Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. februára 2021, 14:30
Čas čítania 5:27
Jakub Paulík

Práca lovca lebiek: Najhľadanejší zločinci poznajú fungovanie polície a vedia, ako sa ukryť, povedal nám cieľový pátrač

Práca lovca lebiek: Najhľadanejší zločinci poznajú fungovanie polície a vedia, ako sa ukryť, povedal nám cieľový pátrač
Zdroj: TASR - KR PZ Banská Bystrica
ZAUJÍMAVOSTI LOVCI LEBIEK PRÁCA POLICAJTA
Uložiť Uložené

Cieľoví pátrači na Slovensku idú po krku najväčších kriminálnikov.

Mafiánsky boss Róbert Lališ či albánsky narkobarón Baki Sadiki. Títo dvaja neslávne známi zločinci patria medzi výrazné úlovky slovenských cieľových pátračov prezývaných ako „lovci lebiek“. Tí sa primárne zameriavajú na najhľadanejších páchateľov odsúdených za závažné trestné činy, ktorí sa odmietajú vydať do rúk spravodlivosti.

Cieľoví pátrači pri hľadaní zločincov spolupracujú aj s Europolom či Interpolom. Dolapenie profesionálneho kriminálnika môže pritom trvať roky. Skúsení zločinci si vedia vybaviť falošné doklady, držať sa pod radarom polície a v niektorých prípadoch si nechajú dokonca plasticky upraviť výzor.

Odporúčané
Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy 1. februára 2021, 15:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Akých známych zločincov dostali lovci lebiek
  • Čo musí spĺňať cieľový pátrač
  • Odkiaľ pochádza prezývka lovci lebiek a či ju pátrači používajú aj medzi sebou
  • Po akom druhu zločincov pátrajú
  • Prečo sa musí pátrač vedieť vcítiť do hľadanej osoby

Náš najväčší úlovok je mafiánsky boss Kýbel, tvrdí jeden z dlhoročných „lovcov lebiek“

Koncom januára 2021 sa slovenskej polícii podarilo v Poprade chytiť podnikateľa Hyneka Korbela, ktorý bol jedným z najhľadanejších Čechov. Podľa Aha - online má ísť o údajného podvodníka, ktorý dlhuje bankám 1,2 miliardy českých korún.  Korbel je jedným z posledných významných úspechov cieľových pátračov – takzvaných „lovcov lebiek“.

Ako nám objasnil jeden zo stálych členov ich oddelenia, pracovná náplň cieľových pátračov spočíva „vo vykonávaní úkonov, získavaní informácií a ich vyhodnocovaní  za účelom vypátrania osôb“. Pri výbere osôb, po ktorých pátrajú, zvažujú predovšetkým závažnosť ich skutkov, povedal pre Refresher podplukovník Miroslav V., cieľový pátrač z Úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ).

Odporúčané
Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom 24. mája 2023, 18:00

Na našom webe sme zverejnili viacero článkov s príslušníkmi polície, ktorí si mohli dovoliť prezentovať sa na verejnosti. Práca cieľového pátrača si však vyžaduje, aby si podplukovník zachoval anonymitu. „Z dôvodu vlastnej ochrany, ako aj osôb, s ktorými prichádzame do styku, nemôžem verejnosti odhaliť svoju identitu. Taktiež z dôvodu  výkonu operatívnej činnosti v prostredí,“ objasnil.

Prezradil však, že sa pátraniu venuje od roku 2005 a konkrétne na odbore pátrania a cieľového pátrania pracuje od roku 2010. Pri svojej dlhoročnej práci sa zúčastnil na dolapení viacerých známych zločincov, ako napríklad Baki Sadiki, Viliam Mišenka či šéf organizovanej zločineckej skupiny sýkorovci Róbert Lališ.

Lovci lebiek majú na svojom konte skutočne výrazných kriminálnikov. Za najväčší úlovok ich oddelenia však podplukovník označil práve vyššie spomínaného mafiánskeho bossa Róberta Lališa alias Kýbla. Toho lovci lebiek vypátrali v Nemecku a slovenské súdy mu v roku 2018 vymerali doživotný trest.

Róbert Lališ.
Róbert Lališ. Zdroj: TASR/Branislav Račko

Najhľadanejší zločinci veľmi dobre poznajú prácu polície

Úrad kriminálnej polície sa rozvetvuje na viacero odborov. Jedným z nich je aj odbor pátrania a kriminalisticko-technických činností, ktorý zahŕňa oddelenie pátrania a cieľového pátrania, uvádza sa na webe Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Odporúčané
Policajné roboty s povolením zabíjať? Zvažuje to polícia San Francisca Policajné roboty s povolením zabíjať? Zvažuje to polícia San Francisca 24. novembra 2022, 17:21

Toto oddelenie vzniklo v roku 2004 ako reakcia na potrebu zadržania najhľadanejších zločincov, ktorí zväčša utiekli do zahraničia. Na oddelení pracujú muži i ženy, no presný počet členov nám podplukovník nemohol z „taktických dôvodov“ špecifikovať. Podľa našich zdrojov z policajného prostredia ale vieme, že cieľoví pátrači pôsobia v bratislavskej centrále a vo viacerých vysunutých pracoviskách takmer vo všetkých krajských mestách.

Príslušníci z tohto oddelenia sa nazývajú cieľoví pátrači, no verejnosť ich lepšie pozná pod prezývkou lovci lebiek. Pátrači sa jej však vyhýbajú. „Túto prezývku si vymysleli a používajú ju médiá, my tento výraz nepoužívame,“ objasnil nám podplukovník Miroslav. Lovci lebiek zväčša pátrajú po zločincoch odsúdených za veľmi závažné trestné činy, na ktorých je vydaný európsky či medzinárodný zatykač.

Medzi ciele lovcov lebiek patria tí najlepší z najlepších – prvotriedni zločinci. „V prípade, že sa niekto dostane do cieľového pátrania, môžeme hovoriť o osobe, ktorá pozná prácu polície a vie si vyhodnotiť akým spôsobom sa má ukrývať, aby nebola vypátraná,“ povedal.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93468 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké majú lovci lebiek skúsenosti s rodinami hľadaných osôb
  • Kedy sa cieľoví pátrači rozhodnú, že majú zasiahnuť
  • Aké praktiky využívajú zločinci na úteku
  • Je výhoda, ak sa hľadanou osobou stane niekto slávny?
  • Kedy sa zločinci sami od seba prihlásia na polícii
Späť
Zdieľať
Diskusia