Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2021, 20:07
Čas čítania 0:54
Kamila Šebestová

Mladý režisér z New Yorku predáva po 85 dolárov prdy ako digitálne umenie

NEWS BITCOIN KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Týmto si chcel vystreliť z ošiaľu okolo tokenov NFT.

Ak ľudia predávajú umenie a gifká, prečo nepredávať svoje prdy?“ uviedol 36-ročný Alex Ramírez-Mallis pre The Post po tom, čo sa začal dražiť svoje zvukové nahrávky prdov z karantény na online trhu.

Na výročie zavedenia karantény v Spojených štátoch sa rozhodol zverejniť „Jeden kalendárny rok nahratých prdov“. Je to kompilácia zvukov prdenia, ktoré Alex a jeho kamaráti nahrávali  a posielali do skupiny na Whatsappe počas lockdownu. Súbor má celkovo 52 minút. 

Najvyššia cena, ktorú mu zatiaľ na internete za celú zložku ponúkajú, je 183 dolárov. Zámer Alexa Ramírez-Mallisa a jeho priateľov nebol na nahrávke vlastných prdov zbohatnúť. Chcel si jednoducho vystreliť z fanatickej viery fanúšikov kryptomien. 

Ošiaľ z nezameniteľných tokenov NFT je absurdný – idea toho, že dávate hodnotu do niečoho, čo je nehmotné,“ povedal Alex Ramírez-Mallis. Dodal, že ľudia si digitálne umelecké diela kupujú len preto, aby mali pocit, že niečo vlastnia. Napriek tomu, že si Ramírez-Mallis uvedomuje absurditu celého systému, stále dúfa, že ľudí rozosmeje a zároveň na svojom „diele“ zbohatne.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Na digitálnych dielach v podobe NFT tokenov je unikátne práve to, že sú nezameniteľné a predstavujú zberateľské kúsky. Len pred nedávnom takto predal digitálny kreatívec Beeple svoje virtuálne dielo za 69 miliónov dolárov. 

Hoci na trhu s NFT vzrástlo najmä digitálne umenie, dražia sa tu aj gifká, tweety alebo videá.

Za sumy, ktoré sa pohybujú okolo 200 000 dolárov sa predávajú napríklad pár-sekundové videá z americkej basketbalovej ligy. Fanúšikovia NBA si tak vedia nechať moment zo zápasu tak, ako by si kedysi nechali kartičku. 

Odporúčané
Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ 8. marca 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia