Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2020, 16:17
Čas čítania 0:49
Adam Novosad

Gastráče alebo peniaze? Od roku 2021 si budeš môcť vybrať, čo preferuješ ty sám, rozhodla vláda

NEWS FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Gastrolístky sú terčom kritiky dlhé roky, ale až terajšia vláda sa podujala zmeniť systém toho, ako fungujú.

Ak si zamestnanec a denne odpracuješ viac ako štyri hodiny, vznikne ti nárok na stravné lístky. Tento príspevok však už roky vláda či mimovládne organizácie kritizujú, zatiaľ čo firmy, ktoré gastrolístky vyrábajú, sa usmievajú vďaka vysokým ziskom, upozorňuje Denník E.

Vláda Igora Matoviča však rozhodla, že od marca budúceho roku budeš mať možnosť vybrať si, či preferuješ gastrolístky ako doteraz, alebo ti bude zamestnávateľ vyplácať finančný príspevok v hotovosti či na účet. V tomto prípade ti na výplatnej páske pribudne kolónka stravné, ale príspevok ti zamestnávateľ vyplatí v rámci výplaty ako jednu platbu.

Gastráče alebo peniaze? Od roku 2021 si budeš môcť vybrať, čo preferuješ ty sám, rozhodla vláda
Zdroj: TASR

Ministerstvo práce odhaduje, že nárok na výber medzi gastrolístkami a finančným príspevkom vznikne okolo 50 až 60 percentám zamestnancov. Nič sa však nezmení pre pracovníkov, ktorí majú vo firme k dispozícii vlastnú jedáleň, alebo im zamestnávateľ zabezpečuje jedlo od dodávateľa.

Aj keď si na základe návrhu schváleného vládou budeš môcť vybrať medzi hotovosťou, peniazmi na účet, gastrolístkami a gastrokartou, pravdepodobne sa znenie zákona bude v parlamente meniť. Práve zákonodarcovia budú musieť návrh schváliť, aby mohol zákon začať platiť od marca 2021.

Odporúčané
Ak pôjdeš do červeného okresu, napríklad z Bratislavy do Dunajskej Stredy, musíš sa znova testovať, vyhlásil Matovič Ak pôjdeš do červeného okresu, napríklad z Bratislavy do Dunajskej Stredy, musíš sa znova testovať, vyhlásil Matovič 4. novembra 2020, 13:18

Zamestnávateľom sa nepozdáva, že si budú môcť pracovníci vyberať individuálne, vraj by sa mali koordinovať v odboroch, a rovnako by najradšej papierové gastrolístky zrušili a pokračovali len s elektronickou formou. Vydavateľom gastrolístkov by chceli znížiť aj provízie na 2 percentá pri predaji aj spätnom výkupe lístkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia