Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2020, 14:30
Čas čítania 6:29
Marián Mauik Biel

Aký tablet pre rodičov, aby mohli chodiť na Facebook bez okuliarov

TECH APPLE SAMSUNG
Uložiť Uložené

Pod stromček sa môže hodiť táto zlatá stredná cesta medzi mobilom a laptopom. Ale ktorý je pre koho najvhodnejší?

Preč sú doby, keď sa človek narodený pred rokom 1970 považoval za technologického analfabeta. Vidieť seniora so smartfónom a hlavne na Facebooku je každodenná realita. Ak pre takého chystáš pod stromček tablet, možno budeš mať po tomto texte lepší prehľad čo a pre koho je vhodné.

Odporúčané
iPhone 12 Pro Max: Pre tých, ktorí chcú mať istotu (recenzia) iPhone 12 Pro Max: Pre tých, ktorí chcú mať istotu (recenzia) 23. novembra 2020, 9:30

Ozvalo sa pár našich známych s tým, že ich rodičia majú smartfón, no počítač nepotrebujú. Avšak, pre väčšie pohodlie čítania správ a chodenia na sociálne siete uvažujú nad tabletom. Ale aký vybrať? A so slotom so SIM kartou alebo bez? Musí to byť iPad? Na tieto a ostatné otázky sa budeme snažiť odpovedať.

V tomto článku si prečítaš:
  • 1. Ktoré tablety do 150 eur stoja za pozornosť
  • 2. Či sa oplatí investovať do tabletu s podporou SIM kariet
  • 3. Aký iPad sa momentálne najviac oplatí pre rodičov

Pre mnohých bude rozhodujúcim parametrom rozpočet. Ak je situácia taká, že v žiadnom prípade nechceš alebo nemôžeš investovať viac ako 200 eur, tak výber sa hneď výrazne zúži. Čo znamená jednoduchšie vyberanie, ale na druhú stranu v tejto cenovej relácii nenájdeš žiadne zázraky.

Ak je rozpočet bohatší, ostáva ešte odpovedať na otázky či Android alebo iOS. Alebo, čo môže mnohých prekvapiť, do úvahy pripadá aj Windows. V texte sa bavíme o cenách tabletov v obchodoch, ale často sa dajú nájsť veľmi slušné ponuky aj na bazároch. Dokonca aj nerozbalené modely, ktoré sú nechcený dar alebo dotované zariadenie k paušálu. Ak je tablet ešte v záruke, je neporovnateľne nižšie riziko kupovať ho pokojne aj z bazáru.

Celá rodina iPadov
Celá rodina iPadov Zdroj: Apple
 

Ako vyberať

Stále záleží na konkrétnom používateľovi. Pre niekoho bude dôležitejšia nízka hmotnosť, iný chce veľký a dobre čitateľný displej. Z technických parametrov by sme radili v žiadnom prípade nejsť pod 2 GB operačnej pamäte. Hlavne pre pohodlnejšie prezeranie internetových stránok a prepínanie medzi aplikáciami.

Tiež odporúčame začínať od 8-palcových obrazoviek. 7-palcové tablety sú už takmer rovnako veľké ako niektoré smartfóny. Nehovoriac ak majú rodičia okuliare a hľadajú niečo s „väčšími písmenkami“. S tým súvisí aj jemnosť displeja. Pri 8-palcových je minimum HD, teda 1 280 x 800 bodov a viac. Pri 10-palcových full HD, teda 1 920 x 1 080. Čím viac, tým lepšie.

Výdrž batérie je už pri takmer všetkých aspoň 8 až 10 hodín, takže to by nemal byť problém. Malou výhodou je USB-C konektor, lebo ide o univerzálny formát na všetky možné káble a nabíjačky pre najbližšie roky.

Galaxy Tab S7
Galaxy Tab S7 Zdroj: Samsung
 

Modely s vlastným GSM modulom, teda slotom pre SIM kartu na pripojenie k mobilnému internetu sú pre drvivú väčšinu používateľov nepodstatné. Lepšie povedané vyhni sa im, lebo zbytočne predražujú tablet. Veď celú dobu sa tablet používa doma, kde má Wi-Fi signál takmer každý. A ak nie, stačia dve kliknutia a vytvoríš si Hot-spot pripojenie z mobilu. Samozrejme, ak nemáš smartfón a ani doma nie je Wi-Fi sieť, tablet so slotom pre SIM kartu je priam nutnosť.

Ak brzdí rozpočet

Mnohí môžu mať takúto filozofiu: „Ide o prvý tablet pre danú osobu, na začiatok stačí niečo lacné.“ Nie vždy to platí. Pri tých najlacnejších modeloch dostaneš nízke rozlíšenie, takže čítanie textu alebo pozeranie videí nebude až také pohodlné. Alebo pomalšie reakcie či slabšiu batériu, pochybnú konštrukciu a podobne. Pritom o pár desiatok eur viac už znamená rádovo lepší model.  

Zároveň nie vždy platí, že čím drahší tablet, tým automaticky lepší. Ktoré základné modely s cenou do 150 eur stoja za pozornosť?

Najprv trochu nevšedné kúsky, konkrétne od Amazonu. Tento predajný gigant už roky vyvíja aj vlastné zariadenia. Či už čítačky kníh Kindle alebo smart reproduktory Echo a veľa ďalšieho, vrátane tabletov Fire HD. A ponúka ich za veľmi lákavé ceny, hlavne verzie s reklamou. Za občasné vyskočenie reklamného okna vie ísť s cenou riadne dole.  V tieto dni okolo Black Friday sú ceny tabletov Amazon Fire HD ešte výhodnejšie.

Amazon Fire HD 10 a 8 Plus
Amazon Fire HD 10 a 8 Plus Zdroj: Amazon

Napríklad najvybavenejší Fire HD 10 s 10-palcovým full HD displejom, 2 GB operačnej pamäte a 32 GB interného úložiska (dá sa rozšíriť o pamäťovú kartu) stojí len necelých 87 eur. Ide však o verziu s reklamou. Bez nej stojí 103 eur. Ponúka do 12 hodín výdrže batérie nabíjanej cez USB-C. Nevýhodou je hmotnosť presne pol kilogramu a len VGA rozlíšenie prednej kamery. Pozor si treba dať aj na to, že tablet síce funguje na Androide, ale aplikácie do neho dostaneš len cez Amazon App Store. Nájdeš tam všetko podstatné. Ale časom môžeš naraziť na nejakú chýbajúcu slovenskú aplikáciu a podobne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91748 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké sú lacnejšie verzie tabletov od Amazonu
  • Čo má v ponuke čínsky technologický gigant Huawei
  • Čo dostaneš keď si za tablet ochotný dať 190 až 280 €
  • Či si máš radšej vybrať Apple iPad alebo Apple iPad mini
  • Aké nájdeš tablety so systémom Windows
Domov
Zdieľať
Diskusia