Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2021 o 12:37
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš

Čína vyvracia hoax o tom, že ľudia po análnom testovaní na koronavírus chodia ako tučniaky

NEWS
Uložiť Uložené

Nedávno sa objavila informácia o úspešnom vývoji špeciálnych testov na koronavírus, ktoré sa robia výterom z chúlostivých partií. Podľa predbežných testov majú byť presnejšie ako PCR testy.

V Číne sa šíri upravené video, ktoré nepravdivo tvrí, že ľudia, ktorí absolvovali análny test na koronavírus, chodia ako tučniaky. Informuje o tom portál DailyMail, ktorý upozorňuje, že virálny záznam už videli milióny ľudí, postupne ho však sťahujú z obehu. 

Dezinformáciu už vyvracajú aj oficiálne zdravotnícke úrady, ktoré upozorňujú, že ide o neautentické video. Taktiež upozornili, že aj keď už niektoré čínske nemocnice tieto testy používajú, nikdy ich zatiaľ nevyužili na hromadné testovanie v komunitách. Úrady tiež upozornili, že ide o bezpečný test, zaberie len pár sekúnd a ani krátko po vykonaní nespôsobuje bolesť ani iné nepríjemné pocity.

Správy v tomto duchu už zverejňujú podľa DailyMail aj čínske propagandistické stanice. Podľa niektorých odborníkov majú tieto nové testy vyššiu presnosť ako PCR testy, resp. výtery z nosohltana. Nie všetci však súhlasia. 

Odporúčané
Moderátorka sa spýtala Pellegriniho, či by privítal alebo odmietol plošné testovanie análnymi výtermi, keď žartoval o Matovičovi Moderátorka sa spýtala Pellegriniho, či by privítal alebo odmietol plošné testovanie análnymi výtermi, keď žartoval o Matovičovi 29. januára 2021 o 9:42

Premiér Igor Matovič potvrdil, že o podobné testy malo záujem aj Slovensko. Igor Matovič tvrdí, že telefonoval s výrobcom v Indii. „Dokáže vírus v stolici identifikovať o dva dni skôr ako PCR test,“ povedal premiér s tým, že takéto testovanie však môže vykazovať aj pozitívne výsledky v prípade vyliečených pacientov. 

Na tento typ testov reagoval pre TV Joj minulý týždeň aj Peter Pellegrini. Moderátorka sa ho opýtala, či by takýto typ testov privítal alebo odmietol. Pellegrini sa zasmial so slovami: „Ja som už naozaj povedal, nech nás toto hádam obíde. Pri tej pasii nášho pána premiéra minúť všetky testy, ktoré má, keby mal aj tieto k dispozícii, tak ešte aj k takému plošnému nás donúti.“

Domov
Zdieľať
Diskusia