Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2021, 13:56
Čas čítania 2:17
Tímea Krauszová

Roztrhané rifle spôsobujú morálny úpadok mládeže, tvrdí indický politik

Roztrhané rifle spôsobujú morálny úpadok mládeže, tvrdí indický politik
Zdroj: Unsplash / Mike Von
NEWS INDIA POLITIKA
Uložiť Uložené

Ženy by podľa neho nemali denim nosiť vôbec.

Indický poslanec Tirath Singh Rawat je novým šéfom severoindického štátu Uttaránčal. Počas workshopu o ochrane detí, ktorý zorganizovala štátna komisia na ochranu práv detí, sa kriticky vyjadril na adresu obľúbeného módneho kúska. Podľa neho sú roztrhané džínsy pôvodcom morálneho úpadku mládeže, informuje BBC.

Džínsy sú zlo

Rawat počas svojho prejavu hovorí o žene, ktorú prednedávnom stretol v lietadle. Vraj si ju obzrel zhora dole, mala na sebe čižmy, rifle natrhnuté na kolenách a ruku jej zdobilo niekoľko náramkov. Tvrdí, že išlo o šéfku neziskovej organizácie, a verejne ju za jej štýl obliekania kritizoval. „Vediete neziskovku, nosíte rifle natrhnuté na kolenách, pohybujete sa medzi ľuďmi, máte so sebou deti, aké hodnoty tým učíte?“ opýtal sa poslanec.

Odporúčané
5 spôsobov, ako nosiť denim v roku 2021. V kurze sú výrazné potlače aj širšie strihy 5 spôsobov, ako nosiť denim v roku 2021. V kurze sú výrazné potlače aj širšie strihy 23. marca 2021, 7:54

Rawat je členom vládnej nacionalistickej strany Bharatiya Janata Party (BJP) a roztrhnuté džínsy označuje za následok a zároveň za pôvod morálneho úpadku. Podľa neho by rodičia nemali svojim deťom, predovšetkým dievčatám, dovoliť, aby si ich obliekli. 

Vraj Indovia týmto utekajú k nahote. Rawat tvrdí, že „zatiaľ čo ľudia v Indii nosia roztrhnuté džínsy, ľudia v zahraničí si svoje telá zakrývajú a cvičia jogu.“ Jeho výroky, prirodzene, vyvolali vlnu odporu, na sociálnej sieti dlho trendoval hashtag #RippedJeansTwitter a opozičná strana vydala stanovisko, v ktorom Rawata žiadajú o ospravedlnenie všetkým ženám. 

Na situáciu zareagovala aj Priyanka Gandhi Vadraová, ktorá  publikovala na Twitteri fotky premiéra Narendra Modiho a jeho kabinetu, kde je jasne vidieť kolená týchto mužov. Šéfka ženskej komisie v Dillí Swati Maliwalová dokonca Rawata obvinila z propagácie mizogýnie. 

V príspevku na Twitteri píše, že ženy sa nestávajú obeťami znásilnenia pre svoje krátke oblečenie, ale preto, že muži ako Rawat podporujú mizogýniu a nedokážu riadne plniť svoje povinnosti.

Džínsy vraj môžu vyprovokovať nechcené správanie

Rawat sa napokon ospravedlnil, povedal, že svojimi výrokmi nechcel nikoho uraziť. Vraj si každý môže obliecť, čo len chce. Nie je však prvým indickým politikom, ktorý ponúkol nevyžiadané rady ženám, pokiaľ ide o obliekanie.

V Indii sú rozšírené rôzne pravidlá, v menších mestách a na dedinách niekedy dokonca vyžadované. Práve na vidieku je ešte stále dominantný patriarchát. V minulosti dokonca zoznam pravidiel dostávali aj prichádzajúci turisti, okrem iného si nemali obliekať sukne či šaty a mali sa vyhýbať prechádzkam osamote v malých mestách.

Odporúčané
Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor Ženy majú strach takmer vždy, keď idú po zotmení von. Tu sú dôvody prečo a rady pre mužov, ako vytvoriť bezpečný verejný priestor 21. marca 2021, 9:30

V roku 2014 sa spevák KJ Yesudas vyjadril, že ženy by nemali nosiť rifle, pretože sú proti indickej kultúre a vyprovokujú tým nechcené správanie. Podľa BBC v marci 2021 vedenie štátu Uttarpradéš (najľudnatejší štát Indie s vyše 190 miliónmi obyvateľov) vyhlásilo, že ženy v rifliach a sukniach, rovnako tak aj chlapci v šortkách, budú spoločensky bojkotovaní.

V niektorých častiach tohto indického štátu pred desiatimi rokmi ženám zakázali dokonca používanie mobilných telefónov, podobné zákazy platili aj v iných regiónoch krajiny. Denim sa v Indii rozšíril v 80. rokoch, s obľubou sa do neho obliekajú najmä mladí ľudia. Chcú byť moderní, chcú sa páčiť a zapadnúť medzi svojich rovesníkov. Pre ich rodičov a starých rodičov je to však nepochopiteľný trend, roztrhané oblečenie im nedáva zmysel.

„Je to pokus o kontrolu žien. Je únavné, ako sa títo patriarchálni muži skrývajú za rúško tradícií v snahe ponížiť ženy a kontrolovať, čo si obliekajú,“ myslí si módny návrhár Anand Bhushan. Keďže nemajú pádne argumenty, zvyčajne vraj len hovoria o tom, že džínsovina pochádza zo Západu a nie je súčasťou indickej kultúry.

Odporúčané
Na trhaní a úprave džínsov zarába stovky eur. Vyrába ich aj pre Yzomandiasa či Dalyba (Rozhovor) Na trhaní a úprave džínsov zarába stovky eur. Vyrába ich aj pre Yzomandiasa či Dalyba (Rozhovor) 1. augusta 2019, 11:19
Domov
Zdieľať
Diskusia