Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2021 o 10:51
Čas čítania 0:50
Adam Novosad

Pitie akéhokoľvek množstva alkoholu poškodzuje mozog, zistila štúdia

Pitie akéhokoľvek množstva alkoholu poškodzuje mozog, zistila štúdia
Zdroj: Unsplash/Fred Moon/volně k užití
NEWS ALKOHOL
Uložiť Uložené

Alkohol postihuje celý mozog a môže spôsobiť zmenšenie mozgovej hmoty, tvrdia výskumníci.

Alkohol ničí mozgové bunky bez ohľadu na to, aké množstvo človek skonzumuje. Takto znejú závery veľkej britskej štúdie na 25-tisíc účastníkoch, ktorú viedla Anya Topiwalová z prestížnej Oxfordskej univerzity.

Výskumníci zistili, že alkohol postihuje prakticky celý mozog, nielen jednotlivé vybrané časti, ako si množstvo ľudí doteraz myslelo, a tak predstavuje výrazné riziko, informuje The Guardian.

Odporúčané
Keď vypukol koronavírus, Tomáš nechtiac uviazol na odľahlom exotickom ostrove Tonga. Z 15 dní sa stalo 8 mesiacov (Rozhovor) Keď vypukol koronavírus, Tomáš nechtiac uviazol na odľahlom exotickom ostrove Tonga. Z 15 dní sa stalo 8 mesiacov (Rozhovor) 19. mája 2021 o 9:30

V prípade alkoholu podľa štúdie platí pravidlo, že čím viac ho vypiješ, tým viac si poškodzuješ mozog. Analýza mozgu účastníkov naznačuje prepojenie medzi množstvom vypitého alkoholu a úbytkom mozgovej hmoty.

Ak podľa štúdie piješ veľa alkoholu, množstvo tvojej mozgovej hmoty bude menšie v porovnaní s ľuďmi, ktorí alkoholu vypijú málo alebo ho nepijú vôbec.

alkohol
Zdroj: Unsplash/Fred Moon/volně k užití

Výskumníci v štúdii analyzovali 25 378 účastníkov, u ktorých zohrávali úlohu premenné ako vek, pohlavie, vzdelanie, testy pamäti, ale aj samým sebou uvedené množstvo vypitého alkoholu a napokon aj veľkosť a zdravie mozgu na základe výsledkov magnetickej rezonancie.

Ako problematická sa síce ukazuje akákoľvek konzumácia alkoholu, ale zvýšené pitie alkoholických nápojov podľa štúdie zmenšuje množstvo sivej hmoty až do výšky 0,8 percenta. V praxi sa toto číslo nemusí zdať vysoké, ale výskumníci upozorňujú, že výkyvy o 0,8 percenta nespôsobuje žiadny iný rizikový faktor, teda fajčenie či vysoké BMI a obezita.

Odporúčané
V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž) V Papuči som sa rozprával so štamgastmi o Lacovi Meliškovi: Prievidžania si „Uja Cibuľu“ pamätajú aj ako futbalistu (Reportáž) 5. mája 2024 o 9:30

Alkohol množstvo sivej hmoty ovplyvňuje až štvornásobne intenzívnejšie ako tieto rizikové faktory. Na druhej strane vysoké BMI či vysoký krvný tlak negatívne zvýrazňovali vplyv alkoholu na mozog.

Domov
Zdieľať
Diskusia