Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou TV Markíza. 
25. februára 2021, 15:04
Čas čítania 2:21
Jana Mikysová

Každá bitka má svoju choreografiu. Ako prebieha natáčanie akčných scén Pána profesora?

FILMY A SERIÁLY PÁN PROFESOR
Uložiť Uložené

Producentka seriálu Pán profesor prezradila, ako sa natáčajú bitkárske a iné nebezpečné scény.

Hneď prvá časť druhej série seriálu Pán profesor začne akčnou scénou, kde jeden z nových študentov vypadne z okna. Nie je to prvý raz, čo sa v markizáckom seriáli objavuje akčná scéna. Avšak prvýkrát bol v seriáli využitý kaskadér, ktorý herca nahradil. Ako takéto natáčanie prebieha a čo všetko si tieto dynamické scény vyžadujú, sme sa opýtali producentky seriálu Jany Garajovej. 

Pán profesor, TV Markíza, kaskadér, seriál, pád z okna, pád, akčná scéna
Zdroj: TV Markíza

Každý, kto sleduje seriál Pán profesor, veľmi dobre vie, že bitky, pády a rôzne nebezpečné experimenty sú bežnou súčasťou seriálu. Je to aj kvôli povahe seriálového učiteľa fyziky Sama, ktorý rád využíva nezvyčajné výučbové metódy. Jeho úlohy sa zhostil Tomáš Maštalír, ktorý však doposiaľ nevyužil kaskadéra. 

Práve v jednej scéne Samo padá zo strechy dozadu. Čo tejto scéne predchádzalo, nám prezradila Jana Garajová, producentka seriálu Pán profesor. „Niekoľko tréningov, konkrétne padanie naznak do krabíc je skôr psychologický tréning pádu do prázdna, keď nevidíte, kam letíte a kedy dopadnete. To všetko sa deje v hale a za krabicami je maximálne ďalší meter. Potom sa príde na strechu, kde je za krabicami priestor v podobe šiestich poschodí ukončený betónovým parkoviskom, a to sa môže aj po dôkladnej príprave zdať, či sme sa už načisto všetci zbláznili a chceme zmárniť Tomáša Maštalíra.“

pán profesor, markíza
Zdroj: Instagram @panprofesor.markiza

Tím kaskadérov je vždy prítomný a je nachystaný aj dablér, ktorý môže v prípade potreby herca nahradiť. Či herec bude alebo nebude mať dabléra, záleží na vzájomnej dohode. „Produkcia to preberie najskôr s kaskadérmi – pri našich chlapcoch máme istotu, že už spolupracovali s našimi hercami a vedia odhadnúť, čo zvládnu a čo nie. Následne navrhneme hercovi tréningy a aj tak máme na nakrúcaní dabléra, pre prípad, že by si či už herec alebo kaskadéri neboli istí, že je to bezpečné,“ vysvetľuje Jana Garajová.

Nový žiak (herec Oliver Kuko) so svojím dablérom
Nový žiak (herec Oliver Kuko) so svojím dablérom Zdroj: TV Markíza

Všetky takéto scény si vyžadujú oveľa náročnejšiu prípravu, samozrejme, že sú aj finančne náročnejšie. V novej časti Pána profesora bol využitý už aj dablér. Nový žiak tu totiž preletí cez okno. Zaujímalo nás, či sa scéna točila na jeden pokus a či ide o naozajstné sklo, cez ktoré dablér vyletí. „Máme pripravených pár špeciálnych tabulí na kaskadérske preletenie. Je to sklo, ktoré sa roztriešti na oblé črepy. I tak sa môže stať, že sa doškriabu,“ odpovedá Jana Garajová.

Pán profesor, TV Markíza, kaskadér, seriál, pád z okna, pád, akčná scéna
Zdroj: TV Markíza

Aj bitky majú svoju choreografiu

Medzi chalanmi v triede nie sú bitky ničím výnimočným. Možno si si rovnako ako my myslel, že herci bitky nemusia nijak cvičiť, skrátka sú autentickí. Jana Garajová nám však prezradila, ako natáčanie takýchto scén prebieha.

„Pre nás je dôležité, aby sa herci sústredili na texty, na svoj výkon a pôsobili v bitkách prirodzene, tak venujeme príprave dostatočný priestor a posielame ich na choreografický tréning ku kaskadérom, ktorí vymyslia ako bude bitka vyzerať, kedy kam padnú, aby si neublížili, ale zároveň to vyzeralo efektne na obraz. Na samotnom nakrúcaní sú už zladení a poprípade sa len dolaďujú detaily. Niekedy máme aj nácvikový deň priamo na pľaci, aby to na samotnom nakrúcaní odsýpalo.“ 

Aj pri týchto bitkárskych scénach sú neustále prítomní kaskadéri. Ak je potrebné niečo doladiť, tak to konzultujú s režisérom a kameramanmi. Práve aj vďaka kaskadérskym inštruktorom vyzerajú bitky v Pánovi profesorovi ako reálne. 

Určite aj tebe napadlo, že už niekomu ruka vyletela viac ako mala a objavila sa naozajstná krv. Na otázku, či sa stáva, že herci odchádzajú s modrinou, nám producentka seriálu prezradila: „Máme skúsenosť z nebitkárskeho tréningu na úlohu v neskoršej epizóde 2.série s herečkou Rachel Šoltésovou, ktorá po tréningu so špeciálnou tematikou odchádzala domodrinovaná...“

Ráchel Šoltésová na natáčaní druhej série.
Ráchel Šoltésová na natáčaní druhej série. Zdroj: Instagram/@panprofesor.markiza
Spomínanú kaskadérsku scénu si budeš môcť pozrieť už 1. marca o 20:30 na Markíze. Prvý deň v mesiaci odštartuje druhú sériu obľúbeného seriálu, v ktorom ťa čaká veľa noviniek. A ak sa ti nechce čakať, nové časti seriálu Pán profesor si môžeš pozrieť na Voyo.sk.
Domov
Zdieľať
Diskusia