Ochutnal som najdrahšie mäso na svete, zažil večeru pripomínajúcu pompéznu svadobnú hostinu aj „surový“ lokálny streetfood v starej časti Dubaja. Aké to bolo?
Predstav si, že máš možnosť vyskúšať takmer všetky kuchyne sveta na tej najvyššej úrovni. A to všetko na jednom mieste. Bez toho, aby si za exotickými a prvotriednymi reštauráciami musel cestovať tisícky kilometrov. Tak som sa cítil počas svojho výletu v Dubaji – na mieste, kde sa stretávajú kultúry a chute z celého sveta.
Gastro scéna je tu vďaka mixu rôznych národností skutočne bohatá. Počas 5 dní, ktoré som mal možnosť stráviť v tejto arabskej metropole, som navštívil viacero jedinečných podnikov – od tradičných arabských kuchýň až po moderné fusion koncepty, ktoré by si rozhodne nemal vynechať, ak máš v pláne ísť na dovolenku do Dubaja.
Toto hlavné mesto jedného zo Spojených arabských emirátov ponúka priam neobmedzené gastro možnosti. Prinášame ti preto TOP 6 podnikov, medzi ktorými nájdeš najvychytenejšie reštaurácie sveta, ale aj neokukané lokálne podniky (tzv. hidden gems – skryté poklady), ktoré len tak v nejakom bedekri nenájdeš.
Fi’lia
Začíname skvelou michelinskou reštauráciou s neskutočným výhľadom na panorámu moderného downtownu priamo z terasy. Dubaj je známy tým, že búra stereotypy o mužských a ženských rolách nielen v gastro biznise, a preto mnohých zarytých feministov iste poteší aj fakt, že ide o prvú taliansku reštauráciu v tomto emiráte, ktorá má čisto ženské vedenie.
Za týmto podnikom, ktorý sa nachádza na 70. poschodí hotela SLS Dubai, stojí 27-ročná šéfkuchárka Célia Stoecklin. V rámci menu sa snažia klásť dôraz na pôvodne talianske receptúry odovzdávané z generácie na generáciu, ako aj na čerstvosť a samotnú kvalitu surovín. Mimochodom, o poschodie vyššie v hoteli sa nachádza infinity pool, kde sa môžeš po skvelom obede osviežiť.
Okrem veľmi milej obsluhy nám už po príchode vyrazil dych neuveriteľný výhľad na moderné mrakodrapy. Sedeli sme na terase počas príjemného jarného dopoludnia a atmosféra podniku bola neopísateľná.
Z jedálneho lístka plného stredomorských špecialít sme si ako predjedlo vybrali šalát z mozzarelly, pečenej cvikly, rukoly, malinového dresingu, kúskov malín a pekanových orechov, ktorý stál približne 20 eur. Bol čerstvý, výborne dochutený (sladký a kyslý zároveň) a rovnako, ako dobre chutil, aj vyzeral.
Ako hlavné jedlo nás oslovili cestoviny – konkrétne čerstvé cappelletti plnené ricottou, s hríbmi, hríbovou omáčkou a nastrúhaným parmezánom. Tie stáli približne 25 eur. Ako sladkú bodku na záver sme zvolili tzv. brinatu – toskánsky cheesecake s listami bazalky a s kompótom z čerstvých jahôd, ktoré nám na dezert uložili na tanier počas servírovania. Stál približne 16 eur. Celkovo síce ide o čosi drahšiu reštauráciu, no za ten zážitok to rozhodne stojí, a na to, že ide o michelina, je to stále cenovo veľmi fér.
Frying Pan Adventure
Ak chceš vyskúšať neokukaný lokálny streetfood, kam sa chodia najesť aj miestni, musíš zažiť dobrodružstvo v podobe gastro tripu.
Frying Pan Adventure je ojedinelý koncept gastro prehliadky, počas ktorého ťa domáca Dubajčanka s indickými koreňmi, ktorá tu žije takmer od narodenia (vyše 40 rokov), prevedie tými najlepšími pouličnými bistrami a reštauráciami. Celý trip trvá asi 3 hodiny, no rozhodne neoľutuješ.
Počas celého výletu chodíš peši po starej časti Dubaja v skupinke viacerých gastro nadšencov, zatiaľ čo ťa po rôznych podnikoch s rozličnými svetovými kuchyňami vodí lokálna sprievodkyňa a cez slúchadlá ti nielen predstavuje gastro prevádzky, ale hovorí aj rôzne zaujímavosti a príbehy o jedle, kultúre a komunitách na Blízkom východe.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Kde sme ochutnali najdrahšie hovädzie mäso wagyu a ako chutilo.
- Ako to vyzeralo v michelinskej reštaurácii, kde nám pripravili 13 chodov a naješ sa tam lacnejšie ako v Bratislave.
- Aký „tajný“ gastro koncept sa nachádza hneď vedľa Burdž Chalífy.
- Kde zažiješ ten najkrajší výhľad pri večeri.
- Čo všetko sme zažili na hostine, ktorá pripomínala pompéznu indickú svadbu.