Kompostovanie môže odkloniť až 30 percent domáceho odpadu z odpadkového koša.
Kompostovanie, proces tvorby organicky bohatých pôdnych doplnkov z kuchynského, resp. záhradného odpadu, závisí od jednej veci: od mikróbov zodpovedných za rozklad. Tieto usilovne pracujúce jednobunkové organizmy premieňajú tvoje kompostovateľné materiály na bohatý humus, ktorý je základom úrodnej pôdy. Dodaj týmto mikroskopickým tvorom priaznivé materiály a podmienky a odmenia tvoju záhradu zdravými a produktívnymi rastlinami.
Niektoré bežné mylné predstavy o domácom kompostovaní hovoria, že je to príliš komplikované, bude to zapáchať a bude to špinavé. To všetko platí, ak kompostuješ nesprávnym spôsobom. Našťastie, ak sa to robí správne, je to naozaj jednoduché: stačí navrstviť organické materiály a trochu pôdy, aby si vytvoril zmes, ktorá sa zmení na humus. Ten dodáva rastlinám živiny a pomáha udržiavať pôdnu vlhkosť. Nenazývajú ho „čiernym zlatom“ len tak pre nič za nič.
Kompostovanie môže odkloniť až 30 % domáceho odpadu z odpadkového koša. Je to dôležité, pretože keď sa organická hmota dostane na skládku, chýba jej vzduch, ktorý je potrebný na rýchle rozloženie. Namiesto toho vytvára pri rozklade škodlivý plynný metán, ktorý zvyšuje rýchlosť globálneho otepľovania a zmeny podnebia.
Kompostovanie krok za krokom
Povieme si o všetkých veciach, ktoré kompostovanie vyžaduje – kyslík, vlhkosť, teplo, zloženie a vyváženie kompostovateľných materiálov, nehovoriac o praktických požiadavkách – kompostéry, ich umiestnenie a súvisiace práce (tak málo alebo veľa, ako chceš).
Typ a umiestnenie kompostéra
Môžeš sa rozhodnúť buď pre otvorenú hromadu, alebo kompostovací kôš. Výhodou košov je, že sú úhľadné, udržujú zvieratá mimo a udržiavajú teplo. Široký výber kompostérov nájdeš v záhradných centrách, domácich potrebách, ale aj online. Veľkosť a typ zásobníka, ktorý kúpiš alebo postavíš, bude závisieť od toho, koľko kompostovateľného materiálu generuješ.
Teraz budeš musieť zvoliť najvhodnejšie miesto na kompostovanie. Pri výbere miesta kompostovania by si mal brať ohľad na funkčnosť aj estetiku. Štandardné otvorené hromady kompostu, či už obsiahnuté v stojatých rámoch, alebo nie, je najlepšie strčiť do kúta záhrady, ktorý je ľahko prístupný pri plnení aj použití. Kompostéry môžeš umiestniť aj priamo pri zadných dverách, aby boli poruke pri likvidovaní kuchynského odpadu. Ani tomu najnevľúdnejšiemu susedovi, ktorý verí mýtom o páchnucej kope kompostu priťahujúcej škodce, nebudú tŕňom v oku. Ale ak zvážime funkciu a dobré vzťahy so susedmi, nehovoriac o poštárke, pravdepodobne nie je dobrý nápad umiestniť kompostér do predzáhradky vedľa poštovej schránky. Miesto v zákulisí je zárukou zachovania dobrých vzťahov v komunite.
Čo kompostovať?
To, čo môžeš vložiť do kompostu, bude trochu závisieť od toho, aký kompostér máš, ale platia niektoré všeobecné pravidlá. Všetky kompostovateľné materiály sú v rôznej miere buď na báze uhlíka, alebo dusíka. Tajomstvom zdravej hromady kompostu je udržiavanie fungujúcej rovnováhy medzi týmito dvoma prvkami.
Tajomstvo zdravej hromady kompostu: pomer uhlíka a dusíka
- Uhlík – hmota bohatá na uhlík (ako vetvy, stonky, sušené listy, šupky, kúsky dreva, kôrový prach alebo piliny, skartované hnedé papierové vrecká, kukuričné stonky, kávové filtre, kávová usadenina, ihličie, vaječné škrupiny, slama, rašelina, drevný popol) dáva kompostu ľahké a nadýchané telo.
- Dusík – dusíkaté látky alebo látky bohaté na bielkoviny (hnoj, zvyšky potravy, odrezky zeleného trávnika, kuchynský odpad a zelené listy) poskytujú suroviny na produkciu enzýmov.
Zdravá hromada kompostu by mala mať oveľa viac uhlíka ako dusíka. Jednoduchým pravidlom je použiť jednu tretinu zelených a dve tretiny hnedých materiálov. Objem hnedých materiálov umožňuje kyslíku preniknúť a vyživovať organizmy, ktoré tam žijú. Príliš veľa dusíka vedie k hustej, páchnucej a pomaly sa rozkladajúcej anaeróbnej hmote. Správna hygiena kompostovania znamená zakryť čerstvý materiál bohatý na dusík, ktorý môže na vzduchu uvoľňovať pachy, materiálom bohatým na uhlík, ktorý často vyžaruje sviežu, úžasnú vôňu. Ak máš pochybnosti, pridaj viac uhlíka!
Voda je poslednou kľúčovou zložkou prosperujúcej hromady kompostu. Bez vlhkosti bude tvojmu kompostéru trvať mesiace, kým urobí čokoľvek, a ak je obsah veľmi suchý, vôbec sa nerozloží. Ak je však príliš mokrý, bude páchnuť a bude slizký, pretože pomer zlých baktérií prevažuje nad dobrými. Potrebuješ, aby zostal vlhký, ale aby nebol premočený. Ak nie je dostatok zrážok, vedro vody týždenne stačí, aby boli veci stále „v pohybe“. Ak bude hromada v strede horúca, budeš vedieť, že to robíš správne. Je to dôležité pre sterilizáciu kompostu a likvidáciu semien buriny alebo chorôb, ktoré tam môžu byť. Teplo je dôkazom toho, že pomer funguje v prospech kompostu.
Ako kompostovať?
- Naspodok polož vetvičky alebo slamu, niekoľko centimetrov vysoko. To pomáha odtoku a pomáha prevzdušňovať hromadu.
- Pridávaj kompostové materiály po vrstvách, striedavo vlhké a suché. Vlhkými prísadami sú zvyšky jedla, čajové vrecúška, morské riasy atď. Suchými materiálmi sú slama, listy, piliny a drevný popol. Ak máš drevný popol, syp ho v tenkých vrstvách, inak sa zhlukuje a pomaly sa štiepi.
- Pridaj hnoj, zelený hnoj (ďatelina, pohánka, pšeničná tráva, odrezky trávy) alebo akýkoľvek zdroj dusíka. To aktivuje hromadu kompostu a urýchli proces.
- Udržuj kompost vlhký. Občas zalievaj alebo to nechaj na dážď.
- Zakrytie pomáha udržiavať vlhkosť a teplo, čo sú dva základné predpoklady pre kompost. Zabráni tiež nadmernému polievaniu kompostu dažďom. Kompost by mal byť vlhký, ale nie nasiaknutý a premočený.
Pri pridávaní organického odpadu do kompostu nestláčaj materiály, aby si vytvoril viac miesta. Stlačením obsahu vytlačíš vzduch, ktorý mikróby v hromade kompostu potrebujú, aby premenili odpadky na zlato. (Namiesto toho budeš podporovať anaeróbne mikróby, ktoré takisto dobre fungujú pri premene šupiek mrkvy a iných organických látok na kompost, ale bývajú oveľa smradľavejšie.)
Čo do kompostéru rozhodne nepatrí
- Nekompostuj zvyšky mäsa, kostí alebo rýb (priťahujú škodce), pokiaľ nepoužívaš kompostér určený špeciálne na tento účel.
- Vyhýbaj sa kompostovaniu vytrvalých burín alebo chorých rastlín, pretože pri použití kompostu by sa mohli šíriť semená buriny alebo choroby.
- Nezahŕňaj hnoj do kompostu, ktorý sa bude používať na potravinárske plodiny.
- Banánové šupky, šupky z broskýň a kôra z pomaranča môžu obsahovať zvyšky pesticídov a mali by sa držať mimo kompostu.
- Odpad z domácich zvierat (vrátane výkalov psov a mačiek a použitého steliva pre mačky), pretože môže obsahovať škodlivé parazity, baktérie alebo vírusy.
- Listy čierneho orecha by sa nemali kompostovať.
- Do kompostu sa môžu pridávať piliny, ale mali by sa rozmixovať alebo rozptýliť, aby sa zabránilo zhlukovaniu. Dbaj na to, aby boli piliny čisté a aby v nich neboli žiadne zvyšky strojového oleja alebo reťazového oleja z rezacieho zariadenia.
Akú starostlivosť si kompostér vyžaduje?
Každých pár týždňov hromadu otoč vidlami alebo lopatou. Takto sa prevzdušní. Na to, aby proces fungoval, je potrebný kyslík a otáčanie ho „dodáva“. Tento krok môžeš preskočiť, ak máš pripravený prísun hrubého materiálu, ako je napríklad slama. Po založení hromady kompostu pridávaj nové materiály ich zmiešaním, nie pridávaním vo vrstvách. Miešanie alebo otáčanie hromady kompostu je kľúčom k prevzdušňovaniu kompostovaných materiálov a urýchleniu procesu. Môžeš zvážiť aj nákup rotačného kompostéra, ktorý uľahčuje pravidelné miešanie kompostu. Ak sa tvoja hromada zahreje, dostane vlhkosť a bude sa pravidelne obracať, mal by si mať tmavý a úžasný kompost za niekoľko mesiacov. Hotový kompost bude tmavý, drobivý a bude voňať ako zem. Skončí v hornej časti koša alebo hromady kompostu. Vyber všetok hotový kompost a v koši nechaj nedokončený materiál, aby pokračoval v rozklade. Pred použitím kompostu sa uisti, že je proces rozkladu dokončený, inak by mikróby v komposte mohli odoberať dusík z pôdy a brzdiť rast rastlín.
A čo ďalej?
Použi tento úrodný doplnok ku všetkým rastlinkám, ktoré máš vnútri aj vonku. Pridaj ho vo veľkom množstve na jar do pôdy, do ktorej chceš sadiť. Používaj ho počas celej sezóny na doplnenie pôdy, ktorá bola utlmená v dôsledku odtoku vody alebo usadzovania. Na jeseň poupratuj svoju záhradu a všetky jej časti, ktoré nie sú choré, daj na novú hromadu kompostu, ktorý budeš môcť použiť nasledujúcu jar.
Na záver nezabudni, že výroba kompostu je pretrvávajúcim koníčkom. Nie je to niečo, čo urobíš za týždeň alebo dva a potom na to na rok zabudneš. Hromadu tohto „čierneho zlata“ treba udržiavať pri živote a ty tak vždy budeš mať miesto, kde môžeš recyklovať väčšinu svojho domáceho odpadu a urobiť z neho niečo užitočné.