Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
30. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 5:41

Vysvetľujeme: Čo je to fatva, ktorú uvalil Irán pred 33 rokmi na pobodaného spisovateľa Salmana Rushdieho, a kto jej ešte čelí?

Kategória:
História
Uložiť Uložené
Vysvetľujeme: Čo je to fatva, ktorú uvalil Irán pred 33 rokmi na pobodaného spisovateľa Salmana Rushdieho, a kto jej ešte čelí?
Zdroj: Unsplash/Adli Wahid

Útok na Salmana Rushdieho obhajoval útočník fatvou vyhlásenou pred 33 rokmi.

Salman Rushdie sa chystá začať svoju prezentáciu na univerzite v New Yorku. Vtom na pódium vtrhne 24-ročný radikálny islamista oblečený v čiernom a spisovateľa desaťkrát bodne nožom do oblasti hrude, krku a oka.

Telo 75-ročného spisovateľa padá na zem. Po prevoze do najbližšej nemocnice sa jeho život podarí zachrániť, aj keď zrejme príde o zrak.

Útočníka Hadiho Matara po jeho besnom útoku spacifikovala ochranka. Dva dni po útoku na súde tvrdí, že je nevinný a plnil len náboženskú povinnosť – fatvu.

Rushdue, fatva
Boj o život Salmana Rushdieho. Spisovateľa napadol islamista. Zdroj: TASR/AP

Salman Rushdie sa stal obeťou 33-ročného dekrétu, ktorý v roku 1989 vydal iránsky duchovný vodca ajatolláh Rúholláh Músaví Chomejní. Fatvu vo forme rozsudku smrti vydal pre obsah Salmanovej knihy Satanské verše. 

Podľa iránskej fatvy, uvalenej pol roka po uvedení knihy, mal každý správny moslim za znevažovanie islamu povinnosť zabiť Rushdieho i editorov a prekladateľov knihy. Odmenou za vraždu sú tri milióny dolárov.

29. mája 2021, 12:30 Čas čítania 7:11 Navštívili sme moslimov v českej mešite. Bránia sa extrémizmu a pohostia u seba aj neveriacich (Reportáž) Navštívili sme moslimov v českej mešite. Bránia sa extrémizmu a pohostia u seba aj neveriacich (Reportáž)

V Refresheri sa ti snažíme ľudskou rečou približovať témy, ktoré hýbu svetom. Ak našu snahu oceňuješ a chceš podporiť vznik desiatok autorských článkov týždenne, pridaj sa k predplatiteľom služby Refresher+.

Fatva nie je (takmer nikdy) rozsudok smrti

Na Západe pre aféru Salmana Rashdieho vnímame fatvu mylne výhradne ako islamský rozsudok smrti. Nie je to však tak. Fatva je historické pomenovanie pre všeobecný právny názor vychádzajúci z islamského práva šaría.

Odborník na arabskú kultúru z Filozofickej fakulty UK Jaroslav Drobný definuje fatvu ako „vyjadrenie právnej autority k otázke, na ktorú dovtedy islamské právo nedávalo odpoveď. Fatvou takáto odpoveď vzniká, no v konečnom dôsledku je to len právny názor konkrétneho autora fatvy, pričom názorov, aj protichodných, môže byť viacero“.

Rushdie
Britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie. Zdroj: Flickr/Asia Society

Podľa islamskej doktríny prestal po smrti proroka Mohameda v roku 632 Boh navždy komunikovať s ľudstvom cez prorokov a zázraky. Ako styčné morálne body odvtedy slúžia cirkevní predstavitelia, ktorí fatvami v prvých storočiach po vzniku islamu kodifikovali princípy viery.

23. augusta 2020, 9:13 Čas čítania 12:37 25-ročná moslimka Lenka: Teroristi sú hanbou, ale aj rizikom. Bežní moslimovia nechcú nikomu ubližovať 25-ročná moslimka Lenka: Teroristi sú hanbou, ale aj rizikom. Bežní moslimovia nechcú nikomu ubližovať

Moslimským komunitám neskôr fatvy pomáhali v šírení islamu a spresňovaní práva, aby bolo v súlade so svätými knihami islamu. Kompetenciu vydávať fatvu mali odborníci na islamské právo nazývaní muftiovia. Od ich reputácie sa spravidla odvíja aj relevancia určitej fatvy.

Religionista Attila Kovács z Filozofickej fakulty UK upozorňuje, že v islame neexistuje nič ako jednotná cirkev. „Kým v kresťanstve určuje cirkev, čo je pravoverné, v islame je kvázi voľnosť. Nie je to úplný chaos, aj v moslimskom svete sú rôzni náboženskí znalci, ale tí nemajú takú politickú moc.

Ajatolláh sajjid Chomejní
Ajatolláh sajjid Chomejní, ktorý vydal fatvu na Salmana Rushdieho. Zdroj: Wikimedia/Khamenei.ir

V časoch európskeho kolonializmu pomáhali fatvy aj pri ochrane voči zahraničným vplyvom. V roku 1891 vyhlásil fatvu proti tabaku iránsky ajatolláh Hassan al-Širází, ktorý moslimom zakázal fajčenie, pokiaľ v krajine neprestane vládnuť britský tabakový monopol. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119852 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na ktorého víťaza Oscara vydali fatvu v Indii.
  • Aké oblasti života regulujú fatvy Islamského štátu.
  • Kto na fatvu doplatil životom.
  • V ktorej krajine rozhodol najvyšší súd o tom, že fatva nemá právnu váhu.
Domov
Zdieľať
Diskusia