Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
3. júna 2024 o 12:30
Čas čítania 6:36
Daniel Mikolášik

Vyskúšal som najlepší falafel na ulici, ale aj 13-chodové menu v michelinskej reštaurácii. Toto je TOP 6 „hidden gems“ v Dubaji

Vyskúšal som najlepší falafel na ulici, ale aj 13-chodové menu v michelinskej reštaurácii. Toto je TOP 6 „hidden gems“ v Dubaji
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
GASTRO DUBAJ GASTROPRIEMYSEL ISLAM
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnal som najdrahšie mäso na svete, zažil večeru pripomínajúcu pompéznu svadobnú hostinu aj „surový“ lokálny streetfood v starej časti Dubaja. Aké to bolo?

Predstav si, že máš možnosť vyskúšať takmer všetky kuchyne sveta na tej najvyššej úrovni. A to všetko na jednom mieste. Bez toho, aby si za exotickými a prvotriednymi reštauráciami musel cestovať tisícky kilometrov. Tak som sa cítil počas svojho výletu v Dubaji – na mieste, kde sa stretávajú kultúry a chute z celého sveta.

Gastro scéna je tu vďaka mixu rôznych národností skutočne bohatá. Počas 5 dní, ktoré som mal možnosť stráviť v tejto arabskej metropole, som navštívil viacero jedinečných podnikov – od tradičných arabských kuchýň až po moderné fusion koncepty, ktoré by si rozhodne nemal vynechať, ak máš v pláne ísť na dovolenku do Dubaja.

Toto hlavné mesto jedného zo Spojených arabských emirátov ponúka priam neobmedzené gastro možnosti. Prinášame ti preto TOP 6 podnikov, medzi ktorými nájdeš najvychytenejšie reštaurácie sveta, ale aj neokukané lokálne podniky (tzv. hidden gems – skryté poklady), ktoré len tak v nejakom bedekri nenájdeš.

V Refresheri objavujeme a navštevujeme zaujímavé miesta a prinášame ti výber toho najlepšieho, čo u nás a vo svete ochutnáš. Pre viac podobného obsahu sleduj tému Gastropriemysel. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, ktorý ti odomkne všetky prémiové články.

Fi’lia

Začíname skvelou michelinskou reštauráciou s neskutočným výhľadom na panorámu moderného downtownu priamo z terasy. Dubaj je známy tým, že búra stereotypy o mužských a ženských rolách nielen v gastro biznise, a preto mnohých zarytých feministov iste poteší aj fakt, že ide o prvú taliansku reštauráciu v tomto emiráte, ktorá má čisto ženské vedenie.

Odporúčané
Slovák v Dubaji odhaľuje odvrátenú stránku mesta: Aj tu sú pofidérne štvrte, bezdomovci a chudoba (Rozhovor) Slovák v Dubaji odhaľuje odvrátenú stránku mesta: Aj tu sú pofidérne štvrte, bezdomovci a chudoba (Rozhovor) 23. júla 2024 o 12:30

Za týmto podnikom, ktorý sa nachádza na 70. poschodí hotela SLS Dubai, stojí 27-ročná šéfkuchárka Célia Stoecklin. V rámci menu sa snažia klásť dôraz na pôvodne talianske receptúry odovzdávané z generácie na generáciu, ako aj na čerstvosť a samotnú kvalitu surovín. Mimochodom, o poschodie vyššie v hoteli sa nachádza infinity pool, kde sa môžeš po skvelom obede osviežiť.

Fresh šalát z mozzarelly, pečenej cvikly, rukoly, malinového dresingu, kúskov malín a pekanových orechov dozdobený listami bazalky.
Fresh šalát z mozzarelly, pečenej cvikly, rukoly, malinového dresingu, kúskov malín a pekanových orechov dozdobený listami bazalky. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Okrem veľmi milej obsluhy nám už po príchode vyrazil dych neuveriteľný výhľad na moderné mrakodrapy. Sedeli sme na terase počas príjemného jarného dopoludnia a atmosféra podniku bola neopísateľná.

Z jedálneho lístka plného stredomorských špecialít sme si ako predjedlo vybrali šalát z mozzarelly, pečenej cvikly, rukoly, malinového dresingu, kúskov malín a pekanových orechov, ktorý stál približne 20 eur. Bol čerstvý, výborne dochutený (sladký a kyslý zároveň) a rovnako, ako dobre chutil, aj vyzeral.

Fi’lia dubaj talianska reštauráciaDubaj talianska reštauaciaFresh šalát z mozzarelly, pečenej cvikly, rukoly, malinového dresingu, kúskov malín a pekanových orechov dozdobený listami bazalky.Fi’lia dubaj talianska reštaurácia
Zobraziť galériu
(6)

Ako hlavné jedlo nás oslovili cestoviny – konkrétne čerstvé cappelletti plnené ricottou, s hríbmi, hríbovou omáčkou a nastrúhaným parmezánom. Tie stáli približne 25 eur. Ako sladkú bodku na záver sme zvolili tzv. brinatu – toskánsky cheesecake s listami bazalky a s kompótom z čerstvých jahôd, ktoré nám na dezert uložili na tanier počas servírovania. Stál približne 16 eur. Celkovo síce ide o čosi drahšiu reštauráciu, no za ten zážitok to rozhodne stojí, a na to, že ide o michelina, je to stále cenovo veľmi fér.

Pre viac zaujímavých gastro tipov v Dubaji, ale tiež pre odporúčania, kam za umením, lokálnou kultúrou, atrakciami, zážitkami, nákupmi či oddychom, navštív stránku Visit Dubai.

Frying Pan Adventure

Ak chceš vyskúšať neokukaný lokálny streetfood, kam sa chodia najesť aj miestni, musíš zažiť dobrodružstvo v podobe gastro tripu. 

Frying Pan Adventure je ojedinelý koncept gastro prehliadky, počas ktorého ťa domáca Dubajčanka s indickými koreňmi, ktorá tu žije takmer od narodenia (vyše 40 rokov), prevedie tými najlepšími pouličnými bistrami a reštauráciami. Celý trip trvá asi 3 hodiny, no rozhodne neoľutuješ.

Jedna zo zástavok po dubajskom street foode bola aj táto palestínsko-jordánska reštaurácia, v ktorej nám kuchár pred očami pripravil a naservíroval famózny dezert. Chuťou pripomínal baklavu, avšak pozostával zo syru s pistáciámi vysmážaného v sladkých rezancoch.
Jedna zo zástavok po dubajskom street foode bola aj táto palestínsko-jordánska reštaurácia, v ktorej nám kuchár pred očami pripravil a naservíroval famózny dezert. Chuťou pripomínal baklavu, avšak pozostával zo syru s pistáciámi vysmážaného v sladkých rezancoch. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Počas celého výletu chodíš peši po starej časti Dubaja v skupinke viacerých gastro nadšencov, zatiaľ čo ťa po rôznych podnikoch s rozličnými svetovými kuchyňami vodí lokálna sprievodkyňa a cez slúchadlá ti nielen predstavuje gastro prevádzky, ale hovorí aj rôzne zaujímavosti a príbehy o jedle, kultúre a komunitách na Blízkom východe.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde sme ochutnali najdrahšie hovädzie mäso wagyu a ako chutilo.
  • Ako to vyzeralo v michelinskej reštaurácii, kde nám pripravili 13 chodov a naješ sa tam lacnejšie ako v Bratislave.
  • Aký „tajný“ gastro koncept sa nachádza hneď vedľa Burdž Chalífy. 
  • Kde zažiješ ten najkrajší výhľad pri večeri.
  • Čo všetko sme zažili na hostine, ktorá pripomínala pompéznu indickú svadbu.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 160550 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia