Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2021, 8:41
Čas čítania 5:12
Adam Novosad

Za exotickú dovolenku oddnes riskuješ pokutu 1 000 €. Zastaví ťa polícia, ak budeš chcieť zákaz obísť letom z Viedne?

NEWS DOVOLENKA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Od dnešného dňa až do 28. apríla platí zákaz ciest do zahraničia z dôvodu rekreácie.

Na exotickú dovolenku môžu obyvatelia Slovenska na najbližší mesiac zabudnúť. Vláda sa v reakcii na epidemiologickú situáciu a čoraz väčšie množstvo nových mutácií v skúmaných vzorkách rozhodla zakázať cestovanie do zahraničia z dôvodu rekreácie od soboty 20. marca až do 28. apríla, keď sa končí núdzový stav.

Odporúčané
Bez testu a karantény. Zanzibar si dovolenkári zo Slovenska zamilovali, lebo tam neveria na koronu a cena je 1 000 eur na týždeň Bez testu a karantény. Zanzibar si dovolenkári zo Slovenska zamilovali, lebo tam neveria na koronu a cena je 1 000 eur na týždeň 7. marca 2021, 12:30

Zatiaľ nevedno, či bude tento zákaz platiť naozaj až do konca apríla, alebo sa medzitým situácia zlepší natoľko, že ho vláda predčasne ukončí. Nech to už bude akokoľvek, tvoj útek zo slovenského lockdownu sa stal takmer nemožným.

Policajti vopred avizovali, že budú kontrolovať letiská po celej krajine, a tak budeš musieť mať v prípade potreby vycestovať lietadlom do zahraničia ozajstný dôvod, inak ťa nielenže nepustia von z krajiny, ale ešte ti aj za porušenie nového nariadenia naparia pokutu vo výške 1 000 eur. Ak k tomu v tom prípade pripočítaš hroziacu pokutu za porušenie zákazu vychádzania vo výške 1 659 eur, zrejme si množstvo ľudí rozmyslí, či budú pokúšať osud.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sa vláda rozhodla zaviesť tvrdý zákaz zahraničných dovoleniek
  • Aké nariadenia zneužívali Slováci, keď doteraz cestovali na dovolenky
  • Či môže vláda zákaz dovoleniek zrušiť aj skôr ako 28. apríla
  • Aká pokuta ti hrozí, ak zákaz dovoleniek porušíš
  • Či budú vedieť policajti overiť, ak chceš odletieť z Viedne alebo Budapešti
  • Prečo by si nemal zbytočne obchádzať nové nariadenie
  • Ako sa k celej situácii postavili cestovné kancelárie
  • Čo možno môžeme očakávať najbližšie leto počas dovolenkovej sezóny
dovolenka
Zdroj: Pixabay

Strach zo šírenia mutácií

Zákaz vycestovania do zahraničia na rekreáciu síce prišiel náhle, ale nedá sa povedať, že ho ľudia nemohli očakávať. Na tlačovej konferencii v stredu 17. marca zákaz dovoleniek oznámil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura spoločne s Eduardom Hegerom. „Cesta do zahraničia je povolená okrem cesty na rekreáciu,“ vysvetlil štátny tajomník.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Obavy vlády z cestovania do exotických destinácií znejú jasne. Úrady sa boja, že ľudia domov zavlečú nebezpečné mutácie, ale zákaz je hlavne reakciou na nedodržiavanie pravidiel samotných cestovateľov. Veľký problém podľa vlády predstavuje zneužívanie platných výnimiek aj nedodržiavania nariadenej karantény po príchode zo zahraničia.

Po uliciach potom behajú ľudia, ktorí môžu potenciálne roznášať vírus, a vláda ich v súčasnej situácii nedokáže efektívne zastaviť, lebo možno vo formulári e-hranica klamali o tom, že sú pendleri a nevzťahuje sa na nich nutnosť karantény.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Aj Heger uznal, že zákaz je možné obísť„Uznesenie hovorí o zákaze vychádzania a následne dáva výnimky. Tá výnimka je, že môžete cestovať do zahraničia okrem účelu rekreácie,“ objasňoval minister Heger. Uznal, že nový zákaz je možné jednoducho odísť, ak niekto na hraniciach policajtovi napríklad povie, že má v zahraničí nehnuteľnosť, v ktorej musí spraviť nutnú údržbu. Ľudí však vyzval, aby sa nad sebou zamysleli a nepokúšali sa nariadenie obchádzať.

„Duch je v tom, že chceme ochrániť každého občana, aby nedoniesol darček zo zahraničia, ktorý môže pripraviť o životy ľudí,“ uzavrel Heger, ktorý doplnil, že odporúčanie zakázať dovolenky vydalo konzílium odborníkov a vláda sa ho rozhodla vypočuť. „Hlavnou zmenou je, že od soboty 20. marca platí zákaz vycestovať do zahraničia na rekreáciu, a to tak individuálnu, ako aj skupinovú,“ uvádzajú vo svojom statuse zase policajti.

„Polícia bude robiť kontroly aj na letiskách,“ znie jeden z nadpisov statusu, v ktorom polícia upozorňuje na nové nariadenia od soboty 20. marca. Toto nariadenie pritom nemusí platiť až do 28. apríla, ale vláda ho môže pokojne zrušiť aj skôr. Na základe zákazu vycestovania do zahraničia za rekreáciou sa policajti plánujú aktívnejšie pohybovať na letiskách, odkiaľ doteraz občas odchádzali charterové lety do dovolenkových destinácií, ale aj bežné lety naprieč Európou – napríklad do Spojeného kráľovstva, kde však platia prísne karanténne pravidlá. 

Odporúčané
Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) 20. februára 2021, 10:48

Polícia ti môže dať pokutu až 1 000 eur

Späť
Zdieľať
Diskusia