Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2021, 7:53
Čas čítania 1:08
Lukáš Čelka

Vedci objavili planétu Superzem, ktorá by mohla značne dopomôcť k nájdeniu mimozemského života

Vedci objavili planétu Superzem, ktorá by mohla značne dopomôcť k nájdeniu mimozemského života
Zdroj: SpaceX
NEWS
Uložiť Uložené

Planéta je o 30 % väčšia ako Zem a má 2,8-násobne väčšiu hmotnosť.

Vedcom sa podarilo objaviť planétu, ktorá im poskytne príležitosť študovať atmosféru mimozemského sveta podobného Zemi. Predpokladajú, že práve planéta Gliese 486 b, pomenovaná aj ako Superzem, by mohla byť ich kľúčom k nájdeniu mimozemského života, informoval o tom portál Sky News.

Astronómovia z konzorcia CARMENES zverejnili novú štúdiu, ktorá vznikla pod vedením Trifona Trifonova z Astronomického ústavu Maxa Plancka. Práve on informoval o objave horúcej kamenistej planéty Superzem, obiehajúcej okolo neďalekej hviezdy Gliese 486 b, ktorá patrí k červeným trpaslíkom.
 
Podľa Inštitútu pre astronómiu je pre vedcov blízkosť tejto exoplanéty (planéta obiehajúca okolo inej hviezdy ako Slnko) ohromujúca, pretože ju môžu podrobne študovať pomocou  výkonných ďalekohľadov, akým je pripravovaný vesmírny ďalekohľad James Webb. 

Odporúčané
Zakladateľ Satanovej cirkvi nechcel, aby jeho deti zabíjali ľudí. Dokument predstaví historky stúpencov diabla Zakladateľ Satanovej cirkvi nechcel, aby jeho deti zabíjali ľudí. Dokument predstaví historky stúpencov diabla 8. marca 2021, 7:32

Podľa doterajších zistení astronómovia predpokladajú, že planéta pozostáva z hornín a má kovové jadro, rovnako ako Zem. V porovnaní s ňou má však 2,8-násobne väčšiu hmotnosť a je o 30 % väčšia.

Planéta Gliese 486 b sa otočí okolo svojej hostiteľskej hviezdy po kruhovej dráhe v priebehu jeden a pol dňa, pričom počas jedného otočenia zdolá 2,5 milióna kilometrov. Keďže je trvanie obehu hviezdy pravidelné, vždy jedna strana planéty smeruje k hviezde. 

Napriek tomu, že je hviezda Gliese 486 b oveľa slabšia a chladnejšia ako Slnko, jej ožarovanie je natoľko intenzívne, že sa povrch planéty ohrieva minimálne na 430 °C. „Objav Gliese 486 b bola šťastná výhra. Ak by bolo na povrchu o sto stupňov teplejšie, tvorila by ho láva a v atmosfére by boli len odparené kamene. Na druhej strane, keby bola planéta o sto stupňov chladnejšia, nebola by vhodná na ďalšie pozorovanie,“ vyjadril sa k objavu Superzeme José A. Caballero z Astrobiologického centra.

Domov
Zdieľať
Diskusia