Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
4. februára 2021, 11:20
Čas čítania 1:05
Adam Novosad

Vakcíny sa vyhadzovali do koša po celom Slovensku, nielen 700 kusov v Trnave, hovorí výrobca striekačiek zo Starej Turej

NEWS OČKOVANIE SLOVENSKO VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Nedostatočné kapacity špeciálnych striekačiek s malým mŕtvym objemom zrejme stáli Slovensko tisícky dávok vakcíny.

Nemocnica v Trnave nedávno priznala, že musela vyhodiť okolo 700 dávok vakcíny, pretože nemala k dispozícii špeciálne striekačky s minimálnym mŕtvym objemom. Aj keď Európska lieková agentúra od 8. januára oficiálne povolila použitie šiestich namiesto piatich dávok z ampuliek vakcíny od Pfizeru, na Slovensku potrebné striekačky neboli na skladoch, a tak sa očkovalo bežnými.

Teraz na povrch vyplávala informácia, že nemocnica v Trnave s najväčšou pravdepodobnosťou nebola jediná, kde sa vakcíny vyhadzovali. V rozhovore pre Denník N to uviedol Teodor Lysák ako generálny riaditeľ spoločnosti Chirana T.Injecta zo Starej Turej, ktorý je jediným slovenským výrobcom striekačiek a ihiel, rovnako ako aj významným hráčom v tejto oblasti na európskom trhu.

Odporúčané
Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) Treba raňajkovať? Musíš mäso umyť pred varením? A môžeš zjesť jogurt po záruke? Odpovedá odborníčka na výživu (Rozhovor) 3. februára 2021, 14:30

Lysák uviedol, že keď dorazili prvé vakcíny, tak nemocnice nemali k dispozícii špeciálne striekačky, a tak radšej začali očkovať pomôckami, ktoré mali na skladoch. „V rýchlosti sa neriešilo, že bežnou striekačkou sa nedá vytiahnuť šiesta dávka. Výsledok bol, že namiesto skoršieho nákupu kvalitných striekačiek, z ktorých každá stojí pár centov, sa vyhadzovali vakcíny,“ objasňuje Lysák.

Možno ste zachytili informáciu, že v nemocnici v Trnave vyhodili 700 dávok vakcíny Pfizer/BioNTech len preto, že nemali...

Posted by Jakub Tillinger on Wednesday, February 3, 2021

O iných prípadoch vyhadzovania vakcín v nemocniciach sa síce v médiách zatiaľ nehovorilo, ale podľa Lysáka množstvo z nemocníc nemalo inú možnosť. „Deje sa to v mnohých našich nemocniciach. Celé to môže spresniť iba prípadná analýza ministerstva zdravotníctva. Treba sa pozrieť na to, koľko ampuliek sme minuli a koľko bolo naozaj zaočkovaných pacientov,“ doplnil v rozhovore.

Z odpovedí v rozhovore vyplynulo aj to, že spoločnosť Chirana T.Injecta ešte ani neuzavrela definitívnu objednávku so slovenskou vládou. O objemoch objednávky sa podľa Lysáka stále rokuje, pričom Slovensko bude potrebovať okolo 400-tisíc striekačiek a ihiel mesačne, lenže podnik nedokáže štát predzásobiť na dlhé mesiace dopredu, pretože má záväzky voči iným krajinám, kde tiež potrebujú obyvateľov očkovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia