Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2020, 9:30
Čas čítania 7:54
Marián Mauik Biel

Ubíja ťa homeoffice? 6 rád, ako môže byť práca počas lockdownu oveľa príjemnejšia

Ubíja ťa homeoffice? 6 rád, ako môže byť práca počas lockdownu oveľa príjemnejšia
Zdroj: Logitech
TECH SAMSUNG XIAOMI
Uložiť Uložené

Vybrali sme najčastejšie chyby, ktoré pri práci za počítačom robíš a ako sa dajú napraviť.

Tento rok bol prelomový. Pandémia so sebou nepriniesla len vírusové ochorenie, záťaž na nemocnice či nosenie rúšok. Pre rôzne opatrenia sa zmenili prakticky všetky oblasti nášho života. A medzi nimi pribudlo aj neporovnateľne viac práce z domu. Je možné, že na homeoffice si niektorí zvykli natoľko, že na ňom ostanú aj po pandémii. Pozreli sme sa na to, ako sa dá takto pracovať efektívnejšie a ako si výrazne zlepšiť ergonómiu za počítačom.

Odporúčané
Aký tablet pre rodičov, aby mohli chodiť na Facebook bez okuliarov Aký tablet pre rodičov, aby mohli chodiť na Facebook bez okuliarov 5. decembra 2020, 14:30

Medicínsky pohľad na správne sedenie za počítačom je obohratá téma stará približne 30 rokov. Už hádam každý vie, že by mal sedieť vzpriamene, lakeť zovierať pravý uhol a monitor by mal byť na úrovni očí. To je pravdivá teória, ale v praxi to môže byť trochu iné. Čo ak máš dva monitory? Alebo aké gadgety vedia urobiť niekoľkohodinové herné záťahy aspoň trochu zdravšími?

Úplný extrém ergonomickej práce na počítači, stanice od firmy Zero Gravity
Úplný extrém ergonomickej práce na počítači, stanice od firmy Zero Gravity Zdroj: Zero Gravity

Ergonómia nie je nejaká mestská legenda. Ak sa cítiš lepšie, dokážeš toho spraviť viac a bez dôsledkov. Alebo po práci môžeš mať lepšie skóre v PUBG.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako si zvoliť správne osvetlenie v pracovni
  • Či pri práci s počítačom sedieť alebo radšej stáť
  • Prečo dávať pozor na modré svetlo
  • Na ergonomické klávesnice a myši netreba zabúdať

Bez kyslíku sa trochu horšie pracuje

Najprv sa na to pozrieme zoširoka. Miestnosť kde tráviš pri homeoffice najviac času si uprav tak, aby si mal správny pomer dvoch faktorov – vzduchu a svetla.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

V zime to s vetraním môže byť komplikovanejšie. Ideálne ak máš v miestnosti vhodnú klimatizáciu. Tie najnovšie vedia toho viac ako len fúkať studený vzduch. Skúsenosť máme napríklad so Samsung Windfree sériou. Vie chladný vzduch „vylievať“ a nie fúkať, senzor pohybu mení smer prúdenia vzduchu, môže izbu aj zohrievať a súčasťou je čistička vzduchu s hepafiltrom.

Pomôcť vie aj samotná čistička vzduchu. Na výber sú ich stovky, dobré meno majú napríklad čističky Xiaomi Mi Air Purifier s prepojením na mobilnú aplikáciu. Alebo trochu drahšie, ale výkonnejšie a tichšie modely od švajčiarskej firmy Stadler Form.

Stadler Form Roger
Stadler Form Roger Zdroj: Stadler Form

Môže to znieť banálne, ale náš mozog potrebuje byť dostatočne chladený a zásobený kyslíkom. A bez dochádzania do práce sme tento rok podľa viacerých analýz až 90 percent času v interiéri. Je to subjektívne, ale s čistejším a čerstvým vzduchom sa vieme lepšie koncentrovať.

Buď svetlo. Ale to správne

So svetlom je to jednoduché cez deň. Treba si totiž dávať pozor na batériu, ak pracuješ na notebooku. Viac okolitého svetla znamená, že musíš mať zvýšený jas displeja a ten je najväčším žrútom energie.

Dbaj na rozptyl svetla v noci, alebo v zatemnenej miestnosti. Najhoršie to je vtedy, ak je monitor jediným zdrojom svetla. Nebodaj ešte nejaký starý monitor.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Veľmi jednoduchým a aj efektným trikom je dokúpiť si rôzne LED pásiky a prilepiť na zadnú stranu monitora. Na trhu ich je tiež veľa, aj s funkciami zmeny intenzity a farby. Nie iba od menej známych firiem ako Govee. Do tohto segmentu sa pustili aj výrobcovia počítačových komponentov.

Za pozornosť napríklad stojí Corsair a ich rôzne osvetlenia z radu iCUE. Ich výhodou je, že majú aj samostatné napájanie a môžu tak fungovať aj ako bežná lampa. Ale tiež v tom, že cez USB modul sa vedia ovládať cez ich počítačovú aplikáciu. A nastaviť si potom môžeš efekty, farby, intenzitu a podobne.

Corsair iCUE LT100
Corsair iCUE LT100 Zdroj: Corsair

Stačiť ti však bude aj nejaká iná LED lampa v okolí monitora. Ideálne nie smerová, ale rozptylová. Corsair robí aj takéto stojany radu LT, ale ich cena už je vyše 100 eur. 

Nejde však len o únavu očí kvôli jednému centrálnemu zdroju svetla. Ide o zníženie množstva modrého svetla. 

Viditeľné elektromagnetické spektrum sa skladá z červeného, žltého až zeleného svetla z vlnovou dĺžkou 500 až 700 nm a prechádza do modrého až fialového s vlnovou dĺžkou 380 až 500 nm. Nasledujú pre oko neviditeľné ultrafialové (UV) žiarenie. Menšia vlnová dĺžka znamená väčšiu energiu tohto žiarenia.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Ľudské oko má schopnosť blokovať UV, ale vlnovú dĺžku modrého svetla už menej. Podľa viacerých štúdií dlhé vystavovanie tomuto svetlu môže poškodiť svetlocitlivé bunky v oku, píše NY Times.

Jednou z možností je ostať pri tom aj štýlový. Len nedávno Ray-Ban predstavil rad okuliarov Everglasses s priehľadným sklom a aj so sklami Evolve, ktoré sa na slnku automaticky zatmavia. Oboje vo viacerých dizajnoch a aj v edícii s filtrom modrého svetla.

Ray-Ban Everglasses
Ray-Ban Everglasses Zdroj: Ray-Ban

Dostupné sú aj hráčske okuliare s filtrom modrého svetla od značiek ako Gunnar alebo Arozzi. Väčšinou majú žlté sklá a na bežné nosenie môžu niekomu prísť extravagantné.

Prieskumy ukázali, že filtre modrého svetla vedia veľmi výrazne zvýšiť kontrast, ktoré oko vníma.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92339 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si vyberať sedenie ku počítaču
  • Či ma význam pri práci nesedieť, ale stáť
  • S ktorými ergonomickými klávesnicami máme najlepšie skúsenosti
Domov
Zdieľať
Diskusia