Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2022, 17:21
Čas čítania 1:01
Peter Vnuk

Policajné roboty s povolením zabíjať? Zvažuje to polícia San Francisca

Policajné roboty s povolením zabíjať? Zvažuje to polícia San Francisca
Zdroj: qinetiq.com
TECH KRIMI PRÁCA POLICAJTA ROBOTIKA STRELNÉ ZBRANE USA ZBRAŇ
Uložiť Uložené

Policajné oddelenie v americkom San Franciscu predložilo návrh, podľa ktorého by mohli dostať roboty v nebezpečnej situácii schopnosť vziať človeku život.

Pochopiteľne, že ide o veľmi citlivú tému a v návrhu sa hovorí o špecifických podmienkach, pri ktorých by stroj mohol niekoho usmrtiť. Má ísť o situácie, pri ktorých by „riziko straty života civilnej osoby alebo policajného dôstojníka prevažovalo nad všetkými inými možnosťami“.

Miestna správa už návrh zvažuje a skúma. Pôvodne obsahoval formulku, ktorá hovorila o tom, že by „robot nikdy nemal byť použitý proti akejkoľvek osobe“. Mestskému policajnému oddeleniu sa však toto znenie nepáčilo a predložilo ho na schválenie so spomínaným dodatkom, ktorý by pilotovaným robotom dal možnosť stať sa v prípade potreby „katom“, ak to bude v záujme zachovania iného života. Samotné rozhodnutie o tom, či má stroj stlačiť spúšť, zrejme nemá byť na umelej inteligencii. „Sudcom“ bude ľudský operátor robota, čo však technicky nič nemení na fakte, že by zabíjal robot.

Policajné oddelenie San Francisca má aktuálne 17 diaľkovo riadených robotov, z toho 12 funkčných. Väčšina z nich sa používa na zneškodňovanie výbušnín a manipuláciu s nebezpečnými materiálmi. Tie najnovšie modely Remotec však už majú voliteľnú výbavu v podobe zbraňového systému. Model F5A, ktorý už na oddelení majú, má nástroj, ktorý dokáže odpaľovať výbušniny na diaľku pomocou nábojov kalibru 12 určených do brokovnice a robot QinetiQ Talon je upraviteľný na rôzne typy zbraní, pričom armáda USA ho už takto používa.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Aj keď niekoľko výrobcov robotov vrátane Boston Dynamics nedávno podpísalo vyhlásenie, že nebudú svoje roboty vybavovať zbraňovými systémami, zdá sa, že to ničomu nepomôže. Ich využitie na policajné a vojenské účely už dávno prebieha a vždy sa nájde výrobca, ktorý s tým problém nemá.

Domov
Zdieľať
Diskusia