Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2021, 12:30
Čas čítania 7:11
Jakub Paulík

Navštívili sme moslimov v českej mešite. Bránia sa extrémizmu a pohostia u seba aj neveriacich (Reportáž)

Navštívili sme moslimov v českej mešite. Bránia sa extrémizmu a pohostia u seba aj neveriacich (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
REFRESHER ISLAM
Uložiť Uložené

Mimo pandémie býva mešita preplnená, ľudia sa musia na modlitby hlásiť cez aplikáciu.

Ľudia im rozbili okno tyčou a sklené črepy skončili až v modlitebni. Inokedy sa im zas vyhrážali smrťou alebo im na dvere zavesili kus prasaťa. Aj takéto útoky si musela zažiť prvá česká mešita v Brne a moslimovia, ktorých sme sa v nej rozhodli navštíviť. 

Boja sa Česi a Slováci islamu z oprávnených dôvodov a na základe vlastných skúseností alebo preto, že sa vôbec nepokúsili moslimov spoznať? Je dôvod, prečo by mali mať strach z veriacich, ktorí sa sami dištancujú od extrémistov?

Odporúčané
Nezáväzný sex je v Haré Krišná zakázaný. Niekto žije v celibáte, iní fungujú ako pár Nezáväzný sex je v Haré Krišná zakázaný. Niekto žije v celibáte, iní fungujú ako pár 21. júna 2019, 15:19
V tomto článku si prečítaš:
  • Aké majú moslimovia skúsenosti s Čechmi.
  • Prečo sa náš sprievodca Ahmad rozhodol študovať a žiť v Česku.
  • Prečo by moslimovia v Brne potrebovali ďalšiu mešitu.
  • Ako moslimovia fungovali cez pandémiu.
  • Ako vyzerá mužská a ženská modlitebňa.

Nevýrazná budova, ktorú by si ľahko prehliadol

Pokiaľ by v roku 2021 neexistovalo GPS, nájsť mešitu v Brne by mohol byť celkom tvrdý oriešok. Budova na Vídeňskej ulici totiž pôsobí veľmi skromne, pretože podľa dohody s mestom nemôže mať kupolu ani minaret. Od okolitých stavieb v mestskej štvrti Štýřice sa odlišuje len minimálne. Jej najvýraznejšou črtou je nápis nad dverami, ktorý predstavuje takzvanú šahádu – vyznanie viery. V preklade znamená: Nie je božstva okrem Alaha (Boha) a Mohamed je jeho posol. Mešita v Brne stojí od roku 1998 a za ten čas si na ňu už väčšina obyvateľov zjavne zvykla.

Mešita.
Mešita. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Na mieste pred budovou sme stáli dobrých 15 až 20 minút a všimli sme si, že sme jediní, kto o ňu javí záujem. Všetci okoloidúci kráčali ďalej a mešitu míňali pohľadom, ktorým dávali najavo, že pre nich nie je žiadnou novinkou.

Odporúčané
Vysvetľujeme: Čo je to fatva, ktorú uvalil Irán pred 33 rokmi na pobodaného spisovateľa Salmana Rushdieho, a kto jej ešte čelí? Vysvetľujeme: Čo je to fatva, ktorú uvalil Irán pred 33 rokmi na pobodaného spisovateľa Salmana Rushdieho, a kto jej ešte čelí? 30. augusta 2022, 14:30

V roku 1998 však bola vo veľkom centre pozornosti. Niektorí obyvatelia Brna vtedy prišli s petíciami proti jej výstavbe a usporiadali preto aj protest. Nakoniec však dalo mesto výstavbe zelenú.

Približne o piatej hodine sme sa pred budovou stretli s miestnym moslimom Ahmadom, ktorý nám ochotne robil sprievodcu. Ahmad pochádza zo Sudánu, kde žije aj celá jeho rodina. Do Brna sa presťahoval v roku 2006, vyštudoval tu Vysoké učení technické (VUT) a zamestnal sa ako ítečkár. 

„Situácia v našej domovine nie je ideálna. Keď pracujem v Brne, svojej rodine pomôžem viac, ako keby som bol v Sudáne. Hlavne po finančnej stránke,“ objasnil nám dôvody, prečo sa rozhodol žiť v Česku. Spolužitie s obyvateľmi v meste je podľa neho zväčša bezproblémové. Aj on si však v súvislosti so svojou vierou zažil isté strasti.

„Odkedy som v Brne, vzhľadom na svoju vieru som si osobne zažil problémy tak trikrát až štyrikrát,“ povedal. Na otázku, čo ľuďom na jeho viere prekážalo, reagoval smiechom a zdvihnutím oboch rúk, čím naznačil, že sám netuší. Ihneď však dodal, že podľa jeho názoru je najväčším problémom ľudská nevedomosť.

„Keby ľudia venovali svoj čas tomu, aby sa s nami pokúsili zoznámiť, zistili by, že sme úplne normálni ako všetci ostatní. Žijeme tu, pracujeme, chceme fungovať bez problémov a nikomu neubližovať. Hlavné je, aby sa ľudia medzi sebou navzájom rešpektovali,“ uviedol.

Mešita.
Mešita. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Hlava prasaťa na kľučke

Ľudia v Česku sú podľa jeho názoru v súčasnosti oproti roku 2006 voči moslimom omnoho tolerantnejší. Odkedy mešita stojí, sa však predsa len našlo viacero výrazných nenávistných incidentov. V zime 2013 niekto zavesil na hlavné dvere mešity bravčové mäso a pred vchod vysypal kosti. Chcel tak uraziť moslimov, pre ktorých je konzumácia bravčového mäsa zakázaná.

Mešita.
Mešita. Zdroj: IslamOnline.sk

V lete 2015 neznámy páchateľ rozbil sklo mešity kovovou tyčou a v roku 2016 sa pred budovou stretlo zhruba sto protestujúcich, ktorí provokovali moslimov jedením bravčového mäsa a pitím alkoholu. Začiatkom roka 2020 sa zase niekto „vyhral“ na budove mešity so sprejom, ktorým napísal „Nešírte islam v ČR! Inak vás zabijeme“. Polícia však, nanešťastie, vinníkov nedostala.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98609 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa učia deti v mešite.
  • Ako by moslimovia oslávili koniec ramadánu, keby nebola pandémia.
  • Čím by sme mohli veriacich v mešite pohoršiť.
  • Prečo sa ženy modlia oddelene.
  • Ako vníma moslimská obec z Brna radikálnych islamistov a prečo u nich nemajú priestor.
Domov
Zdieľať
Diskusia