Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. januára 2021, 13:55
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Funguje lockdown? Situácia sa pomaly zlepšuje, ale nesmieme poľaviť a o 6 týždňov môžeme byť z najhoršieho vonku, hovorí matematik

NEWS LOCKDOWN
Uložiť Uložené

Zavedenie tvrdého lockdownu pomaly prináša prvé úspechy, ale netreba sa predčasne tešiť. Ak preočkujeme najrizikovejšie skupiny obyvateľstva, tak do 6 týždňov môžeme mať najhoršie za sebou.

Tvrdý lockdown začal na Slovensku pomaly fungovať. Zhodnotil to tak matematik Richard Kollár vo svojom najnovšom príspevku, kde konštatuje, že vrchol nákazy väčšinou prichádza po 10 dňoch od zavedenia adekvátne prísnych opatrení. „Je to tak aj u nás, čo je skvelé,“ hovorí s tým, že síce trochu meškáme za susedmi ako Rakúsko, Poľsko aj Maďarsko, ale Česi nás nepredbehli.

Kollár varuje, aby vláda vďaka účinnosti lockdownu nezačali opatrenia zľahčovať. „Ak skoro uvoľníme opatrenia, teda skôr ako klesneme dostatočne nízko, aby mohli fungovať iné nástroje, tak pôjdeme opäť hore a bude to zase ťažké zastavovať,“ vysvetľuje v statuse. V terajšom tvrdom lockdowne podľa neho musíme vydržať ešte niekoľko nasledujúcich týždňov. 

 

Funguje lockdown? Už to asi nejde ďalej utajovať, keďže grafy si môže pozrieť každý sám. Väčšinou prichádza vrchol...

Posted by Richard Kollar on Thursday, January 14, 2021

Podporuje intenzívne testovanie v ohniskách, ktoré sa na Slovensku vytvorili. Na základe antigénových testov môžeme najrýchlejšie pozorovať, či sa situácia zlepšuje. Kollár odhaduje, že nemocniciam by sa mohlo uľaviť už o približne týždeň. „Táto vlna bude ešte chvíľu trvať, ale už vidíme jej vrch,“ vysvetľuje.

Zrejme sa podľa neho nenaplnili hrozby rapídneho nárastu infekcií po oslavách Silvestra. „Je možné a pravdepodobné, že ľudia zobrali epidemiologickú situáciu vážne a vypočuli vo veľkej miere odporúčania, ktoré dostávali z médií,“ teší sa Kollár.

Odporúčané
Vicepremiér Holý ponúka, že Slovákom vybaví rovnaké výnimky, aké používal on, keď cestoval za rodinou do Veľkej Británie Vicepremiér Holý ponúka, že Slovákom vybaví rovnaké výnimky, aké používal on, keď cestoval za rodinou do Veľkej Británie 14. januára 2021, 11:27

Momentálne preto nesmieme poľaviť. „A ak sa nám podarí zaočkovať najrizikovejšie skupiny čo najskôr (je to reálne počas najbližších 5-6 týždňov), tak budeme mať to najhoršie za sebou, ak nové mutácie, ako tá nová z Brazílie, neprinesú horšiu skazu,“ dopĺňa s tým, že zatiaľ sme situáciu dočasne zvládli, ale musíme v nastolenom tempe pokračovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia