Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2021, 9:30
Čas čítania 6:42
Kamila Šebestová

Pred pár mesiacmi sme objavili ilegálnu párty s desiatkami ľudí, prezrádza nočný primátor Bratislavy Martin Královič (Rozhovor)

Pred pár mesiacmi sme objavili ilegálnu párty s desiatkami ľudí, prezrádza nočný primátor Bratislavy Martin Královič (Rozhovor)
Zdroj: Žofia Baginová / PS:Events
REFRESHER BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Bratislava sa pripája k európskym metropolám, ktoré majú nočného primátora.

 Môže sa zdať, že nočný primátor je trochu ako Batman, ktorý cez deň spí a v noci zachraňuje mesto. Jeho náplň práce je však zložitejšia. „Úlohou mesta je vytvárať bezpečné a konkurenčné prostredie a pomáhať, kde sa dá," vysvetľuje poradca primátora pre bezpečnosť Martin Královič. Ako nočný primátor Bratislavy sa bude v prvom rade starať o jej bezpečnosť, kvalitný nočný život či záujmy rôznych skupín obyvateľov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Akú úlohu má nočný primátor Bratislavy.
  • Prečo ho Bratislava potrebuje.
  • Či cez deň spí a pracuje len v noci.
  • Ako sa zmenil nočný život v hlavnom meste počas pandémie.

TedX talk, organizácia stoviek dobrovoľníkov na festivale Pohoda či zodpovednosť za bezpečnosť na demonštráciách Za slušné Slovensko. To všetko a ešte oveľa viac má za sebou bezpečnostný analytik Martin Královič.

Bezpečnosť študoval na jednej z najlepších európskych univerzít v Británii so zameraním na bezpečnosť, kde sa neskôr špecializoval na zabezpečenie verejných priestranstiev. Svoje know-how teraz využíva počas riadenia nočnej Bratislavy. Aj napriek pandémii totiž hlavné mesto nespí.

Nočného primátora majú viaceré metropoly, ako napríklad Amsterdam, Paríž či Praha. Prečo ho potrebuje práve Bratislava?

Dovolím si tvrdiť, že všetky hlavné mestá v Európe si takúto pozíciu zaslúžia a je nápomocná. Každé z týchto miest to má nastavené inak a každý z nočných primátorov má špecifické prostredie, z ktorého vychádza. To veľmi definuje, čomu sa venuje a čo je jeho priorita.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Nie všade v zahraničí je to tak, že primátor je zamestnancom mesta či magistrátu. Často sú to ľudia, ktorí vychádzajú z prostredia podnikov – tie si samy nominujú niekoho, kto by ich mal zastupovať –, alebo sú to ľudia z prostredia kultúry či občianskych združení.

Nočný primátor Bratislavy Martin Královič.
Nočný primátor Bratislavy Martin Královič. Zdroj: Festival Pohoda
Odporúčané
Matúš Vallo: Ak chcú Slováci žijúci v Bratislave kritizovať mesto, nech splnia jedinú vec (Videorozhovor) Matúš Vallo: Ak chcú Slováci žijúci v Bratislave kritizovať mesto, nech splnia jedinú vec (Videorozhovor) 23. februára 2021, 16:27

Ako teda bude táto funkcia fungovať v Bratislave?

V tomto prípade je to kombinácia, skĺbime dokopy funkciu poradcu primátora pre bezpečnosť a úlohu nočného primátora. Nemá to však byť o tom, že budem hájiť len záujmy magistrátu a mesta. Je tu niekoľko cieľových skupín, ktorých záujmy mám obhajovať, vyvažovať ich jednotlivé práva a požiadavky, čo je často náročné zladiť.

Takže gro vašej práce bude najmä cez deň.

Niektorí kolegovia sa ma pýtajú, čo tu robím, keď ma zbadajú cez deň na magistráte, veď som nočný primátor. Veľká časť práce nočného primátora je dennodenné stretávanie sa so stakeholdermi, teda obyvateľmi Starého Mesta a lokalít, ktorých sa týka nočný život, s policajnými či bezpečnostnými zložkami, úradníkmi a používateľmi tohto priestoru – Bratislavčanmi či turistami.

Takisto je veľmi dôležitá zložka prevádzkarov alebo klubov, ktorá je súčasťou nočného života. V mnohých prípadoch je to teda denná práca, čo nič nemení na tom, že hoci si to cez deň odpracujete, musíte si to raz za čas odmakať aj v noci.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95483 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  •  Akú úlohu má nočný primátor Bratislavy.
  • Či cez deň spí a pracuje len v noci.
  • Ako sa zmenil nočný život v hlavnom meste počas pandémie.
Domov
Zdieľať
Diskusia