Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2021, 17:26
Čas čítania 1:15
Tímea Krauszová

V oceánoch za rok 2020 skončilo viac ako 1,5 miliardy rúšok. Rozkladať sa budú stovky rokov

NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Tisícky ton rúšok skončili v oceánoch, kde sa budú rozkladať na mikroplasty. Ohrozia morské živočíchy a ekosystém, môžu byť nebezpečné aj pre ľudí.

V roku 2020 sa odhadom vyrobilo 52 miliárd jednorazových rúšok, tvrdí OceansAsia, nezisková organizácia pre ochranu životného prostredia. Podľa ich najnovšej správy sa pritom do oceánov mohlo dostať približne 1,5 miliardy rúšok. Rozkladať v oceánoch sa pritom budú aj stovky rokov a majú negatívny vplyv na morské živočíchy a ekosystémy.

Odporúčané
10 najlepších seriálov roka 2020 10 najlepších seriálov roka 2020 2. januára 2021, 9:39

450 rokov rozkladu

Jedno rúško sa v oceáne môže rozkladať až 450 rokov, informuje organizácia Wastefree Oceans. Počas tohto obdobia sa postupne premenia na mikroplasty, ktoré znečisťujú životné prostredie ešte viac. Ohrozujú životy rýb aj morských vtákov či iných živočíchov, narušujú prirodzené ekosystémy a dostať sa môžu aj na tvoj tanier, ak jedávaš morské ryby.

V minulom roku celkovo stúpla spotreba plastov. Nemôžu za to len rúška či rukavice, ktorými sme sa chránili pred koronavírusom, ale aj zvýšený dopyt po donáškach jedla. „Jednorazové rúška sa vyrábajú z rôznych tzv. melt-blown plastov, ktoré sa pre ich zloženie a riziko kontaminácie a infekcie recyklujú ťažko,“ vysvetľujú ochranári. Meltdown technikou sa vyrábajú mikrovlákna a nanovlákna. Nevhodné triedenie a zaobchádzanie s odpadom má za dôsledok, že končia v riekach a napokon v oceánoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia