 

„Povedal mi, že keď si vypil, prebudila sa v ňom celkom iná osobnosť, ktorá bola nesmierne sebadeštruktívna. Prezradil, že žiadny z tých ‚súbojov a hádok‘ nevyhral. Nie je na to správanie vôbec hrdý.“

Niektoré hollywoodske osobnosti sa ho zastali

Gibson sa Devlinovi (Devlin je židovského pôvodu) ospravedlnil deň po svojom opilecko-antisemitskom škandále s políciou. Devlin povedal, že Gibson vtedy volal a ospravedlňoval sa viacerým kolegom. Variety píše, že oslovili množstvo ľudí a Gibsonových spolupracovníkov a všetci vraj tvrdili, že ide o skvelého kolegu a nadriadeného, ako aj o dobrého človeka. Gibsona sa zastal aj scenárista a režisér Shane Black, ktorý, rovnako ako viacerí ostatní, tvrdil, že Mel je v skutočnosti dobrý človek.

Má však problémy s alkoholom, inak by nič také rasistické a antisemitské nepovedal. Reč je o časoch pred vznikom hnutí ako #MeToo či boja za rasovú rovnosť v Hollywoode. Ani vtedy však nebolo bežné obhajovať násilníkov a antisemitov.

Ľudia tým priamo ohrozovali svoje vlastné kariéry. A keďže ich bolo viac, a to poriadne prominentných, musíme brať do úvahy možnosť, že všetci tvrdili pravdu a Mel v skutočnosti nie je takým človekom, ako ho vykreslili jeho opilecké škandály. 

Mel Gibson a jeho vtedajšia priateľka Oksana Gacrigorievová.
Mel Gibson a jeho vtedajšia priateľka Oksana Gacrigorievová. Zdroj: Gregg DeGuire/Contributor/Film Magic

Gibsona podržala aj Whoopi Goldberg či Richard Donner (Donner je tiež židovského pôvodu). Zastali sa ho muži, ženy, Židia i Afroameričania. 

Priateľke vybil zuby, zatiaľ čo držala ich dieťa v náručí

V roku 2010 ho manželka a matka jeho dieťaťa Oksana Grigorievová nahrala počas toho, ako jej nahnevaný volá, nadáva a vyhráža sa jej. Na nahrávke pôsobí ako násilník a grobian. Podobných nahrávok vzniklo viac a väčšina usvedčovala Gibsona z toho, ako otrasne sa správa, nech už má na to akýkoľvek dôvod. Oksana na Mela podala aj trestné oznámenie pre ublíženie na zdraví. Údajne jej vybil dva zuby, pričom v tej chvíli držala v rukách ich dieťa.

Gibson sa na jednej z nahrávok k tomuto činu priznal, keď povedal, že si to zaslúžila. Okrem toho jej povedal, že sa oblieka provokatívne a že ak ju znásilní partia černochov (použil urážlivý výraz nig**s), bude to len jej chyba. Nešlo pritom o jeho prvý prejav rasizmu. Gibson mal v Hollywoode povesť človeka, ktorý sem-tam urobí alebo povie niečo nevhodné. Okrem toho Oksane vtedy povedal, že príde domov a podpáli celý dom, ale najskôr ho Oksana bude musieť orálne uspokojiť.

Mel Gibson sa k týmto nahrávkam vyjadril v rozhovore pre Deadline, kde sa priznáva, že bol odporný a za svoje správanie sa na seba hnevá. Zároveň však dodal, že nahrávkam chýba kontext rozpadajúceho sa vzťahu na vrchole hádok a nenávistných činov z oboch strán a že to nereprezentuje jeho osobnosť a to, ako sa k ľuďom správal celý život. 

Mel Gibson
Zdroj: Kevork Djansezian/Staff/Getty Images North America

Za svoje správanie si od Hollywoodu vyslúžil stopku. Režisér a scenárista Shane Black povedal, že si myslí, že je na hollywoodskom blackliste a nikto s ním nie je ochotný pracovať. Trvalo niekoľko rokov, kým mu odpustili.

Návrat do Hollywoodu

Od roku 2006 a veľkého škandálu ubehlo osem rokov a Mel dostal šancu znova režírovať. Voľba padla na dlhoročne pripravovanú vojnovú drámu Hacksaw Ridge, ktorá sa do kín dostala v roku 2016, presne desať rokov po tom, čo začal úpadok Melovej kariéry. Medzi rokmi 2006 a 2016 teda nenatočil nič a účinkoval len v dráme Beaver, Expendables 3 a v pár slabých kúskoch.

V štýle Gibsonovho talentu bol aj Hacksaw Ridge nominovaný na Oscara, a to hneď v 6 kategóriách vrátane najlepšieho filmu a réžie (snímka nakoniec získala dva Oscary za strih a mix zvuku).

Stalo sa tak po tom, čo si Gibson vyslúžil 10-minútový standing ovation na filmovom festivale v Benátkach. Hollywood Gibsonovi odpustil a prominentný filmár sa tak znova mohol naplno pustiť do svojej vášne a režírovať filmy. 

Herecká hviezda sa už nevrátila. Jednak mal v tom čase vyše 60 rokov a jednak sa už skončili časy, keď ľuďom na návštevu kina stačil slávny a obľúbený herec na plagáte. Jeho najlepší herecký výkon z posledných rokov je nepochybne Dragged Across Concrete od talentovaného Craiga S. Zahlera (Blok 99 a Bone Tomahawk). 

Hacksaw Ridge
Zdroj: Summit Entertainment

Tu potvrdil, že ešte nepatrí do starého hereckého železa. Oveľa viac mu to však svedčí za kamerou a my veríme, že sa od neho ešte dočkáme viacerých skvelých filmov. V súčasnosti pripravuje Umučenie Krista 2 a ako režisér natočí aj western The Wild Bunch. Ako herec chystá viacero zaujímavých snímok, ktoré sa môžu skončiť nadpriemerne.

Mel Gibson je v súčasnosti, keď hercov a tvorcov v Hollywoode „rušia“ za homofóbne, rasistické a iné neprípustné prejavy, veľkým zázrakom. V priebehu svojej kariéry mal homofóbne, rasistické a antisemitské poznámky, bol usvedčený z domáceho násilia a mal problémy s alkoholom.

Napriek tomu sa zakaždým dokázal postaviť a Hollywood mu dal druhú šancu. Nevieme, či si to zaslúži, no rozhodne sme radi, že si vďaka tomu znovu užijeme jeho režijný či herecký talent. 

Domov
Zdieľať
Diskusia