Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. marca 2021, 13:09
Čas čítania 4:39
Dominik Vetrák

Recenzia: Snyderov Justice League je lepší film ako kinoverzia. Navyše sa končí úžasným epilógom a novými akčnými scénami

Recenzia: Snyderov Justice League je lepší film ako kinoverzia. Navyše sa končí úžasným epilógom a novými akčnými scénami
Zdroj: Warner Bros./HBO Max
FILMY A SERIÁLY DC FILMY DC KOMIKSOVKY FILMY 2021 JUSTICE LEAGUE NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Snyder Cut si už môžeš pozrieť cez HBO. Nakoľko sa odlišuje od kinoverzie a v čom je lepší?

Zack Snyder opustil režisérske kreslo Justice League v máji 2017, šesť mesiacov pred premiérou v kinách. Už nejaký čas predtým však štúdio Warner Bros. a náhradný režisér Joss Whedon upravovali jeho film, menili scény a natáčali nové, ktoré on neplánoval. Do kín išla výrazne osekaná dvojhodinová verzia, ktorú kritici rozniesli na kopytách. 

Penili aj fanúšikovia superhrdinov. Justice League bol obrovským sklamaním a odo dňa premiéry žiadali zverejnenie zostrihu pôvodného režiséra Zacka Snydera. My sme pár dní po premiére kinoverzie vyspovedali Vladimíra Valoviča, ktorý pracoval na vizuálnych trikoch k filmu. Odhalil, čo sa dialo v zákulisí. 

Odporúčané
Konečne uvidíme pravú verziu Justice League! 4-hodinový režisérsky zostrih Zacka Snydera uverejní HBO Max Konečne uvidíme pravú verziu Justice League! 4-hodinový režisérsky zostrih Zacka Snydera uverejní HBO Max 20. mája 2020, 22:16

Po rokoch fanúšikovských prosieb, zaplatených bilbordoch, lietadlách a neutíchajúcom internetovom šume sa štúdio Warner Bros. rozhodlo dať projektu zelenú. Zavolali Snyderovi a spýtali sa ho, či nechce dokončiť svoju verziu. Ten ju mal so svojou manželkou a producentkou Deborah Snyderovou dokončiť za cca 70 miliónov dolárov.

Je jasné, prečo nešla do kín v tejto podobe. Snímka má neuveriteľné štyri hodiny a je zrelá na prestrihanie a vyhodenie množstva záberov. Minimálne polhodinu by sme vyhodili okamžite. Bola by potom pozerateľnejšia a dynamickejšia. Nejde však nutne o zlé či nezaujímavé zábery. Sledovanie Snyderovho strihu sme si užili, väčšinou sa naň pozeralo dobre a nenudili sme sa.

Nepochybne k tomu prispel fakt, že sme boli zvedaví, ako pôsobí nová verzia a o koľko je oproti kinoverzii lepšia. Vo filme si všimneš viacero záberov, ktoré boli aj v pôvodnej verzii. Ťažko sa to odhaduje, keďže pôvodný film Justice League si už poriadne nepamätáme, no minimálne dve hodiny obsahujú úplne nové zábery s tým, že viacero ďalších scén je rozšírených a pozmenených. 

Snyder Cut Justice League
Zdroj: Warner Bros./HBO Max

Keby bol Snyder Cut prvou verziou filmu, určite by sme mali k jeho dĺžke väčšie pripomienky. Počas šiestich kapitol a skvelého epilógu sa však oveľa hlbšie ponoríš do príbehu jednotlivých postáv. Viac sme si užili Flasha vrátane skvelej scény, keď počas autohavárie zachráni Iris Westovú (známa postava z DC sveta). Nechápeme, prečo sa táto scéna nedostala do kinoverzie.

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Inak vyznel aj zrod Cyborga a jeho význam v príbehu. V pôvodnej verzii šlo o nezaujímavú, nudnú a nefunkčnú postavu. Vo filme Snyder Cut je na tom Cyborg oveľa lepšie. Stále nejde o postavu, ktorá by si zaslúžila vlastný, sólový film, no v Justice League mal svoje miesto a dávalo to zmysel.   

Podobne sa dá opísať Snyder Cut aj vo všeobecnosti. Konečne to dáva zmysel. Pokračovanie Batman vs. Superman rozumne nadväzuje na predošlé udalosti a predstavuje záporáka Steppenwolfa. Ten konečne vyzerá lepšie ako tá príšerná obluda vytvorená z efektov v kinoverzii. Snyder predstavil aj jeho motivácie, vďaka čomu nejde o plochú postavu slúžiacu len na zavarenie hrdinom. 

Áno, Snyder Cut je omnoho lepší film než kinoverzia Justice League. Celkom sme si ho užili a boli by sme zvedaví aj na prípadné pokračovania, ktorých sa však nedočkáme. Štúdio Warner totiž považuje Snyder Cut len za bonus pre fanúšikov. A ono to vlastne aj je jeden veľký film pre fanúšikov, bez ktorých by nikdy nevznikol.

Snyder Cut Justice League
Zdroj: Warner Bros./HBO Max

Snyder zrejme využil drvivú väčšinu záberov, ktoré natočil, vďaka čomu príbeh dostáva nový rozmer, no je preto aj rozťahaný. V tomto aspekte nepomáhajú ani známe Snyderove spomaľovačky. Nehovoríme o Flashových scénach, keď sa spomalí čas a on beží rýchlosťou svetla.

Reč je o klasických akčných scénach, ktoré Snyder spomalí, aby dosiahol väčší efekt. Sem-tam sa to hodí a funguje to dobre, no režisér to už klasicky preháňa, a keď v úvodných 10 minútach použije tých spomaľovačiek viac, než dokážeš spočítať, začne ti to liezť na nervy. 

Odporúčané
WandaVision bol len začiatkom. Toto je 10 chystaných seriálov od Marvelu, ktoré si zamiluješ ešte viac WandaVision bol len začiatkom. Toto je 10 chystaných seriálov od Marvelu, ktoré si zamiluješ ešte viac 18. marca 2021, 14:30

Snyder pridal viacero zaujímavých dialógov a charaktery postáv dostali viac vrstiev. My sme sa tešili aj na akčné scény, v ktorých Snyder nesklamal. Iste, miestami ide stále o nechutný digitálny bordel plný nepresvedčivých počítačových trikov (obzvlášť v závere). Na toto sme sa však pripravili, a tak sme si vedeli užiť hneď niekoľko skvelých akčných momentov.

Tých je oproti kinoverzii značne viac a najmä sú skvelým spôsobom rozšírené o cool momenty či celé sekvencie. Poteší aj erkový rating, vďaka ktorému si užiješ aj krvavé a brutálne scény.

Synder mal na dokončenie filmu okolo 70 miliónov, no ani to nestačilo. To, že niektoré vizuálne efekty sú nedokončené, je bolestivo cítiť. Vzhľadom na to, ako sa film dokončoval, mu to však radi odpustíme. O čosi lepšie je na tom oproti pôvodnej verzii aj soundtrack. Wonder Woman má vynikajúcu tému, ale hodila by sa jej aj nejaká nová, keďže ako jediná sa neustále opakuje už vo viacerých filmoch. 

Vďaka verzii Snyder Cut sme si viac obľúbili Flasha, no je pravda, že nám tu chýbalo niekoľko scén, ktoré sa Whedonovi skutočne podarili. Na druhej strane Snyder vyhodil niekoľko jeho nepodarkov vrátane úplne prvých a posledných scén. Neboj sa, dementnú sekvenciu s ukrajinskou rodinou v bytovke, ktorú musel Superman zachraňovať namiesto celého sveta, úplne odstránili. Snyder sa rozhodol nepoužiť jediný záber, ktorý natočil Joss Whedon, a my to rešpektujeme. 

Snyder Cut Justice League
Zdroj: Warner Bros./HBO Max

Snyder Cut bol natočený pre fanúšikov, ktorí si užijú každú minútu. My by sme, samozrejme, 4-hodinový komiksový epos prestrihali, no aj tak nás veľmi bavil. Oproti kinoverzii je lepší v každom dôležitom meradle a nás mrzí, že komiksovky od DC nebudú pokračovať v tejto príbehovej línii. 

Odporúčané
Najočakávanejšie komiksové a sci-fi filmy 2024: Joker s Lady Gagou, akčnejšie pokračovanie Duny aj Deadpool 3 s Wolverinom Najočakávanejšie komiksové a sci-fi filmy 2024: Joker s Lady Gagou, akčnejšie pokračovanie Duny aj Deadpool 3 s Wolverinom 11. decembra 2023, 16:30

Epilóg nás totiž vynikajúco navnadil na to, ako mohla vyzerať budúcnosť Justice League. Je v ňom hneď niekoľko dôležitých a vynikajúcich scén (obzvlášť tú s Jokerom si zamiluješ). Vďaka epilógu dáva väčší význam aj Batman vs. Superman, a preto je škoda, ako to nakoniec celé dopadlo.

Po fiasku s kinoverziou Justice League sa niekoľkokrát reštartoval vývoj Flashovej sólovky, Ben Affleck skončil ako Batman, Henry Cavill buď skončil, alebo si dal dlhú pauzu od Supermana, zrušila sa aj sólovka pre Cyborga, no a o kvalite filmov Wonder Woman sa asi nemusíme baviť. Pritom to celé mohlo byť inak a oveľa lepšie.

Snyder Cut stále trpí niektorými nedostatkami, ktoré sme vyčítali ešte kinoverzii. Ray Fisher ani Gal Gadot nie sú úžasní herci. Úloha Lois Lanovej je stále obmedzená a nebyť toho, že má upokojiť Supermana, je celkom zbytočná a nevýrazná. Záporák, aj keď dostal nový rozmer, je stále digitálna príšera (rovnako ako všetci záporáci) s chýbajúcou charizmou a bez prepracovanejšieho charakteru. 

Chceli by sme aj, aby Batman nepôsobil tak nemotorne a mohutne, aby bol Superman na plátne viac ako niekoľko minút, aby Flash počas svojej finálnej scény nemal trápny, klišéovitý monológ, no nemôžeme mať všetko.

Snyder Cut Justice League
Zdroj: Warner Bros./HBO Max

Snyder vykúpil seba aj pôvodnú víziu Justice League, ktorá je v režisérskom zostrihu zábavnou a funkčnou komiksovkou. Oproti kinoverzii je to niekoľkonásobne lepší film, ktorý poteší komiksových nadšencov, ale aj obyčajných divákov.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Nebyť tých nedokončených trikov, divného formátu 4 : 3 a uťahanosti filmu, išli by sme ešte o pol bodu vyššie. Takto udeľujeme filmu Snyder Cut sedem bodov z desiatich. Na porovnanie, náš kolega Pepo udelil pôvodnej verzii Justice League v recenzii 5/10 a ako sám hovorí, bol veľmi štedrý a dnes by šiel nižšie. 

P. S.: Stále zamrzí, že DC komiksovky na seba zle nadväzujú. Nemusia sa prepájať tak ako tie od Marvelu, no v prítomnosti ostatných filmov by aspoň mohli dávať zmysel. 

P. S. 2: Snyder nakoniec dotočil len jednu novú scénu. Ide o Jokerovu sekvenciu z epilógu, ktorá sa však maximálne podarila. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia