Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2021, 14:30
Čas čítania 4:45
Lukáš Čelka

Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal

Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher
ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Cítil som viac sa fit a pitie mi vôbec nechýbalo.

Hovorí sa, že keď obmedzíš alkohol, začneš sa cítiť oveľa lepšie. Môžem to len potvrdiť. Napriek tomu, že som nemal pocit, že mám nejaký vážny problém s alkoholom, rozhodol som sa prijať celosvetovú výzvu „Dry January“.

Počas tohto mesiaca som na sebe spozoroval hneď niekoľko zmien k lepšiemu, ako napríklad viac energie alebo väčšiu chuť do jedla, ktoré mi priniesla úplná abstinencia. V jeho závere som sa dokonca rozhodol v nej aj čiastočne pokračovať.

Až vlastná skúsenosť mi totiž ukázala, že alkohol má na ľudské telo omnoho väčší vplyv, ako som si myslel. Na to, aby malo pitie negatívny dopad na tvoj organizmus, nemusíš byť ani alkoholik ani piť každý deň, stačí, že si aj počas týždňa rád otvoríš víno a každý víkend zvykneš absolvovať piatkový reset v bare, ako som to robieval ja.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo zahŕňa výzva „Dry January“ a odkiaľ pochádza
  • Kvôli čomu som sa rozhodol na mesiac úplne obmedziť alkohol
  • Ako som prežíval prvé dni bez alkoholu a kedy som dostal chuť si vypiť
  • Aké zmeny som pociťoval na svojom tele, odkedy som začal abstinovať
  • Prečo som sa rozhodol čo najviac obmedziť alkohol aj do budúcnosti

Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Čo je to vlastne „Dry Januray“

„Dry January“ alebo aj „suchý január“ je výzva, v rámci ktorej sa ľudia na mesiac úplne vzdajú alkoholu. Táto iniciatíva, motivujúca ľudí, aby obmedzili alkohol a žili aspoň jeden mesiac v roku zdravšie, pochádza zo Spojeného kráľovstva, našla si však fanúšikov po celom svete.

Aby bola výzva zaujímavejšia, sprevádza ju aplikácia, ktorá ťa vyslovene motivuje, aby si challenge zvládol. Okrem zdravotných výhod abstinencie si vieš v apke pozrieť aj to, koľko peňazí si zaň v minulosti míňal a koľko si teda počas svojej „očisty“ ušetril.  

Výzva je spojená aj s charitou pomáhajúcou ľuďom, ktorým alkohol zničil životy, kam (ak chceš) môžeš práve tieto ušetrené peniaze darovať. O výzve si môžeš viac prečítať TU.

Vyskúšal som si mesiac bez alkoholu: Spravilo to so mnou viac, ako som čakal
Zdroj: Dry January App

Hoci som aplikáciu počas mesiaca svojej abstinencie používal, nenastavil som si budget, ktorý by určoval, koľko mám na charitu prispieť. Ten sa totiž ráta z peňažného rozdielu, koľko som ušetril na alkohole v porovnaní s minulými mesiacmi. Pretože som aplikáciu objavil len v januári, nemal som v nej žiadne spiatočné dáta, koľko som za alkohol dovtedy míňal.

Odporúčané
Na 1 mesiac som sa stala vegánkou. Čo takáto radikálna zmena narobila s mojím telom? Na 1 mesiac som sa stala vegánkou. Čo takáto radikálna zmena narobila s mojím telom? 4. apríla 2019, 14:29

Moja motivácia

Dať si alkoholový detox som plánoval už dlhšiu dobu. Niežeby som si myslel, že mám nejaký konkrétny problém so závislosťou, chcel som však vyskúšať, čo spraví úplná abstinencia s mojím telom a hlavne pleťou, keďže trpím seboroickou dermatitídou. Pre tých, ktorí nevedia, ide o zápalové ochorenie kože prejavujúce sa žltými šupinami, či už vo vlasoch, v obočí alebo nad koreňom nosa. 

Musím sa priznať, že ďalším faktorom môjho rozhodnutia podstúpiť výzvu bol aj fakt, že po príchode pandémie som začal alkohol konzumovať ešte viac ako kedykoľvek predtým. Tým, že  som mal, rovnako ako všetci, možnosti na rôzne voľnočasové aktivity značne obmedzené izoláciou a lockdownami, väčšinu voľných večerov som trávil s priateľkou pri Netflixe a pohári vína.

Aj keď si odmyslím pandémiu, vždy som sa radil medzi ľudí, ktorí sa po náročnom pracovnom týždni chodia cez víkend odreagovať s kamarátmi do baru, kde vypustia paru a zresetujú myseľ.

Keď som sa retrospektívne pozrel na svoj život, uvedomil som si, že za posledné roky pre mňa neexistovalo obdobie, kedy by som dlhšiu dobu nekonzumoval žiaden alkohol. Buď som pil na rôznych akciách, v lete chodil na dobré vychladené čapované pivo, s priateľkou doma popíjal víno alebo na Vianoce varil domáci punč. 

Obľúbené letné pivečká na terase.
Obľúbené letné pivečká na terase. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Neraz som si v minulosti povedal, že tento môj nezdravý spôsob života musím obmedziť, nikdy som však preto nič neurobil. Dal som si teda na rok 2021 predsavzatie, že minimálne jeden mesiac skúsim nevypiť ani slzu alkoholu.

Abstinovať som začal síce ešte predtým, ako som písal článok o „Dry Janury“, avšak pri jeho realizácii som dostal ešte väčšiu motiváciu a spojil som svoj detox s celosvetovou výzvou.

Odporúčané
Vegánka jedla mesiac len mäso. Cíti sa zdravšie, plná energie a ľahšie sa sústredí Vegánka jedla mesiac len mäso. Cíti sa zdravšie, plná energie a ľahšie sa sústredí 9. decembra 2019, 22:29

Prvé dni bez alkoholu

Na začiatku mesiaca som vôbec nepociťoval, že by som si dal nejaké predsavzatie. Ani predtým som nikdy nepil každý deň, čiže byť pár dní bez alkoholu pre mňa nepredstavovalo  žiadnu zmenu. Vôbec mi to nechýbalo. 

Dôležité je ešte spomenúť, že sa do tejto výzvy so mnou zapojila aj moja empatická priateľka, ktorá ma zbytočne neprovokovala tým, že by si v mojej prítomnosti načala víno. Pri Netflixe sme preto od 1. jaunára popíjali maximálne ovocný čaj alebo sme si spravili shishu.

Kým som si prvýkrát povedal: „Dnes mám chuť si dať večer pri telke víno...“ ubehli viac ako dva týždne mojej abstinencie. Nemôžem však povedať, že by išlo o nejakú silnú túžbu vypiť si. Tú som za celý mesiac nepociťoval ani raz. Práve naopak.

Abstinencia sa prejavila aj v mojom sexuálnom živote

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94333 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo spravila abstinencia s mojím sexuálnym životom
  • Aké zmeny som pociťoval na svojom tele, odkedy som začal abstinovať
  • Prečo som sa rozhodol čo najviac obmedziť alkohol aj do budúcnosti
  • Kedy vieš, že máš s alkohol problém
  • Zoznam všetkých benefitov
Domov
Zdieľať
Diskusia