Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2020, 18:16
Čas čítania 0:54
Adam Novosad

Pod Tatrami sa začal odstrel 50-tich vlkov. Ochranári povolenie kritizujú, vlani takto prišli vlčie mláďatá o rodinu

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Pod Tatrami padlo za obeť kvóte na odstrel vlkov prvé zviera, ktorého fotka vyvolala na sociálnych sieťach vášne.

Povolenie na odstrel 50 vlkov si vyžiadalo svoju prvú obeť. Takto znejú sklamané reakcie ochranárov, ktorých znechutil prvý zastrelený vlk v katastrálnom území obce Mengusovce.

Ministerstvo pôdohospodárstva koncom októbra povolilo odstrel 50 vlkov napriek tomu, že väčšina ochranárov, ministerstvo životného prostredia aj Lesy SR požadovali nulovú kvótu a snažili sa populáciu vlka chrániť.

Minister životného prostredia Ján Budaj označuje povolenie na odstrel za úmyselnú snahu oslabovať populáciu vlka dravého. „Populácia tejto dravej šelmy pomáha znižovať riziko šírenia klasického moru ošípaných, ako aj afrického moru ošípaných,“ vyhlásil minister. Vlk rovnako pomáha znižovať stavy diviakov, ale napriek týmto argumentom zostal poľovným zvieraťom.

Prvá zbytočná obeť vlka pod Tatrami Ulovením prvého jedinca v podhorí TANAPu, v k.ú. Mengusovce, sa začal opäť jeden z nezmyselných zásahov do populácie vlka dravého na Slovensku...

Posted by Správa TANAP on Saturday, November 7, 2020

V rámci kvóty 50 vlkov na odstrel padlo prvé zviera za obeť pod Tatrami v uplynulých dňoch, o čom na svojej facebookovej stránke informovala Správa TANAP. „Ulovením prvého jedinca v podhorí TANAPu, v k. ú. Mengusovce, sa začal opäť jeden z nezmyselných zásahov do populácie vlka dravého na Slovensku,“ napísali správcovia národného parku na sociálnej sieti.

Odporúčané
Bidenov víťazný prejav: Nastal čas liečiť Ameriku. Rozumiem voličom Trumpa, ale dajme si vzájomne šancu Bidenov víťazný prejav: Nastal čas liečiť Ameriku. Rozumiem voličom Trumpa, ale dajme si vzájomne šancu 8. novembra 2020, 8:32

Na odstrel upozornil aj europoslanec Martin Hojsík, ktorý zdôraznil, že minulý rok na takýto odstrel doplatila vlčia rodina v Chočských vrchoch. Z päťčlennej rodiny prežili odstrely len dve mláďatá, ktoré však bez rodičov pravdepodobne zimu neprežili. „Čaká nás teda ešte 49 obetí, pre niekoho však skôr trofejí,“ hneval sa poslanec na Facebooku.

Domov
Zdieľať
Diskusia