Moderátor, hypeman a spolumajiteľ reštaurácie Osťo porozprával o tom, ako funguje gastrobiznis a kultúra v čase pandémie.
Moderátor Osťo má okrem kultúry veľmi blízko ku gastrobiznisu, je totiž spolumajiteľom bratislavskej reštaurácie Positive Restaurant. Sám tvrdí, že práve situácia v gastrosegmente ho trápi najviac. „Bytostne sa ma to dotýka. Moderovačky, koncerty a buking manažment budú pokračovať, keď sa to znova naštartuje, ale gastrobiznis to nemusí prežiť,“ skonštatoval Osťo v rozhovore pre Refresher.
Reštauráciu otváral s partnermi vzhľadom na lokalitu, na rozvoz nebol nikdy pripravený. Aj preto sa rozhodol predať časť vybavenia interiéru a peniaze radšej investovať do rozvoja reštaurácie.
„Budeme mať peniaze na celkový chod reštaurácie, a keď príde k tomu, že budeme môcť konečne otvoriť, stoličky a stoly si kedykoľvek kúpime zo dňa na deň,“ povedal Osťo.
Osťo je zároveň hypemanom a neodmysliteľnou súčasťou najväčších turné na Slovensku. Pravidelne sprevádza Kaliho, Separa a DMS či Majka Spirita, a tak má veľmi blízko ku klubovému a festivalovému životu. Aktuálne sa venuje aj manažovaniu interpretov. „Chodí mi strašne veľa bukingov na leto. Týždenne zavolá päť českých promotérov s tým, že chystajú akcie a chcú si ich zabukovať. Niektorí to chcú zazmluvniť aj zaplatiť zálohu, aby to mali isté. Je to šialené,“ konštatuje Osťo.
- Aký je Osťov názor na politiku a prečo bol voliť v parlamentných voľbách 2020.
- Ako sa snaží v gastrobiznise bojovať, aby nemusel zatvoriť reštauráciu.
- Koľko je v strate a ako (ne)funguje pomoc od štátu, o ktorú žiadal.
- Ako je možné, že českí promotéri bukujú interpretov a platia zálohy.
- Či bude festival Hip Hop Žije a za akých podmienok.
Od marca sa tvoj život výrazne zmenil. Ešte pred tým, ako sa dostaneme k problémom, našiel si v tomto všetkom už aj niečo pozitívne?
Iba na veľmi malú chvíľu som padol do depresie, resp. stavu, keď som sa zapodieval myšlienkou, dokedy to bude, čo budem robiť a ako sa adaptujem. Trápilo ma hlavne, čo bude s reštikou. Veľmi rýchlo som z toho vypadol. Asi po týždni som sa prefackal a povedal som si, že s pandémiou sa budem musieť naučiť žiť. Vedel som, že budem musieť zamakať a skúsiť sa transformovať. Navyše som začal robiť veci, ktoré som odkladal, pretože som nemal čas.
Našiel som v celej situácii veľmi veľa pozitívneho, nakopol som niekoľko nových projektov a vyskúšal veci, ktoré by som určite neurobil, ak by sme naďalej boli v pôvodnom, „normálnom“ móde. Jediným negatívom sú zrušené akcie a skutočnosť, že mi odišla časť príjmu.
Keď ťa občas sledujem na storkách, mám pocit, že si stále pozitívny. Musíš sa pred točením videí nakopnúť alebo žiješ taký život plný entuziazmu celý čas?
Mám v sebe celý život taký „mood“, že veľmi málo času trávim v negatívnom rozpoložení. Niekedy sa mi podarí samého seba až „prehajpnúť“, aby som nemyslel na zlé veci a vyhýbal sa zlým vplyvom. Držím sa toho, je to moja alfa a omega. Aj vďaka tomu, že sa viem takto nastaviť, zvládam pandémiu lepšie.
Všetky veci, o ktorých chcem hovoriť, do veľkej miery súvisia s politikou. Sleduješ ju?
Sledujem, ale nie až do úplnej hĺbky. Rád o politike debatujem s kamošmi, aj si nechám povedať názor od ľudí, ktorí sa viac rozumejú.
Bol si voliť?
Prvýkrát v živote som bol. Volil som OĽaNO, môžem to verejne priznať.
Ako svoje rozhodnutie hodnotíš s odstupom času?
Áno, ľutujem to, ale poučil som sa. Bol som prvýkrát voliť len so zámerom zvoliť menšie zlo a zistil som, že to vlastne vôbec nie je cesta.
Skúsiš to znovu o tri roky, prípadne ak by boli predčasné voľby, tak skôr?
Pôjdem, ale budem si veľmi dôkladne študovať programy daných strán.
Na základe čoho si sa rozhodoval teraz?
Len na základe emócií. Vedel som, že Igor Matovič chce niečo zmeniť. Mňa dostal na základe videí z Francúzska. Patrím do skupiny ľudí, ktorej sa to páčilo. Bol to výborný ťah na bránu vo finále, tým ma dostal. Dokonca som bol taký nadšený, že som si vybavil hlasovací preukaz, lebo som vtedy moderoval akciu v Košiciach.
Si ideálny respondent vzhľadom na to, že robíš gastrobiznis aj kultúru naraz, teda dve oblasti, ktoré utrpeli úplne najviac. Čo ťa momentálne trápi viac?
Určite gastrobiznis. Bytostne sa ma to dotýka. Moderovačky, koncerty a buking manažment budú pokračovať, keď sa to znova naštartuje, ale gastrobiznis to nemusí prežiť.
Ako sa vyvíjal váš biznis od marca 2020? Spomínaš si, čo ste od minulej jari riešili, s akými informáciami ste pracovali?
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako Osťovu reštauráciu zasiahla pandémia a aké finančné straty utrpel.
- Prečo je kompenzácia od štátu pre gastrosegment veľmi pomalá.
- Ako Osťo počas pandémie cestoval naprieč viacerými destináciami a prečo sa toho nebojí.
- Či by chcel niekedy politickú reláciu a na čo by sa politikov pýtal.
- Aké bude podľa Osťa kultúrne leto 2021.