Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2021, 14:34
Čas čítania 7:10
Marián Mauik Biel

Tri mobily za tri stovky. Otestovali sme Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Samsung Galaxy A52 a Moto G 5G

Tri mobily za tri stovky. Otestovali sme Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Samsung Galaxy A52 a Moto G 5G
Zdroj: Marián Biel / Refresher
TECH
Uložiť Uložené

Stále sa zlepšujú aj smartfóny, za ktoré si výrobca ani zďaleka nepýta bláznivé ceny nad tisíc eur.

Je pravda, že každý výrobca sa rád pochváli vlajkovou loďou. Natlačí do nej všetky možné dostupné funkcie a najvýkonnejšie komponenty. Z mobilu sa potom stane výkladná skriňa. Lenže to takmer vždy znamená aj extrémne ceny, často nad tisíc eur.

Najpredávanejšie, a to mnohonásobne, sú vždy tie lacnejšie modely. Doteraz to znamenalo veľmi orezanú výbavu a kvalitu. Doba sa našťastie mení a tri testované smartfóny stoja len okolo troch stoviek, no prekvapili v mnohých oblastiach. Ktorý z nich sa stal top cenovo dostupným mobilom jari?

Odporúčané
Xiaomi Mi 11 Ultra je najextrémnejší smartfón súčasnosti. Alebo skôr profi fotoaparát s pripojeným mobilom Xiaomi Mi 11 Ultra je najextrémnejší smartfón súčasnosti. Alebo skôr profi fotoaparát s pripojeným mobilom 30. marca 2021, 11:34

V redakcii sme dostali na test Motorolu Moto G 5G predstavenú v decembri, takže teraz profituje zo zníženej ceny, ale stále má slušnú výbavu. Momentálne sa vo verzii so 6 GB operačnej pamäte a 128 GB internej pamäte predáva dokonca tesne pod 250 či až 230 eur.

Moto G 5G
Zdroj: Motorola

Druhým modelom je v marci uvedená novinka Samsung Galaxy A52. Z pôvodných 330 eur v rovnakej pamäťovej verzii ako Moto G 5G stihla klesnúť jej cena tesne pod 300 eur. Zlá správa pre tých, ktorí mobily kupujú na pár mesiacov a predávajú. Výborná pre tých, ktorí si smartfón kupujú na rok či dva. Pri tomto modeli je úplne reálna využiteľnosť aj tri roky.

Galaxy A52
Zdroj: Samsung

A do tretice tu máme (Xiaomi) Redmi Note 10 Pro – tiež z marca tohto roku, ale v špeciálnej bronzovej MFF edícii pri príležitosti každoročného Mi Fan Festivalu. Okrem unikátnej farby je jediným rozdielom už iba pár MFF nálepiek v balení. Tento smartfón sa u nás predáva vo verzii s 8 GB RAM a 128 GB internej pamäte za 330 eur. Jeden veľký predajca ho má zalistovaný dokonca iba za 287 eur, lenže v čase písania tohto textu ho nemal na sklade a ani nemal uvedený dátum dostupnosti.

Redmi Note 10 Pro
Zdroj: Redmi

Cena je neustále sa hýbajúci parameter, ktorý môže výrazne zmeniť výhodnosť každého z testovaných modelov. Ich pomer výbavy a ceny sme hodnotili podľa aktuálne uvedených ponúk v čase písania článku.

Mobil za 300 eur
Zdroj: Marián Biel/Refresher

Parametre testovaných smartfónov:

  Motorola Moto G 5G Redmi Note 10 Pro Samsung Galaxy A52
Rozmery 166 x 76 x 10 mm 164 x 77 x 8 mm 160 x 75 x 8 mm
Hmotnosť 212 g 193 g 189 g
Odolnosť IP52 IP53, Gorilla Glass 5 IP67, Gorilla Glass 5
Displej 6,7-palcový LCD, 2 400 x 1 080, 60 Hz 6,67-palcový Amoled, 2 400 x 1 080, 120 Hz 6,5-palcový Super Amoled, 2 400 x 1 080, 90 Hz
Čipset Snapdragon 750G 5G Snapdragon 732G Snapdragon 720G
RAM 6 GB 8 GB 6 GB
Interná pamäť 128 GB + microSD 128 GB + microSD 128 GB + microSD
Fotoaparát 48 Mpix f/1.7, 8 Mpix ultraširokouhlý, 2 Mpix makro 108 Mpix f/1.9, 8 Mpix ultraširokouhlý, 5 Mpix makro, 2 Mpix hĺbka ostrosti 64 Mpix f/1.8 OIS, 12 Mpix ultraširokouhlý, 5 Mpix makro, 5 Mpix hĺbka ostrosti
Selfie kamera 16 Mpix f/2.2 16 Mpix f/2.5 32 Mpix f/2.2
Batéria 5 000 mAh 5 020 mAh 4 500 mAh
Rýchlosť nabíjania 20 W 33 W 25 W
Doplnková výbava čítačka odtlačkov prstov na zadnej strane, 3,5mm jack, NFC, FM rádio čítačka odtlačkov na boku, 3,5mm jack, NFC, FM rádio, infraport, stereoreproduktory čítačka odtlačkov pod displejom, 3,5mm jack, NFC, stereoreproduktory
Cena okolo 250 eur okolo 330 eur okolo 300 eur

Dizajn a telo

Krása je subjektívna záležitosť a pre mnohých to ani pri mobiloch nie je extra dôležitý parameter. V skutočnosti je však až prekvapujúco veľa ľudí, ktorí si potrpia na farbu mobilu či jeho tvary.

Moto G 5G bude skôr pre konzervatívnejších. Žiadne dizajnové výstrelky nečakaj. Súmerné úzke telo je z trojice najhrubšie a aj najťažšie. Odlišuje sa aj tým, že čítačka odtlačkov je na zadnej strane. V niektorých prípadoch je to veľmi praktické, no pri použití napríklad v držiaku v aute skôr opačne. Druhou výnimočnosťou je samostatné tlačidlo na spustenie Google Assistant na ľavej hrane. Okrem toho je to štandardný, oblý, v ruke dobre držiaci mobil s klasickým štvorcovým modulom na zadné fotoaparáty. Spracovanie je bezchybné. Len škoda, že pád do vody nemusí prežiť. Odolnosť IP52 ochráni skôr proti ošpliechaniu.

Moto G 5G
Zdroj: Motorola

Galaxy A52 by sa tiež dal označiť za dizajnovo konzervatívny, lenže na výber je vo viacerých pastelových farbách. My sme mali svetlomodrý, ktorý priťahuje viac pozornosti. Znova štandardné rozdelenie ovládacích prvkov a konektorov a výborné spracovanie bez akéhokoľvek vŕzgania. Oceňujeme matný plastový povrch, ktorý je imúnny proti odtlačkom prstov. A52 sa nám páčil ešte z dvoch dôvodov. Z testovanej trojice je najkompaktnejší a citeľne najľahší a disponuje certifikátom odolnosti IP67.

Musíme sa priznať, že na prvý pohľad vyzerá Galaxy A52 lacno. Ale stačil len jeden deň používania a zistili sme, že je to jeden z najpraktickejších smartfónov dneška, ktorému vôbec nechýba nejaký luxusný oceľový rám a podobne.

Galaxy A52
Zdroj: Samsung

Podobne aj Redmi Note 10 Pro v základnej verzii nie je zvlášť očarujúci. Ale MFF edícia s krytom, ktorého farba prechádza z bronzovej cez oranžovú až po zlatú, vyzerá perfektne. Na elegancii naberá vďaka zbrúsenej hornej a dolnej hrane, naopak zadný „dvojposchodový“ modul s fotoaparátmi je riadne extravagantný. Z konštrukčnej stránky ani tomuto mobilu nie je čo vytknúť. S výnimkou odolnosti iba proti ošpliechaniu vodou.

Displej

Z krátkeho pohľadu na tabuľku parametrov by sa dalo čakať, že Moto G 5G s „iba“ LCD displejom bude ťahať za kratší koniec. V praxi je to aj pravda. Platí to však, len ak máme všetky tri mobily vedľa seba. Pri bežnom používaní nám neprekážal trochu nižší kontrast, podanie farieb bolo v poriadku a maximálny jas tiež.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97782 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú výbavu ponúkajú testované smartfóny.
  • Ktorý z nich prekvapivo najlepšie fotí.
  • Ktorému vydrží batéria najdlhšie.
  • Odporúčania pre konkrétnych používateľov.
Domov
Zdieľať
Diskusia