Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
29. marca 2021, 8:13
Čas čítania 0:48
Tímea Krauszová

Loď Ever Given, ktorá skoro týždeň blokovala Suezský prieplav, je opäť plavbyschopná

NEWS
Uložiť Uložené

Ever Given blokovala prieplav od 23. marca.

Loď Ever Given, ktorá od 23. marca blokovala Suezský prieplav, sa konečne dostala do plavbyschopného stavu. Informovala o tom spoločnosť Inchcape Shipping na Twitteri. Momentálne prebiehajú práce na jej zabezpečení a informácie o ďalších krokoch budú poskytnuté neskôr. 

Ever Given nabehla na plytčinu a zostala skoro týždeň zakliesnená krížom cez prieplav. Nešťastne tak zablokovala premávku na jednej z najrušnejších námorných trás na svete.

Uviaznutú loď oslobodzovali niekoľko dní pomocou rýpadiel. Je dlhá skoro 400 metrov a široká 60, so svojou takmer 200-tisíc tonovou váhou je jednou z najväčších lodí na svete

Podľa britského Guardianu už týždeň blokuje stovky ďalších dopravných lodí na oboch koncoch, odborníci stratu odhadujú na 3 až 9,6 miliárd dolárov. Prakticky zastavila obchodné cesty, na šírom mori či v niektorých prístavoch teraz na voľný prieplav čakajú napríklad zásielky švédskeho IKEA nábytku, holandského čaju, ropy a oleja či dokonca dobytok. 

Suezský prieplav spája Stredozemné more s Červeným morom a je jednou z najdôležitejších plavebných ciest na svete – spája Európu a Áziu a prechádza ním približne 12 % objemu globálneho obchodu.

Odporúčané
Kapitán lode Ever Given, ktorá zablokovala dopravu v Suezskom prieplave, nakreslil pri manévrovaní penis, ukázali radary Kapitán lode Ever Given, ktorá zablokovala dopravu v Suezskom prieplave, nakreslil pri manévrovaní penis, ukázali radary 26. marca 2021, 11:24
Domov
Zdieľať
Diskusia