Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2020, 9:23
Čas čítania 3:53
Viktor Kniš

Čo robiť, keď negatívny certifikát stratíš alebo zničíš? Regionálne úrady to nevedia, odpovedá ministerstvo obrany

Čo robiť, keď negatívny certifikát stratíš alebo zničíš? Regionálne úrady to nevedia, odpovedá ministerstvo obrany
Zdroj: TASR – František Iván
NEWS
Uložiť Uložené

Zisťovali sme, ako vyriešiť situáciu v prípade, že z objektívnych dôvodov sa nebudeš schopný preukázať polícii certifikátom s negatívnym výsledkom.

Každý, kto sa počas uplynulého víkendu zúčastnil testovania a nemá pozitívny výsledok testu, by mal byť majiteľom modro-bieleho certifikátu, ktorý mu zabezpečuje voľný pohyb po Slovensku. Môže ho od občanov vyžadovať zamestnávateľ, ale aj niektoré siete obchodov či prevádzkovatelia budov. Rovnako certifikát zabezpečuje možnosť voľného pohybu po krajine. Pre ľudí, ktorí sa testovať neboli, totiž až do 9. novembra platí prísny zákaz vychádzania. 

Čo však v prípade, že si sa síce testovať bol, dostal si negatívny certifikát, no kvôli vlastnej alebo cudzej chybe si oň prišiel? Zisťovali sme, ako postupovať v prípade, že Slováci potvrdenia o negativite stratili, alebo zničili takým spôsobom, že na nich nie sú čitateľné osobné údaje. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sme sa postupne dozvedali, koho kontaktovať, aby sme sa dozvedeli odpoveď na otázku – čo v prípade, keď stratím alebo zničím certifikát
  • Aké máš možnosti v prípade, že nedisponuješ certifikátom, ktorý si cez víkend získal
  • Prečo môže byť absolvovať PCR testu problémovou alternatívou
  • Ako môže ľudí, ktorí modrý papierik stratia, zachrániť druhé kolo testovania 

Čo robiť, keď negatívny certifikát stratíš alebo zničíš? Úrady a ministerstvá sa nevedia dohodnúť, ako problém vyriešiť
Zdroj: TASR - František Iván

Od rána certifikáty náhodne na celom území Slovenska kontroluje polícia a upozorňuje, že v prípade neschopnosti preukázať sa negatívnym výsledkom môže udeliť pokutu vo výške 1659 eur. 

Alternatívou pre tento certifikát je negatívny výsledok z PCR testu z dní z 28. októbra až 1. novembra alebo potvrdenie od lekára, že sa občan nemohol z objektívnych dôvodov zúčastniť testovania. Každý občan musí pri sebe nosiť originál potvrdenia, fotografia v telefóne alebo kópia dokumentu nestačí. Negatívny test nepotrebujú ľudia, ktorí už ochorenie Covid-19 prekonali v posledných troch mesiacoch a majú o tom doklad
Odporúčané
Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur 2. novembra 2020, 5:55

„Od dverí k dverám“

Organizovaním akcie s názvom Spoločná zodpovednosť poverila vláda Ozbrojené sily SR, ktorých úlohou bolo zabezpečiť hladký priebeh testovania. Rovnako mali v kompetencii aj distribúciu fyzických certifikátov a dohliadali na priebeh celoplošného testovania. Práve príslušníci Ozbrojených síl mali na starosti aj vyhodnocovanie dát z testovania. 

Hovorca Ozbrojených síl Štefan Zemanovič však neodpovedal, ako a či vôbec je možné zadovážiť si nový certifikát v prípade problémov. „Vydávanie náhradných certifikátov nie je v kompetencii OSSR. Dáta z plošného testovania sú postupne odovzdávané do NCZI a evidencie RÚVZ,“ uviedol Zemanovič.

Kontaktovali sme preto Národné centrum zdravotníckych informácií, niekoľko regionálnych úradov verejného zdravotníctva aj Úrad verejného zdravotníctva. „V tejto veci, Vám odporúčame obrátiť sa na Ministerstvo obrany a Ministerstvo zdravotníctva SR,“ uviedla Dáša Račková z tlačového odboru ÚVZ. 

Odporúčané
Medička Dominika testovala v Bardejove aj Poprade. Začipujte ma, prosím, smiali sa niektorí pred výterom (Rozhovor) Medička Dominika testovala v Bardejove aj Poprade. Začipujte ma, prosím, smiali sa niektorí pred výterom (Rozhovor) 2. novembra 2020, 17:30

Zhodli sa, ale bez odpovede

Nepochodili sme ani na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Košiciach, kde nás odkázali na ministerstvo obrany. „Celoplošné testovanie populácie SR antigénovými testami na Covid-19 v rámci celonárodnej akcie „Spoločná zodpovednosť“ je riadená Ministerstvom obrany, takže sa obráťte s vašimi otázkami na nich,“ uviedla regionálna hygienička Zuzana Dietzová. 

Rovnaká odpoveď prišla aj z Nitry. Ani tam nedisponujú informáciou, čo robiť, ak negatívny certifikát občan Slovenska stratí: „Nakoľko Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre nie je gestorom projektu Spoločná zodpovednosť, nedisponuje výsledkami z celoplošného testovania. Pre viac informácii je nutné sa obrátiť na ministerstvo obrany, ktoré celú akciu zastrešovalo,“ uvádza RÚVZ Nitra. 

S Národným centrom zdravotníckych informácií sa zhodli aspoň na tom, kto má v kompetencii odpovedať nám na túto otázku. „NCZI neorganizovalo a ani nerobilo evidenciu celoplošného testovania. Odporúčam Vám Vaše otázky smerovať na Ministerstvo obrany,“ uviedla vedúca odboru externej a internej komunikácie a hovorkyňa Veronika Beňadiková.

Domov
Zdieľať
Diskusia