Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2021, 11:50
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

Až 85 % vzoriek z Bratislavy obsahuje nákazlivejšiu britskú mutáciu koronavírusu

NEWS BRATISLAVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vzorka bola síce malá, ale zodpovedala skladbe spoločnosti, vyhlásil primátor Matúš Vallo.

V hlavnom meste zrejme už prevažuje britská mutácia koronavírusu. Takéto závery bratislavský magistrát vyvodil z výsledkov víkendového testovania, keď na mestom zabezpečených odberných miestach identifikovali dohromady 50 pozitívnych prípadov. Všetkým pozitívne testovaným ľuďom potom ponúkli možnosť pretestovať sa PCR testami.

„Na pretestovanie v utorok prišlo 28 ľudí. U jedného z nich PCR test nepotvrdil pozitivitu (falošne pozitívny). Až u 23 ľudí zo zvyšných 27 bola zistená britská mutácia, čo predstavuje 85 %,“ vysvetľoval v statuse primátor Matúš Vallo.

Počas víkendového testovania v Bratislave sme zisťovali podiel britskej mutácie vírusu na pozitívne testovaných. Na...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Thursday, February 4, 2021

Aj keď ide o malú vzorku, podľa Valla zodpovedá diverzite spoločnosti. „Testovaní boli z viacerých odberových miest v rôznych mestských častiach a tiež aj rozdielneho veku,“ objasňuje, prečo nejde o náhodné číslo, ale o podiel britskej mutácie, ktorý by mal slúžiť ako varovanie.

Vallo sa zamýšľal, že vysoká miera infikovaných britskou mutáciou by mohla stále znamenať, že tento variant sa už prejavil takmer naplno. „Znamená to ale tiež, že pokiaľ z bezpečnosti a obozretnosti poľavíme, prítomnosť tejto mutácie môže vyvolať prudký nárast infikovaných, keďže sa šíri rýchlejšie ako podoba vírusu z minulého roku,“ doplnil.

Odporúčané
Vakcíny sa vyhadzovali do koša po celom Slovensku, nielen 700 kusov v Trnave, hovorí výrobca striekačiek zo Starej Turej Vakcíny sa vyhadzovali do koša po celom Slovensku, nielen 700 kusov v Trnave, hovorí výrobca striekačiek zo Starej Turej 4. februára 2021, 11:20

Z výsledkov testovania v Bratislave chce mesto ponúknuť dáta odborníkom aj vláde, aby na základe nich mohla vyvodiť závery, do akej miery sa britská mutácia šíri a bude šíriť. Diskusia v tomto kontexte môže prebehnúť aj o tom, ako taká výrazná prítomnosť mutácie ovplyvní plánované otváranie škôl či plošné testovanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia