Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2020, 10:05
Čas čítania 14:57
Viktor Kniš

Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor)

Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER
HUDBA EGO RYTMUS
Uložiť Uložené

S Egom sme sa porozprávali o albume Egotron, ale aj koronavírusovej situácii, jeho reakcii na Kotlebu a aktuálnom pôsobení Tekashiho.

S Egom sme sa porozprávali o albume Egotron, ale aj o koronavírusovej situácii, jeho reakcii na Kotlebu a aktuálnom pôsobení Tekashiho. Egov druhý sólový album Egotron fanúšikovia pôvodne očakávali už v júni, zdá sa však, že čakanie je na konci.

„Ja som to chcel spraviť tak Muskovsky. Vieš, on povie, že vychádza Tesla Cybertruck za zhruba dva roky a ľudia nepotrebujú od neho presný termín,“ upresnil Ego v našom rozhovore, keďže došlo k nedorozumeniu pri komunikácii s Ruka Hore. Album už člen Kontrafaktu odovzdal a v najbližších dňoch ho môžu fanúšikovia očakávať v schránke.


Kvôli pandémii aj Egovi klesli príjmy z koncertov približne o polovicu, napriek tomu sociálne siete nevyužíva na to, aby pandémiu zľahčoval. Práve naopak, myslí si, že je veľmi dôležité dodržiavať opatrenia.

Odporúčané
Pil C vydáva rozlúčkovú skladbu pre snúbenicu: Napísal som to v mental breakdowne hodinu po tom, čo sa to stalo Pil C vydáva rozlúčkovú skladbu pre snúbenicu: Napísal som to v mental breakdowne hodinu po tom, čo sa to stalo 30. augusta 2020, 19:00
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Ego reaguje na zľahčovanie pandémie slovenskými rapermi 
  • Aký je jeho názor na nosenie rúšok a opatrnosť v súvislosti s hygienickými opatreniami
  • Prečo sleduje slovenské médiá a ako ich vníma v kontexte toho, že za nimi stoja známe firmy a osobnosti
  • Ako ho finančne zasiahlo obmedzenie koncertov
  • Prečo si myslí, že Tekashiho môžu zastreliť

Ty si na rozdiel od svojich kolegov nezdieľal v posledných týždňoch žiadne dezinformačné médiá, ani si nepopieral existenciu koronavírusu. Všimol si si, že ostatní áno?

Áno.  

A čo si o tom myslíš?

Nechcem nikomu brať jeho názor, ale myslím, že v záujme politickej korektnosti, po ktorej volám aj ja, napríklad, čo sa týka rasizmu, tak pre mňa do toho patrí aj nosenie rúška. Potrebuješ byť politicky korektný voči tým, ktorí to mali v rodine a prežili tú tragédiu.

Niektorí tvrdia, že to neexistuje, alebo sa minimálne nie je čoho báť, aj keď sa človek nakazí.

Myslím si, že sa je čoho báť. Treba sa spýtať tých rodín,ktoré to prežili. Lebo stále sa nebavíme o nich, aj keď zatiaľ možno nikto od nich verejne nevystúpil. Ale ja som nepočul

žiadneho doktora potvrdiť, že to je hoax. Aj keby sa taký našiel, zatiaľ si myslím, že by sme mali brať ohľad na tie rodiny, v ktorých sa to naozaj stalo a voči ním byť politicky korektní (pozn.red.politická korektnosť=spoločensky nezávadná rozprava).

Ego: Album som chcel vydať ako Elon Musk Cybertruck, od neho nikto nepotrebuje presný termín (Rozhovor)
Zdroj: Mikuláš Bado/REFRESHER

Ja len doplním, že na Slovensku je aktuálne 37 obetí. Zároveň, ty si to takto nahlas na svojich instagramových storkách nepovedal asi nikdy, tak asi je teda logická otázka, či nemá zmysel, aby si ľuďom ukazoval tú druhú stranu, keď máš opačný názor. 

Má zmysel. Len nechcem byť preachy (pozn. red. človek,ktorý káže ostatným, ako majú žiť). Keď si ľudia myslia, že by som mal, tak to rád spravím.

Ja netvrdím, že by si mal niekomu oponovať, skôr vyzvať ľudí, nech sa naučia pracovať s informáciami, nech sa naučia rozlišovať dezinformačné weby.

Máš pravdu. A počul si, že sa zatiaľ nepodarilo zachrániť ani jedného človeka, ktorý bol u nás na ventilácii?

Áno, povedal to minister Krajčí, keď oznamoval všetky tie nové opatrenia od 1. septembra. Asi aj v snahe prízvukovať ľuďom, že to naozaj nie je len chrípôčka. Prišlo mi, že aj on sám bol nahnevaný z toho, ako to ľudia zľahčujú. Hneď potom dal trestné oznámenie za šírenie hoaxov v súvislosti s webom Bádateľ.

Podľa mňa je to závislé od krajiny. Záleží od toho, kto je vo vedení. Podľa toho sa ľudia k tomu stavajú. Prirodzene aj naše politické elity, ktoré to berú vážne, sa boja o svojich najbližších. Pamätám si, že aj ja som sa bál o našich, lebo boli také informácie, keď prišla prvá vlna, že máme oddeliť deti od starých rodičov. Keď vtedy bolo v Bratislave najviac prípadov, my sme zdrhli s deťmi za nimi do Piešťan. Bál som sa a každý druhý deň som mal také návaly, že odchádzame od nich, aby sme ich neohrozili. Nakoniec ma vždy prehlasovali.

Keď sme naposledy sedeli u teba doma, bola ešte zima, bolo pred voľbami, a ty si mal pustené správy. Všimol som si, že si ich jedným okom sledoval aj komentoval. Pozeráš ich aj teraz?

Áno, pozerám, rád, tým pádom mám najčastejšie pustené asi TA3. Neviem, či to už znamená, že som dospelý, alebo starý (smiech).

A ako vnímaš ten štandardný obsah. Strašia nás?

Ja stále celkom verím Igorovi, aj keď dejú sa tam také tie klasické politické veci. Aj keď sa mu prevalila diplomovka, tak v tejto Covid záležitosti mu verím. Ja som vyrastal na internete, aj keď prišli hoaxy, aj keď neboli hoaxy a aj keď prišli prvé komentáre. A možno je to aj tým, že som stretol strašne veľa ľudí ako interpret – tak už mám vybudovaný taký reflex, že viem odhadnúť, čo je hoax. Keď vidím, že je stránka, kde vôbec nedissujú Rusov za žiadnu cenu, tak mi hneď zazvoní kontrolka.

Alebo nemajú články podpísaných autorov, nemajú uvedený žiadny kontakt ani sídlo.

Každý by si mal uvedomiť, že každé médium niekto vlastní, nejaký súkromník, alebo firma. Vo výsledku je asi dosť nepravdepodobné, že bude kritizovať svojho majiteľa. Napríklad z Pravdy cítim proficovské oné... to neviem, či tam môžeš napísať (smiech).

Odporúčané
Separ:  Buldozér je super album, ale technicky oproti terajšku je ešte v plienkach (Rozhovor) Separ: Buldozér je super album, ale technicky oproti terajšku je ešte v plienkach (Rozhovor) 4. apríla 2020, 13:03

Asi hej (smiech). Neviem ako teraz, minimálne v minulosti sme to však takto cítili viacerí. Ale napríklad TA3 vlastní Kmotrík, ktorý síce tlačí svoje veci, ale politickú orientáciu momentálne necítim. Ficove tlačovky občas ani nevysielajú.

Vieš čo je najhoršie? Zdá sa mi, že moje obľúbené Plus 7 dní, na ktorom som vyrastal, sa trochu zvrháva. Minule som tam čítal povinne zverejnený autorský článok, od pôvodných šiestich majiteľov o odpredaní Plus7dní p. Haščákovi. (Odporúčam naštudovať)

Napríklad bolo pre mňa zvláštne, keď prestala byť šéfredaktorkou p. Anka Ľučaiová, aj keď nepoznám súčasného šéfredaktora, a tým nechcem znižovať jeho dôveryhodnosť. Novinári sú pre mňa najnovší hrdinovia.

Aby som ti oponoval, tak pán Haščák v januári 2020 sám povedal pred súdom, že novinári nie sú osoby, s ktorými sa dá manipulovať, ak ide o celé redakcie. Možno jeden alebo dvaja, napríklad tá Ruttkayová, ktorú mal pod palcom Kočner, ale SME je dobrým príkladom, že naň Penta nemá žiadny dosah. 

Moje najobľúbenejšie médium je SME, stále ho čítam viac ako Denník N. Nevadí mi zatiaľ ani Eset, keď budú podporovať správne veci, ekológiu a podobne. Keď nebudú „prolóve,“ tak som v pohode. Kým sa z nás nestáva niečo také, ako napríklad v Taliansku, alebo v Maďarsku, kde funguje propaganda, je to v poriadku, tak to naďalej spoločne strážme.

Spomenul si diplomovky. Spomenieš si ty na svoju, jak si ju písal? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88393 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si Ego spomína na svoju diplomovku
  • Prečo sleduje slovenské médiá a ako ich vníma v kontexte toho, že za nimi stoja známe firmy a osobnosti
  • Ako ho finančne zasiahlo obmedzenie koncertov a prečo považuje za múdre radšej koncerty vynechaťV akej fáze je finalizácia albumu Egotron
  • Ako prebiehali prípravy na projekte, v čom je výnimočný, kto mu dával feedback a ako reagoval Rytmus
  • Čo Ega momentálne najviac v rape hnevá
  • Akú politicky najsprávnejšiu vec podľa vlastného názoru Ego spravil a zároveň mu nevadí, že v tom bol jediný
  • Prečo si myslí, že Tekashiho môžu zastreliť
Domov
Zdieľať
Diskusia