Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2021, 16:50
Čas čítania 2:42
Viktor Kniš

Kolíková chce zjemňovat tresty za marihuanu: za držbu by mali byť pre užívateľov nižšie tresty ako pre dílerov

NEWS MÁRIA KOLÍKOVÁ MARIHUANA
Uložiť Uložené

Niektoré súdy posielajú do väzenia za 0,2 gramu marihuany. Pripravovaná novela zákona by mala presne stanoviť, od akého množstva už bude držba marihuany trestná.

Súčasťou veľkej novelizácie Trestného zákona by malo byť aj zmiernenie trestov v prípade, ak sa u človeka nájde marihuana. Zákon by však mal striktne odlišovať užívateľa drogy a jej dílera, ktorému by mali hroziť vyššie sankcie.

Počas pondelkovej odbornej a politickej diskusie na tému zníženia neprimeraných trestov za marihuanu to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Novela Trestného zákona by mohla byť predložená v auguste. Plán znižovať vysoké tresty pre užívateľov marihuany potvrdila šéfka rezortu spravodlivosti aj v rozhovore pre Refresher. 

Ministerstvo spravodlivosti má podľa Kolíkovej v súčasnosti pripravené dva návrhy zmeny právnej úpravy týkajúce sa trestov za drogy. Jeden sa týka výhradne marihuany. Mal by oveľa jasnejšie rozlišovať, kto je užívateľ a kto díler, a to na základe hmotnosti materiálu, ktorý polícia zaistí. Existuje aj širší koncept, ktorý sa týka všetkých omamných látok. „Je otázka, na čom sa budeme vedieť zhodnúť v koalícii,“ dodala Kolíková. 


Do väzenia za 0,2 gramu marihuany

Kolíková pripomenula, že podľa prieskumov 30 percent mladistvých vyskúšalo drogy. „Nechceme dekriminalizáciu drog, ale pri trestoch treba odlišovať tých, ktorým treba pomôcť, a tých, ktorí majú z toho majetkový prospech,“ poukázala. Súčasný Trestný zákon napríklad nestanovuje, čo znamená pojem obvyklá dávka drogy, ktorý slúži práve ako rozlišovacie kritérium pri stanovovaní výšky trestu.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

„Ani súdna prax nie je v tomto jednotná. Niektoré súdy posielajú do väzenia za 0,2 gramu marihuany, ktoré mal vinník pri sebe, niektoré až pri 0,5 gramoch. Rozhodovacia prax súdov má však byť predvídateľná,“ povedala Kolíková.

Domov
Zdieľať
Diskusia