Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2021, 9:30
Čas čítania 9:06
Lukáš Čelka

Klinická psychologička nám prezradila, ako zvládať homeoffice a izoláciu: Najdôležitejšia je psychohygiena

REFRESHER
Uložiť Uložené

S izoláciou sa mnohým z nás zhoršilo aj duševné zdravie.

Veľa ľudí na Slovensku musí pracovať, alebo študovať z domu už viac ako rok. Byť dlhé mesiace zatvorený doma, v izolácii a prestať sa socializovať, môže mať vážny vplyv na duševné zdravie človeka.

Aké konkrétne psychické problémy homeoffice prináša, ako sa im dá predísť, alebo  ich riešiť, nám v rozhovore prezradila klinická psychologička z novozámockej nemocnice, Linda Katona.

Klinická psychologička nám prezradila, ako zvládať homeoffice a izoláciu: Najdôležitejšia je psychohygiena
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher
V tomto článku si prečítaš:
  • Aké duševné problémy postihujú ľudí, ktorí pracujú na homeoffice
  • Čo znamená pojem „psychohygiena“ a ako ju dodržiavať počas izolácie
  • Ako môžeš predísť duševným problémom, ktoré spôsobuje práca z domu a izolácia
  • Čo máš robiť, ak pociťuješ úzkosť alebo depresiu z izolácie
  • Aké psychické problémy trápia najčastejšie mladých ľudí
Odporúčané
Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal 7. februára 2021, 14:30

Aký vplyv má na psychiku človeka prechod zo štandardného pracovného prostredia na homeoffice?

U každého individuálny. Závisí to od osobnosti jednotlivca, ako aj od jeho zvládacích mechanizmov a schopnosti prispôsobiť sa novým zmenám.

Myslím si, že spočiatku väčšina ľudí prijíma možnosť pracovať z domu pozitívne, za vidinou, že si bude slobodne organizovať svoj pracovný čas, prípadne, že ušetrí nejaké financie na cestovaní.

Existujú ľudia, ktorí dokonca preferujú homeoffice pred štandardným dochádzaním do práce. Ide o introvertných a úzkostnejších jedincov nevyhľadávajúcich spoločnosť. Sociálna izolácia však môže mať z dlhodobého hľadiska nepriaznivý vplyv na každého človeka a jeho prežívanie.

Aké psychologické riziká so sebou prináša práca z domu?Najväčšie riziká vznikajú, keď si človek nevie oddeliť pracovnú oblasť od svojho súkromia. Vtedy sa môže stať, že sa nebude vedieť plnohodnotne sústrediť na prácu a bude mať tendenciu odbiehať za inými činnosťami v domácnosti. Prípadne, ak sú v tom čase doma aj deti, môže počas pracovnej doby vykonávať činnosti v súvislosti s rodičovskou starostlivosťou.

Práve tieto podnety môžu viesť k tomu, že bude pracovať nad rámec svojej pracovnej doby a nebude schopný ukončiť ani základnú prácu. V tomto prípade hrozí syndróm vyhorenia, kedy sa človek nedokáže koncentrovať na prácu a jeho motivácia klesá. Okrem porúch pozornosti, koncentrácie a spánku sa často pridružujú aj rôzne psychosomatické ťažkosti, pocity úzkosti, či depresie.

Aktuálne je v rámci psychohygieny najodporúčanejší telesný pohyb. Vyplýva to z toho, že veľa z nás sedí celé dni len za počítačom, sme doma, surfujeme na sociálnych sieťach, ale pre svoje telo nič nerobíme.

Ďalším rizikom je aj oslabenie sebadisciplíny. Človek môže byť zo začiatku pozitívne motivovaný k práci z domu, ale postupom času mu chýba sociálny kontakt, väzba od kolegov alebo od nariadených a začne pociťovať zníženú motiváciu. S tým súvisí aj pokles sebaúcty, nespokojnosť a celková podráždenosť.

Akým spôsobom sa dá bojovať proti týmto rizikám a predísť tak duševným problémom?

Najhlavnejšie je dodržiavať psychohygienu a stanoviť si pevnú štruktúru dňa. To je základ. Človek si musí oddeliť pracovnú oblasť od súkromnej a osobnej sféry.

V minulosti sa na vysokej škole vyučoval predmet s názvom Psychoracionalizácia učenia a štúdia. Tam sme sa učili, ako sa máme správne učiť. Prečo to spomínam? Podobné princípy, ako pri učení sa, platia aj pri práci z domu. Je potrebné sa zamerať na to, aby sme našu prácu vykonávali čo najefektívnejšie.

Klinická psychologička nám prezradila, ako zvládať homeoffice a izoláciu: Najdôležitejšia je psychohygiena
Zdroj: Wikipedia Commons / Sander van der Wel f

Musíme si zabezpečiť základné veci. Najprv si treba stanoviť priestor. Deň by určite nemal vyzerať tak, že človek ráno vstane, ešte kým je v posteli si vezme notebook a odleží si tam celú pracovnú dobu. Je potrebné si zachovať denný režim a oddeliť si prácu od súkromia.

Snažme sa, aby ten deň vyzeral tak, ako keby sme reálne do  práce chodili. Je dôležité dodržiavať čas vstávania, čas spánku, stravovací režim a krátke prestávky medzi jednotlivými úlohami.

Po práci je dôležité dbať aj na svoju psychohygienu, čiže každý deň robiť niečo, čo nás napĺňa a prináša nám radosť. To je tá najťažšia úloha.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94921 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa dá psychohygiena dodržiavať počas izolácie
  • Či psychologička eviduje viac pracovného stresu po prechode na homeoffice
  • Po akom čase sa môžu u človeka prejaviť ťažkosti po prechode na homeoffice
  • Čo máš robiť ak pociťuješ úzkosť, alebo depresiu z izolácie
  • Aké psychické problémy trápia najčastejšie mladých ľudí
Domov
Zdieľať
Diskusia