Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. decembra 2020, 13:41
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

Daniel Lipšic kandiduje na špeciálneho prokurátora

NEWS DANIEL LIPŠIC
Uložiť Uložené

Advokát Daniel Lipšic chce vystriedať väzobne stíhaného Dušana Kováčika, ktorý sa mal spreneveriť svojej funkcii.

Advokát a bývalý minister Daniel Lipšic bude kandidovať na pozíciu špeciálneho prokurátora, ktorú doteraz zastával už väzobne stíhaný Dušan Kováčik. Vyplýva to z nahrávky rokovania Akademického senátu, ktorú získal Denník N

Potvrdila to nahrávka, ale už aj Lipšic

Lipšica navrhne na funkciu Právnická fakulta Univerzity Komenského. Podľa zistení denníka chceli pôvodne oznámiť kandidatúru v piatok – tento deň už novinárom Lipšic viackrát zopakoval ako deadline, kedy sa k svojmu záujmu o dôležitú pozíciu vyjadrí. 

Dôvodom kandidatúry Daniela Lipšica je podľa nahrávky práve to, že bol pred viac ako 15 rokmi pri vzniku špeciálnej prokuratúry. 

„Považujem ju za kľúčovú inštitúciu pre boj proti korupcii, organizovanému zločinu, akejkoľvek mafii. Zvlášť v tejto dobe môže zohrávať mimoriadne dôležitú úlohu pri prinavrátení dôvery ľudí v právny štát, v to, že platí rovnosť pred zákonom, že ktokoľvek, pokiaľ poruší zákon, nech je akokoľvek vplyvný alebo bohatý, bude niesť trestnú zodpovednosť,“ hovorí Lipšic na nahrávke, ktorú má Denník N k dispozícii. 

Lipšic vs. opozícia

Daniel Lipšic je bývalý minister, ktorého podľa opozičných strán práve politická minulosť diskvalifikuje z tejto pozície. O Lipšicovi sa hovorilo aj ako kandidátovi na generálneho prokurátora, tohto výberového konania sa však nezúčastnil aj kvôli indíciám od prezidentky, ktorá naznačovala, že by Lipšica do funkcie nemusela vymenovať. Špeciálneho prokurátora do funkcie volí Národná rada bez potreby vymenovania hlavou štátu. 

Advokát Daniel Lipšic zastupuje viacero exponovaných osôb a spoločností, čo je najmä podľa opozície problémom. 

Daniel Lipšic je zároveň stále v podmienke, pretože mal pred niekoľkými rokmi dopravnú nehodu, pri ktorej zomrel chodec. 

Odporúčané
Lipšic sa postavil Ficovi: Chápem, že mnohí vplyvní a bohatí ľudia môžu byť v dnešnej dobe nervózni Lipšic sa postavil Ficovi: Chápem, že mnohí vplyvní a bohatí ľudia môžu byť v dnešnej dobe nervózni 6. decembra 2020, 11:15

Špeciálna prokuratúra za Kováčika

Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorého šéfom je špeciálny prokurátor, má na starosti boj proti korupcii alebo praniu špinavých peňazí. Tento úrad dozoruje všetky podozrenia smerujúce voči verejným činiteľom. Funkčné obdobie špeciálneho prokurátora je 7 rokov, no kandidovať môže opakovane. 

To je aj prípad Dušana Kováčika, ktorý stál na čele Úradu špeciálnej prokuratúry od jej vzniku. O prokurátorovi, ktorému prischla prezývka „pán 62:0“, sa v Threeme rozprávali aj obvinení Marian Kočner s Norbertom Bödörom. Údajne sa ho podnikateľ a oligarcha snažili presvedčiť, aby im pomohol zabezpečiť beztrestnosť. Potvrdzuje to aj uznesenie o vznesení obvinenia, podľa ktorého bol Kováčik súčasťou údajnej organizovanej zločineckej skupiny N. Bödöra. 

Domov
Zdieľať
Diskusia